Arganolie en zijn Eigenschappen voor de Gezondheid

Arganolie en zijn Eigenschappen voor de Gezondheid

Als Arganolie olie is en olie is vet, hoe kan deze olie dan gezond zijn? Wel, we weten allemaal dat niet alle vetten en niet alle oliën ongezond zijn!

Wat is Arganolie?

Arganolie is bijzonder populair vanwege zijn cosmetische en culinaire toepassingen. De Berber bevolking gebruikt het al eeuwenlang elke dag. Deze wonderolie komt uit de noten van de Arganboom die voorkomt in de zuidelijke gebieden van Marokko.

De Arganboom bestaat al sinds het Tertiair en heeft zich aan de moeilijke omgevingscondities van de woestijn aangepast. Vanwege zijn vele toepassingen is de Arganboom als bedreigde boomsoort aangemerkt en heeft UNESCO initiatieven genomen om de Arganboom te beschermen.

Wat maakt Arganolie zo gezond?

Genezing en bescherming

Arganolie is rijk aan essentiële vetzuren, vitamine E en anti-oxidanten. Dit zijn voedingsstoffen die weefsel genezen, littekens en striemen verlichten, ontstekingen bestrijden en bescherming bieden tegen de schadelijke effecten van de zon. Oliezuur en linolzuur zijn vetzuren die de huid hydrateren en veerkracht en soepelheid van de huid verbeteren. De olie bevat 8 belangrijke vetzuren, waarvan omega-6 er een is die het lichaam niet zelf kan aanmaken. Omega-6 verhindert vochtverlies in de huid waardoor die soepeler wordt en er jong uit blijft zien.

Anti-verouderings eigenschappen

Arganolie bevat een hoge concentratie vitamine E waardoor het een rijke bron van anti-oxidanten is. Anti-oxidanten bestrijden vrije radicalen die cellen aanvallen en voortijdige veroudering veroorzaken. Vitamine E vermindert het optreden van fijne lijntjes, striemen en littekens. Arganolie helpt ook je haar er jong en gezond uit te laten zien.

Gezondheidsvoordelen

Verbetert het cholesterol profiel

Arganolie bevat een zeldzame combinatie van plantensterolen die niet in andere plantaardige oliën voorkomen. Deze phytosterolen, schottenol en spinasterol genaamd, verlagen de cholesterol niveau’s doordat ze het lichaam minder cholesterol op laten nemen. De olie verstopt de aderen niet en geeft geen verhoogd risico op hartziektes.

Opvallende Gezondheidsvoordelen

Arganolie verbetert de stofwisseling doordat het de concentratie van pepsine in de maagsappen verhoogt. De olie bevat ook flavonoïden die ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Deze kunnen arthritis en reuma verlichten en versterken het nauurlijke afweermechanisme.

Hoe je Arganolie kunt gebruiken

Arganolie heeft vele toepassingen in de cosmetische industrie. Vanwege zijn voedingsstoffen wordt de olie veel gebruikt voor de verzorging van huid en haar. Het is een geweldige moisturizer die droog en broos haar kan behandelen. Breng Arganolie op je huid aan voordat je naar bed gaat en na het wassen en douchen. Masseer de olie op je haar en hoofdhuid om het haar gezond te houden en roos te verhinderen.

Ook culinaire Arganolie is enorm populair geworden. De olie bestaat voor 80% uit onverzadigde vetzuren waardoor het een gezonde keuze voor je maaltijden is. Chefkoks over de hele wereld hebben heerlijke maaltijden bedacht met deze Marokkaanse olie. De olie heeft een nootachtige smaak die heel goed samengaat met salades en met gegrild vlees of gegrilde vis. Sprenkel de olie over hete pasta, couscous of rijst en tover je maaltijd in één klap om tot een smakelijk gerecht.

Vertel het verder. “Arganolie voor een natuurlijke schoonheid”. Sharing is caring.

Reageer