Amlou (Amloe): De Traditionele Marokkaanse Dip

Dip (Amlou)

Als er één dip is die Marokkanen graag op hun brood en andere gerechten hebben dan is dat wel amlou. Amlou, ook wel ‘amalou’ gespeld, is een smakelijke Marokkaanse dip die gemaakt wordt met geroosterde amandelen, Arganolie en honing.

Arganolie komt oorspronkelijk uit Marokko maar omdat het zo enorm populair is hoef je voor een fles van deze olie niet helemaal naar Marokko te vliegen. Een fles culinaire Arganolie is makkelijk te vinden omdat het wijd en zijd verkrijgbaar is.

Je moet weten dat er twee soorten Arganolie zijn: cosmetische en culinaire. Omdat we het hier over eten hebben heb je de culinaire variant nodig.

een-recept-met-culinaire-arganolie-de-traditionele-marokkaanse-dip-amlou1

Amlou is makkelijk in je eigen keuken te maken. Traditioneel gebruiken Marokkanen een molensteen om de amandelen fijn te persen maar om het makkelijk te houden kun je hiervoor ook gewoon een vleesmolen gebruiken.

Je kunt het ook met een food processor doen maar dan krijg je wel een iets minder glad mengsel, behalve wanneer je de food processor zo kunt instellen dat de amandelen heel fijn gemalen worden. Het klaarmaken van deze dip kost je ongeveer een half uur.

Laten we beginnen met de ingrediënten die je nodig hebt.

Ingrediënten

  • Amandelen – Hiervan heb je 200 gram nodig.
  • Culinaire Arganolie – Ongeveer 180 ml.
  • Honing – 3 á 4 eetlepels. De honing moet opgewarmd worden.
  • Kristalsuiker – Twee eetlepels is genoeg.
  • Zout – 1/8 theelepel is al genoeg.

Nu je alle ingrediënten voor deze heerlijke Marokkaanse dip bij elkaar hebt kunnen we de stappen bekijken om die dip te maken.

een-recept-met-culinaire-arganolie-de-traditionele-marokkaanse-dip-amlou2

Aanwijzingen

  1. De eerste stap is het voorverwarmen van je oven tot 190 graden Celsius. Verdeel de amandelen gelijkmatig over de bakplaat en rooster ze 15 minuten in de oven of totdat ze knapperig en donker gekleurd zijn. Zorg dat ze niet aanbranden.
  2. Laat de geroosterde amandelen afkoelen en vermaal ze dan tot een pasta. Je kunt hier een vleesmolen voor gebruiken of een food processor op hoge snelheid. Om met een food processor een gladde pasta te krijgen moet je zorgen dat de amandelen constant in contact komen met de mesjes.
  3. De volgende stap is langzaam de Arganolie in de pasta mengen, lepel voor lepel. Doe dat vooral niet te snel. Je kunt de olie met de hand doorroeren of met behulp van je food processor. Als je de food processor gebruikt zet deze dan op de laagste stand. Als je de amlou wat dikker wil maken kun je nog wat extra Arganolie toevoegen totdat de gewenste dikte bereikt is.
  4. Voeg vervolgens op dezelfde manier de warme honing, zout en suiker toe. Om het wat meer smaak te geven kun je het recept naar eigen inzicht nog een beetje aanpassen.

Je zelfgemaakte amlou dip is klaar. Amlou blijft in een goed afgesloten fles 2 maanden houdbaar. Bewaar de fles amlou op een koele donkere plaats in je keukenkastje. Voor het opdienen eerst schudden of roeren.

Serveer de amlou op een klein schoteltje met brood! Klaar om zelf wat amlou dip te maken?

Deel dit artikel over Amlou Dip met je vrienden! Sharing is caring!