Hoe zijn acne littekens te voorkomen en genezen?

Vrouw Voor En Na Littekens

Een onzuivere huid is voor velen een grote bron van onzekerheid, zeker als het op het gezicht voorkomt. Mensen met acne voelen zich hierdoor vaak minder aantrekkelijk of representatief. Een vervelend effect van acne is dat het ook nog eens vaak rood-bruine littekens achterlaat.

Gelukkig zijn deze littekens te voorkomen en kunnen ze met de juiste behandeling zelfs vervagen. Hoe? Door de 5 onderstaande tips te volgen!

De oorzaken van acne littekens

Vooral acne in de vorm van cystes of grote ontstekingen leidt tot littekens. De huid raakt beschadigd als deze opengaan. Op dezelfde plek ontstaan snel weer ontstekingen. Dit belemmert de genezing, met littekens als gevolg.

Zelfs kleine puistjes kunnen de oorzaak zijn van littekens als ze verkeerd worden behandeld. Daarom is het belangrijk om te weten hoe acne en de bijbehorende littekens voorkomen en genezen kunnen worden.

Zo voorkom en genees je acnelittens

Laat de huid zoveel mogelijk met rust

Als zich onder de huid een bult begint te vormen, wordt het al snel verleidelijk om te gaan krabben, pulken of knijpen. Dit is onverstandig, want de ontsteking kan er alleen maar erger van worden.

Bovendien beschadigt dit de huid, waardoor littekens kunnen ontstaan. Het is dus veel beter om geduldig te wachten tot de ontsteking vanzelf geneest.

Gebruik geen agressieve producten

Producten tegen acne bevatten vaak agressieve ingrediënten, die de huid uitdrogen. Daardoor verliest deze zijn natuurlijke beschermlaag en wordt hij alleen maar kwetsbaarder.

De kans is dus groter dat de huid beschadigd raakt en littekens ontstaan. Zachte, natuurlijke remedies hebben dit nadeel niet.

Arganolie Wellness

Maak zelf een zachte scrub

Als dode huidcellen zich ophopen, kunnen poriën verstopt raken, met acne als gevolg. Scrubben helpt deze huidcellen verwijderen en stimuleert de huidvernieuwing. Dit helpt zowel acne voorkomen als littekens vervagen.

Met natuurlijke ingrediënten maak je zo een scrub die niet uitdroogt. Combineer een beetje biologische yoghurt met wat fijne bruine suiker en wrijf het mengsel gedurende een minuut in cirkelende bewegingen over de huid.

De suikerkorrels en melkzuren in yoghurt verwijderen huidcellen. De yoghurt werkt ook kalmerend en hydraterend.

Gebruik goede zonbescherming

UV-straling kan acne verergeren. Tevens maakt deze bestaande acne littekens vaak nog donkerder. Daarom is het verstandig om altijd bescherming tegen UVA- en UVB-stralen te dragen, ook in de winter en op bewolkte dagen.

Kies voor zonbescherming die de poriën niet verstopt en zacht is voor de huid. Hieronder vallen lichte, dunne lotions zonder chemische filters, alcohol en andere irriterende stoffen.

Bescherm en herstel de huid met anti-oxidanten

Veel natuurlijke huidverzorgingsproducten zijn vrij van irriterende stoffen die de huid kunnen beschadigen, maar rijk aan vitaminen en anti-oxidanten. Deze beschermen de huid en helpen haar herstellen. Arganolie is zo’n natuurlijk product dat bewezen voordelen heeft bij acne en acne littekens.

Deze olie bevat onder andere Vitamine E en polyfenolen, die de huidvernieuwing stimuleren en zo acne helpen voorkomen en littekens helpen vervagen. De verschillende soorten vetzuren in de olie helpen ontstekingen voorkomen en hydrateren en verzachten de huid, waardoor deze soepeler en minder kwetsbaar is.

Bekijk hier onze instructievideo voor de beste manier om arganolie aan te brengen bij littekens:

Stralend de deur uit

Acne en de bijbehorende littekens kunnen ons erg onzeker maken. Met bovenstaande tips zijn ze echter goed te voorkomen en genezen, op een manier die verdere beschadiging van de huid tegengaat.

Een zachte benadering werkt het beste: laat de natuur zoveel mogelijk haar werk doen en ondersteun het proces met een zachte behandeling.

Welke tip kende jij nog niet?

Heb je dit artikel met plezier gelezen? Deel het dan op social media!