Mooi oud worden: dé 7 anti-aging tips

Blonde oudere vrouw met haden over elkaar

Van dure crèmes met stoffen als retinol en hyaluronzuur tot pijnlijke beautybehandelingen: er zijn vele manieren om een mooie huid te behouden. Maar of het geheim van oud worden ‘m daar echt in zit? Wij geloven van niet.

Je huid beschermen tegen vroegtijdige huidveroudering begint bij de basis. En die is makkelijker dan je denkt. Wij zetten in dit artikel dé 7 anti-aging tips op een rij.

Anti-aging tip 1: gebruik producten die bij jouw huid passen

Heb je geen idee of je een vette, gecombineerde of gevoelige huid hebt? Grote kans dat je dan ook producten gebruikt die niet geschikt zijn voor je huid.

Ons advies: iedere vrouw zou zich op zijn minst één keer moeten laten adviseren door een huidtherapeut of schoonheidsspecialist. Hij of zij kan je huidtype vaststellen en je een gepast advies geven. Want een droge huid vraagt om een heel andere aanpak en producten dan een vette huid.

Anti-aging tip 2: liever te weinig dan te veel huidverzorgingsproducten

Reinigen is goed en zelfs noodzakelijk, maar overreinigen is funest. Door te veel huidverzorgingsproducten te gebruiken en te veel te cleansen, tast je de huidcellen aan. Bovendien verwijder je het beschermende laagje dat je gezicht zo nodig heeft.

Reinigen met een milde cleanser en eventueel een toner is voldoende. Schoon is schoon, is ons motto.

hydrateer je huid

Anti-aging tip 3: hydrateren, hydrateren, hydrateren

Wist je dat een vette huid het minst snel veroudert? Dat komt omdat een vette huid het beste in staat is om vocht vast te houden.

Een huid die uitgedroogd is, is gevoeliger voor rimpels en lijntjes. De allerbeste anti-aging tip is dus misschien wel om je huid altijd van voldoende vocht te voorzien.

Drink minstens anderhalve liter water per dag om je huid van binnenuit te hydrateren én verzorg je gezicht met vochtinbrengende producten om een eventueel vochttekort aan te vullen.

Een gehydrateerde huid is soepel, voelt vol aan en heeft minder lijntjes en rimpels dan een droge huid.

Anti-aging tip 4: vermijd parfum en andere synthetische ingrediënten in skincareproducten

Ze geven producten een lekker geurtje, maar goed voor je huid is parfum allerminst. Verzorgingsproducten waarin parfum zit, kunnen zelfs voor vroegtijdige huidveroudering zorgen. Niet de bedoeling!

In parfum zitten volop allergenen. Zonder dat je het weet, kun je allergisch zijn voor deze stoffen. Een rode, geïrriteerde huid ligt op de loer, maar nog erger is dat deze stoffen je huid vroegtijdig laten verouderen.

Een goede keuze voor een verzorgend product zonder parfum is arganolie. Deze 100% natuurlijke olie zonder synthetische ingrediënten is geschikt voor alle huidtypen, werkt intens hydraterend en gaat vroegtijdige huidveroudering tegen door de aanwezigheid van onder meer vitamine E.

In onze Youtube video laten we je zien hoe je arganolie het beste kunt gebruiken als anti aging product:

Anti-aging tip 5: smeer iedere dag met een zonbeschermingsfactor (SPF)

De zon is een grote boosdoener als het gaat om vroegtijdige huidveroudering. De zon droogt de huid uit en kan de huid beschadigen, met lijntjes en rimpels als gevolg.

Laat zonnestralen je huid niet aantasten door iedere dag te smeren met een SPF.  Ja, óók als de zon niet nadrukkelijk aanwezig is.

Veel moisturizers bevatten een SPF, maar nog veel slimmer is het om een speciaal zonproduct voor je gezicht te gebruiken, het liefst met een SPF van 30 of hoger.

P.s. Vergeet ook je handen niet: deze zijn gevoelig voor vroegtijdige huidveroudering en staan constant bloot aan daglicht.

Anti-aging tip 6: hou de pH-waarde van je huid in balans

Van nature heeft je huid een pH-waarde tussen de 4,2 en 5,5. Gebruik je vaak water en uitdrogende producten zoals (agressieve) facewashes en lotions? Dan stijgt de pH-waarde van je huid al gauw boven de 5,5 uit. En laat een hoge pH-waarde er nou net voor zorgen dat je huid sneller oud wordt en gevoeliger wordt voor rimpels.

Je pH-waarde op een gezond level houden, doe je door reinigingsproducten op crème- of oliebasis te gebruiken. Deze voeden en drogen niet uit.

slapende vrouw op een kussen

Anti-aging tip 7: geef bacteriën op je kussensloop en telefoon geen kans

Je wil het misschien niet weten, maar je hoofdkussen is een bron van bacteriën. Bacteriën die acne kunnen veroorzaken en kunnen bijdragen aan vroegtijdige huidveroudering. De oplossing? Verwissel je kussensloop om de dag.

Daarnaast is het raadzaam op je rug te slapen – mits je dit prettig vindt. Je gezicht ‘kreukt’ op deze manier niet én je huid komt minder in aanraking met je kussen.

Een andere bacteriebron is je mobiele telefoon. Haal iedere avond een reinigend doekje over het schermpje om viezigheid te verwijderen die anders op je huid terecht zou komen.

Anderen attenderen op dit artikel? Deel het met één druk op de knop.