4 Gezonde Oliën die je in je Keuken Moet Hebben

Koken Met Arganolie

Het is een feit dat olijfolie wellicht de meest populaire culinaire olie is die er bestaat. Sinds enige tijd staat olijfolie al in de schijnwerpers. De populariteit groeide zelfs nog meer nadat een recente studie aantoonde dat het Mediterrane dieet het risico op hartaanvallen en beroertes met 30% kan verlagen.

Het mediterrane dieet bevat een gezonde hoeveelheid olijfolie. Maar zijn er nog andere gezonde oliën? Natuurlijk zijn die er, en we hebben er hier 4 vermeld.

4 Gezonde oliën voor je gerechten

Culinaire Arganolie

Een groeiend aantal onderzoeken toont aan dat culinaire arganolie, net als olijfolie, goed is voor het hart.

In een studie gepubliceerd in 2005 in het tijdschrift Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases, gaven Marokkaanse onderzoekers 60 mannelijke leerling-verpleegkundigen 3 weken lang olijfolie of culinaire Arganolie met toast als ontbijt.

Aan het einde van de studie werden bloedmonsters afgenomen en onderzocht. Het resultaat toont aan dat zowel olijfolie als Arganolie bijna hetzelfde werken in het stimuleren van de activiteit van een enzym dat verondersteld wordt te beschermen tegen oxidatieve schade die kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Dr. Miller van de universiteit van Maryland zegt dat deze studie een vroeg bewijs levert dat culinaire Arganolie in hetzelfde rijtje thuishoort als olijfolie als het gaat om de gezondheid van het hart. Maar er is geen bewijs dat Arganolie beter is.

De culinaire Arganolie bevat een aantal anti-oxidanten, waaronder vitamine E, carotenoïden, ferulinezuur, polyfenolen en squaleen. Het zit ook boordevol onverzadigde essentiële vetzuren. Deze olie is zeer geschikt om licht te braden en voor dressings, dips en sauzen.

De olie wordt bitter wanneer deze wordt blootgesteld aan hoge temperaturen, gebruik deze dus niet voor frituren en bakken.

Druivenpitolie

Druivenpitolie is een andere gezonde olie die je kunt gebruiken in je gerechten. Het is rijk aan anti-oxidanten, zoals vitamine C, E en beta-caroteen. Het bevat ook een grote hoeveelheid omega 6, ongeveer 70%. De olie is zeer geschikt voor het bakken, braden, en als dressing.

Walnootolie

Walnootolie zit boordevol met diverse mineralen, zoals zink, selenium, magnesium, koper, kalium en fosfor, walnootolie is een andere gezonde olie die je in je favoriete gerechten kunt gebruiken.

Walnootolie bevat ook een gezonde hoeveelheid vitamine C en E, die beide anti-oxiderende eigenschappen bevatten. De olie is het meest geschikt voor dressings en sauzen.

Sesamolie

Met zijn antibacteriële eigenschappen kan sesamolie, als het wordt toegevoegd aan gerechten, helpen beschermen tegen een abnormale groei van bacteriën. Fytaat, een chemische stof die werkt als een anti-oxidant, zit ook in de olie. N

et als elke andere anti-oxidant, kan fytaat helpen om schade aan cellen en veranderingen in genen te voorkomen die je risico kunnen verlagen op de ontwikkeling van kanker en andere gezondheidsproblemen.

Je kunt sesamolie gebruiken bij het bakken en braden. Het is ook een geweldige aanvulling op dressings en sauzen voor Aziatische gerechten. Voeg een flesje of al deze oliën aan je keuken toe om smaak toe te voegen aan je gerechten en, nog belangrijker, om ze gezonder te maken!

Vertel het verder. “Arganolie voor een natuurlijke schoonheid”. Sharing is caring.