Alles wat je wil weten over Natuurlijke Huidverzorging.

De eerste maand van het nieuwe jaar is begonnen en veel mensen zijn gestart met hun goede voornemens. Is 1 van jouw goede voornemens ook om over te stappen op natuurlijke verzorging?

Steeds meer mensen zijn zich bewust van de schadelijke stoffen die tegenwoordig is huid- en haar verzorgingsproducten te vinden zijn. Omdat de effecten van deze schadelijke stoffen steeds bekender worden gaan steeds meer mensen zoek naar alternatieven.

Natuurlijke verzorgingsproducten zijn veel zachter voor huid en het haar en zijn ook nog eens beter voor het milieu. Overstappen op natuurlijke verzorging is echter makkelijker gezegd dan gedaan.

Om je een handje te helpen hierbij hebben wij meer informatie en basistips voor je op een rijtje gezet in dit artikel.

De voordelen van natuurlijke huidverzorging

Eigenlijk is het antwoord op deze vraag heel makkelijk. Natuurlijke huidverzorging werkt in veel gevallen beter en is daarnaast ook beter voor de huid. Je huid is immers zelf ook een natuurlijk systeem, dat veel beter reageert op natuurlijke producten dan op chemische ingrediënten. Mocht je nog twijfelen, lees dan verder.

Voorkom irritatie

Aan reguliere huidverzorging worden een hele hoop chemische bestanddelen toegevoegd, die helemaal niets toevoegen voor je huid. Er zitten bijvoorbeeld kleurstoffen in, parfum en allerlei andere stofjes die je huid alleen maar kunnen irriteren.

Zonder dat je het doorhebt kun je zo juist je acne verergeren of je huid juist onnodig uitdrogen.

Wist je dat de parfum die aan cosmetica wordt toegevoegd gebruikt wordt om de geur van de chemische bestanddelen te maskeren? Bij natuurlijke huidverzorging is dat niet nodig!

Vermijd parabenen

Parabenen worden aan verzorgingsproducten toegevoegd om de houdbaarheid te verlengen, als conserveringsmiddel dus. Parabenen zijn echter synthetisch en kunnen knoeien met je eigen hormonale huishouding. In 100% natuurlijke verzorging komen gelukkig geen parabenen voor.

Beter voor het milieu

Het is een stuk beter voor de aarde als jij kiest voor natuurlijke producten. De productie ervan belast het milieu namelijk een stuk minder en de restanten die door het gootsteenputje gaan, zijn ook niet schadelijk voor de aarde.

Natuurlijke verzorging vs biologische verzorging

De termen natuurlijk en biologisch worden vaak door elkaar gebruikt. Toch betekenen ze zeker niet hetzelfde. De term ‘natuurlijk’ is niet beschermd en kan in principe door iedereen gebruikt worden. Als er echter ‘biologisch’ op een product staat en een bijbehorend logo, dan kun je erop vertrouwen dat het product echt biologisch is.

Maar wat is nu precies het verschil tussen natuurlijke en biologische verzorging? En waar moet je opletten als je dit soort producten koopt.

Natuurlijke producten

Met natuurlijk wordt bedoeld dat de ingrediënten komen van natuurlijke bronnen zoals planten en dieren. Bij veel natuurlijke verzorgingsproducten zullen de natuurlijke ingrediënten later echter nog wel bewerkt worden.

Gezien de claim ‘natuurlijk’ niet beschermd is, kan het ook zo zijn dat slechts een paar ingrediënten natuurlijk zijn en er kunnen nog steeds kunstmatige kleur- en geurstoffen aan toegevoegd zijn. Let daarom goed op de volgende dingen om er zeker van te zijn dat je echt natuurlijke verzorging koopt:

  • Zoek naar 100% natuurlijke producten
  • Bekijk de ingrediëntenlijst. Je herkent chemische toevoegingen aan de lange en ingewikkelde namen die bijna niet uit te spreken zijn. Als je het niet zeker weet kun je het ingrediënt altijd even online opzoeken.
  • Vraag altijd eerst om een proefmonstertje indien mogelijk, zodat je het product kunt uitproberen. Irriteert het je huid en krijg je rode uitslag? Grote kans dat het product dan niet volledig natuurlijk is.

Biologische verzorging

Om de stempel biologisch op je producten te mogen zetten, gelden veel strengere regels. De ingrediënten moeten van biologische oorsprong zijn en ook het productieproces moet aan specifieke regels voldoen.

Toch kunnen ook in biologische producten nog steeds schadelijke chemicaliën zitten. Het is daarom nog steeds zaak de ingrediëntenlijst goed te bekijken. Je hebt de grootste kans goed te zitten met je verzorging als de producten 100% natuurlijk zijn en het stempel biologisch bevatten.

Wat zijn de beste én de slechtste ingrediënten voor je huid?

Dat kiezen voor natuurlijke verzorging een goed idee is, zal inmiddels duidelijk zijn, maar waar moet je dan op letten?

Om te controleren of je natuurlijke verzorging echt zo natuurlijk en goed voor je huid is, moet je dus ingrediëntenlijsten gaan lezen. Maar dat is makkelijker gezegd dan gedaan. Iedereen die wel eens naar de ingrediënten van verzorgingsproducten heeft gekeken, zal weten dat daar ontzettend ingewikkelde termen op staan waar je moeilijk wijs uit kunt worden. Daarom hebben wij de 5 beste en de 5 slechtste ingrediënten die veel voorkomen in huidverzorging voor je verzameld. Zodat je weet je waar je op moet letten!

De 5 beste ingrediënten voor je huid

1. Kokosolie

Kokosolie is fantastisch! Het versterkt je huid, verwijdert dode huidcellen, beschermt tegen verbranding en is daarnaast ook nog eens anti-bacterieel, ontstekingsremmend en rijk aan anti-oxidanten. Met kokosolie kan je niet misgaan. Gebruik het voor je haar, je huid en om mee te koken en je zult snel de geweldige effecten ervan merken.

2. Teatree-olie

Teatree-olie staat bekend om zijn krachtige werking tegen acne. Alle chemische producten die op de markt zijn en zogenaamd puistjes moeten bestrijden, drogen je huid alleen maar uit. Op de lange termijn zal je daardoor juist meer acne krijgen, omdat je huid hierdoor juist extra talg gaat produceren. Teatree-olie is een sterke ontstekingsremmer die puistjes bij de kern aanpakt en je huid niet uitdroogt.

3. Appelciderazijn

Deze had je vast niet verwacht, maar appelciderazijn is een ontzettend veelzijdig product en heel effectief als natuurlijke huidverzorging. De combinatie van het zuur van de azijn en vitaminen zoals kalium en magnesium maken dat appelciderazijn de perfecte detox is voor je huid.

4. Arganolie

De olie, oorspronkelijk afkomstig uit Marokko, is een krachtige huidverzorger, rijk aan anti-oxidanten. Door de vitamine A en E wordt de huid hersteld. De omega-6-vetzuren en linoleenzuur zijn fantastische moisturizers voor je huid.

Arganolie kun je dagelijks gebruiken. Je hoeft naast arganolie niets anders te gebruiken, maar je kunt het ook enkel als serum gebruiken onder je dag- of nachtcrème. Op onze blog kun je een uitgebreide gebruiksaanwijzing terugvinden voor arganolie als natuurlijke verzorging.

5. Aloë vera

De kalmerende werking van aloë vera kun je voor van alles inzetten. Het werkt heerlijk verkoelend als je iets te lang in de zon bent geweest, maar ook jeukende muggenbulten kun je kalmeren met de natuurlijke kracht van aloë vera.

De 5 slechtste ingrediënten voor je huid

1. Synthetische kleurstoffen

Als je op de ingrediëntenlijst van een product FD&C en D&C ziet staan, verwijst dat naar de kunstmatige kleurstoffen die erin zitten. De bestanddelen hiervan worden vaak gewonnen uit olie en teer en zijn logischerwijs super irriterend voor je huid. Daarnaast zijn er verschillende onderzoeken gedaan die deze kleurstoffen linken aan ADHD bij kinderen.

2. Phthalaten

Deze chemicaliën zitten in honderden producten en zijn bedoeld om de flexibiliteit en zachtheid van plastic te vergroten. In schoonheidsproducten zit het vooral in nagellak, parfum, lotions en hairspray. Het zal voor zich spreken dat deze stoffen niet goed zijn voor je lichaam. Er wordt zelfs gezegd dat ze de kans op borstkanker vergroten.

3 Triclosan

Triclosan is een anti-bacteriële stof die veel in zeep wordt gebruikt, maar ook in tandpasta en deodorant. Deze stof beïnvloed je hormoonhuishouding en draagt bij aan het resistent worden van bacteriën tegen antibiotica. Vermijden dus!

Je kunt beter kiezen voor een natuurlijke tandpasta en natuurlijke deodorant zonder schadelijke stoffen.

4. Propyleen glycol

Deze soort alcohol staat erom bekend dat hij tot diep in de huid doordringt en flink kan irriteren. De stof wordt in heel veel producten gebruikt en zelfs hele kleine percentages kunnen al een irriterend effect hebben.

Wees bij de ingrediëntenlijst van moisturizers, zonnebrandcrème, make-up, conditioner, shampoo en hairspray alert op deze stof en koop het dan niet!

5. Toluene

Deze stof wordt ook wel eens vernoemd onder de namen: benzene, toluol, phenylmethane en methylbenzene. Maar het verwijst allemaal naar dezelfde stof die ook wordt gebruikt om verf op te lossen of te verdunnen!

Van deze stof wordt je niet alleen misselijk als je het inademt, het irriteert je huid ook enorm.

Zeker als je zwanger bent wil je geen enkel product gebruiken met deze giftige stof erin, want het kan je baby in gevaar brengen.

We hebben nu een paar stoffen genoemd die je wilt vermijden, maar heel veel van de chemische bestanddelen uit de reguliere huidverzorging is schadelijk voor je huid en je gezondheid. En naar nog eens heel veel stoffen is niet eens afdoende onderzoek gedaan.

Wist je dat 90% van de ingrediënten die in Amerika worden gebruikt in cosmetica en huidverzorging helemaal niet bekeken door de ‘Food and Drug Administration’ zijn? Gelukkig is de wetgeving in Europa een stuk strenger, maar het is nog steeds zaak zelf goed kritisch te blijven.

Tips om je huidverzorging groen te maken!

Met al die gevaarlijke stoffen die in chemische huidverzorging zitten, wil je natuurlijk graag overstappen op natuurlijke huidverzorging die wel goed is voor je huid. Met alle informatie die je net hebt gelezen, kan het je een beetje gaan duizelen. Dat is helemaal niet nodig. Door onderstaande stappen te doorlopen kun je heel makkelijk je huidverzorging groen en natuurlijk maken.

Controleer de huidverzorging in je kast

De eerste stap die je het beste kunt zetten, is controleren hoe goed je huidige verzorging is. Bekijk alles wat je gebruikt eens kritisch. Wat wordt er op de verpakking beweert? Welke ingrediënten zitten erin? Neem hier rustig een middag de tijd voor, zodat je alles wat je niet zeker weet op internet op kunt zoeken.

Wees streng voor jezelf, als je producten tegen komt die vol chemische bestandsdelen zitten, gooi ze dan direct weg. Het lijkt nu misschien zonde, maar het is erger als je je huid er nog langer mee beschadigd.

Laat je niet misleiden

Het is makkelijk om je te laten verleiden door de fantastische beloftes die producten doen. Ze beloven je jonger te maken, je puistjes weg te halen en voor de perfecte huid te zorgen. Hoe meer van dit soort beloftes gemaakt worden, hoe meer troep er in de producten zit. Trap niet in de reclames, het is uiteindelijk altijd natuurlijke verzorging die het beste werkt.

Less is more

In je huidverzorging is less zeker more. Je hebt helemaal niet zo veel verschillende producten nodig. Je hebt een goede cleanser nodig, een moisturizer en zonnebrandcrème, veel meer niet. De rest neemt alleen maar onnodig ruimte in op je plank.

Ook bij de ingrediëntenlijst van die producten geldt ‘less is more’. Een lange ingrediëntenlijst betekent vaak heel veel chemische toevoegingen. Een korte lijst betekent dat alle ingrediënten krachtig zijn en helemaal geen aanvullingen nodig hebben.

Zoek 100% natuurlijke producten

Natuurlijk is geen beschermde term, iedereen kan het op zijn producten zetten. Als consument moet je dus heel kritisch zijn en goed opletten dat je ook echt volledig natuurlijke producten koopt.

Als je de overstap net aan het maken bent, zul je veel tijd kwijt zijn met het lezen van etiketten, maar op een gegeven moment heb je producten gevonden die helemaal natuurlijk zijn en goed bij je passen. Het zal dan een tweede natuur worden kritisch te kijken en doordat je kennis steeds verder uitbreidt, wordt het ook steeds makkelijker de goede keuzes te maken.

Maak je eigen producten

Heel veel verzorgingsproducten kun je makkelijk zelf maken. Het scheelt je veel geld en je weet precies wat erin gaat. Zo kun je gemakkelijk een masker maken van honing en kokosolie of een scrub van olijfolie en zeezout. Ga op internet eens op zoek en je zult verbaasd zijn over hoe leuk en makkelijk het is om je eigen verzorgingsproducten te maken.

De conclusie over natuurlijke verzorging

De redenen om voor natuurlijke verzorging te kiezen zijn enorm. Zeker niet alle synthetische producten zijn slecht voor je. Maar veel producenten kiezen voor de goedkoopste opties die wel degelijk schadelijk kunnen zijn.

Met natuurlijke verzorging ben je er zeker van dat je huid niet wordt geïrriteerd. Daarnaast werken deze producten ook beter en zijn ze niet schadelijk voor het milieu.

Waarschijnlijk gebruik je veel meer chemische producten dan je zelf in de gaten hebt. De overstap zal daarom in het begin best even tijd en moeite kosten.

Geef jezelf die tijd, ga op onderzoek uit en leer welke producten en ingrediënten echt goed voor jouw huid en jouw gezondheid zijn.

We wensen je veel plezier bij deze zoektocht! En vergeet niet wat je leert onderweg te delen zodat we er allemaal ons voordeel mee kunnen doen.