De stijgende prijs van arganolie

Stijgende Prijzen Arganolie

Arganolie is al jarenlang een geliefd verzorgingsproduct voor huid, haar en nagels. Helaas is de prijs van deze voedende olie de afgelopen jaren snel gaan stijgen. Deze prijsstijging heeft verschillende oorzaken. Ontdek hier wat de prijs van arganolie beïnvloedt en wat dit voor de toekomst betekent.

Wat beïnvloedt de prijs van arganolie?

Arganolie is een product dat altijd al kostbaar is geweest. Dit heeft grotendeels te maken met de schaarste van de olie en het arbeidsintensieve productieproces.

De productie is namelijk afhankelijk van de arganboom, een boomsoort die vrijwel alleen in Marokko groeit en verantwoordelijk is voor alle arganolie ter wereld. Daarnaast worden de argan noten nog steeds met de hand gekraakt, wat een zeer arbeidsintensief proces is.

De laatste jaren zijn er steeds meer factoren die een prijsopdrijvend effect hebben op arganolie. Wij benoemen hieronder welke factoren dit zijn.

Slechte oogst – stijgende vraag en weinig aanbod.

De afgelopen jaren heeft Marokko te maken gehad met een enorme droogte. Hierdoor zijn er tot wel 33% minder argannoten geoogst dan normaal, waardoor de productie van arganolie met hetzelfde percentage is gedaald.

Aangezien steeds meer fabrikanten de krachtige werking van pure arganolie ontdekken en deze graag in hun producten verwerken, is de vraag naar arganolie juist enorm gestegen. Deze onbalans in vraag en aanbod zorgt voor een enorme prijsstijging van arganolie.

Grafiek Argannoten Oogst

Wereldwijde inflatie

Door de coronapandemie hebben we de laatste jaren te maken met een extreem hoge inflatie. Bij inflatie wordt valuta zoals de Euro en de Dollar steeds minder waard en hierdoor wordt alles helaas duurder. De prijsstijging is een correctie op de waardevermindering van valuta als het ware. Dit heeft invloed op vrijwel alle producten dus ook op de prijs van arganolie.

Verhoogde Energieprijzen

Door de sterk groeiende vraag naar energie hebben energieprijzen in 2022 een recordhoogte bereikt. Aangezien het gehele productie proces van zowel de arganolie als van de verpakkingsmaterialen energie kost, heeft ook dit effect op de prijs van het eindproduct. Glazen flessen zijn dit jaar bijvoorbeeld met ruim 15% gestegen ten opzichte van vorig jaar.

Wat betekent dit voor ArganWinkel?

Arganwinkel hanteert al tien jaar lang dezelfde scherpe prijzen. Ondanks de prijsstijgingen in de afgelopen twee jaar, hebben wij gevochten om deze kosten niet door te berekenen aan onze klanten. Dit in de hoop dat de prijzen voor arganolie weer zouden normaliseren.

Ook dit jaar heerst er echter nog steeds extreme droogte in Marokko en lijken veel prijsstijgingen permanent te zijn. Het is voor ons dan ook simpelweg niet langer houdbaar om deze extra kosten volledig op ons te blijven nemen.

Het is voor ons ook ontzettend belangrijk dat wij de berbervrouwen een eerlijke prijs blijven betalen voor de arganolie en daarnaast de hoogste kwaliteit arganolie aan onze klanten blijven aanbieden. Om de hoge kwaliteit te blijven garanderen zijn we dan ook genoodzaakt om de prijzen van onze arganolie iets te verhogen om te compenseren voor bovengenoemde factoren.

Wij vinden de prijsverhoging net zo vervelend als onze klanten. Het liefst zien wij al onze klanten 100% tevreden en wij begrijpen dan ook dat deze prijsstijging erg vervelend kan zijn in deze toch al moeilijke tijden.

Wij kunnen ons voorstellen dat de prijsstijging ondanks onze uitleg nog wat vragen zal oproepen. Onze klantenservice staat van maandag t/m vrijdag tussen 09:00 en 17:00 voor je klaar om al je vragen te beantwoorden.

Je kunt ons bereiken per telefoon: 020 261 004, per livechat of per e-mail: klantenservice@arganwinkel.nl. Wij helpen graag verder waar mogelijk!