Wat zijn de beste middelen om de huid te hydrateren ?

Vrouw Die Creme Aanbrengt Op Gezicht

Om glad, egaal en stralend te blijven, heeft de huid vocht nodig. Een laagje vocht in de buitenste huidlaag werkt beschermend en houdt de huid soepel.

Door allerlei externe factoren zoals droge lucht, hoge temperaturen of uitdrogende stofjes in bijvoorbeeld make-up verliest de huid haar natuurlijke vocht. Daarom is het belangrijk om de huid goed te hydrateren.

Maar wat is de beste keuze voor jouw huidtype? Heb je bijvoorbeeld verzorging nodig op waterbasis of op oliebasis? Hieronder bespreken we de voor- en nadelen van elke optie.

Waterbasis versus oliebasis

Wie in de winkel op zoek gaat naar een hydraterend verzorgingsmiddel, heeft vaak overweldigend veel keuze.

Allereerst is het belangrijk om te kijken naar de ingrediëntenlijst. Hieraan is snel te zien of het een product op waterbasis of op oliebasis betreft. Is het eerste ingrediënt water (aqua), of een olie-achtige substantie, zoals paraffinum liquidum (een vorm van minerale olie)? Dan is dit de basis.

Deze opties hebben beide zo hun voor- en nadelen. Welke de beste is, hangt ook af van je huidtype.

Voor- en nadelen per huidtype

Veel hydraterende lotions, gezichtsvloeistoffen, gezichtsgels of hele lichte crèmes hebben water als basis. Ze zijn gemakkelijk aan te brengen en trekken snel in.

Bovendien laten ze vaak geen vettig laagje achter en vormen ze een goede basis voor make-up. Voor de normale huid en de vette huid zijn deze vaak het meest geschikt. Voor de droge huid of ouder wordende huid zijn dikkere crèmes op oliebasis beter.

Deze zijn rijker en blijven langer doorwerken in de huid. Zo voorkomen ze beter dat de huid vocht verliest en gaat schilferen of rimpelen. Een nadeel is dat het langer duurt voordat ze intrekken en ze de poriën kunnen verstoppen.

Gezondheid en Schoonheid

De gulden middenweg voor ieder huidtype

Wie haar huidtype kent, kan al gemakkelijker kiezen in de winkel. Maar er zijn ook natuurlijke middelen die rijk zijn aan heilzame stoffen waar ieder huidtype baat bij heeft.

Het bekendste voorbeeld is waarschijnlijk arganolie. Deze goudkleurige olie uit Marokko is even voedend, beschermend en herstellend als crèmes op oliebasis. In tegenstelling tot veel van zulke middelen, trekt deze olie snel in en verstopt deze de poriën niet.

Door de lichte textuur trekt het snel in. Het heeft dus ook de voordelen van crèmes of gels op waterbasis.

Dankzij de grote hoeveelheid vitamine E, anti-oxidanten en essentiële vetzuren is het een geweldig anti-aging middel. Maar het reguleert ook de talgproductie, waardoor ook de vette en de onzuivere huid baat hebben bij deze olie. Puur natuurlijke arganolie bevat bovendien geen schadelijke en uitdrogende stoffen.

Het beste middel om de huid te hydrateren

Onze huid heeft vocht nodig om mooi te blijven. Omdat deze door allerlei externe factoren vaak vocht verliest, moeten we zelf de natuur een handje helpen met hydraterende verzorgingsmiddelen.

Voor sommige huidtypen is een middel op waterbasis beter, andere hebben er een op oliebasis nodig.

Arganolie heeft een combinatie van de sterke punten van beide opties en is dan ook heilzaam voor alle huidtypen. Bovendien bevat het geen schadelijke en uitdrogende stoffen.

Waarmee hydrateer jij je huid?

Vond je dit een nuttig artikel? Deel het dan op social media!