Gespleten haarpunten: bijna iedereen krijgt er wel eens mee te maken. Helaas zorgen gespleten uiteinden ervoor dat je haar er wat pluizig en dof uit gaat zien. Gelukkig is het mogelijk om deze gespleten haarpunten te herstellen. Sterker nog: met de juiste verzorging kan jij zelfs voorkomen dat je uiteindes gaan splijten.
Hier lees je alles wat je moet weten over gespleten punten en wat je kan doen om het probleem te verhelpen.
Inhoudsopgave
Wat zijn gespleten haarpunten?

Gespleten punten zijn scheuren en andere vormen van slijtage in de vezels van je haar. Officieel wordt dit probleem ook wel trichoptilosis genoemd.
Je kent dit probleem als gespleten punten, omdat normaal gesproken vooral de uiteindes van je haar splijten. Al is het wel mogelijk dat het probleem op andere plekken in je haar voorkomt.
Wanneer je last hebt van gespleten haarpunten, heb je eigenlijk last van beschadigd haar. Het geeft namelijk aan dat je haar niet in optimale conditie is.
In principe kan iedereen last hebben van gespleten punten, want het is een natuurlijk fenomeen. Er zijn wel een aantal oorzaken die het probleem erger kunnen maken.
Je herkent gespleten punten vaak doordat de uiteindes van je haren wat pluizig zijn. Ze voelen meestal ook ruwer aan, aangezien het haar niet meer zo gezond en glad is.
Het is mogelijk om gespleten haarpunten te behandelen. Doe je dat niet? Dan zal je merken dat je haar sneller afbreekt, minder gezond aanvoelt en er bovendien wat pluiziger uitziet.
Het is dus belangrijk om je haarpunten goed te onderhouden, zodat jij je een volle bos gezond haar houdt.
Wat veel mensen niet weten, is dat er eigenlijk vijf verschillende soorten gespleten punten zijn.
De vijf soorten gespleten haarpunten

Niet iedere gespleten haar is hetzelfde. De oorzaak is vrijwel altijd beschadiging van het haar, maar je punten kunnen op verschillende manieren splijten.
Hierdoor is het soms lastig te bepalen of je gespleten punten hebt. Misschien zien de punten er wel heel anders uit dan jij verwacht.
Over het algemeen zijn er vijf verschillende soorten:
De Y-vorm
Dit is misschien wel de meest bekende vorm van gespleten haarpunten. Je haar splijt op het einde doormidden en gaat vervolgens twee verschillende kanten op.
Het is mogelijk om een duidelijk zichtbare “Y” in je haren te hebben, maar bij beginnende slijtage is er alleen maar een hele kleine split te zien.
Hoe dan ook: allebei de uiteindes van het haar zijn even lang en beginnen ook op hetzelfde punt.
De vork
Deze versie lijkt misschien wel op de Y-vormige split, maar is niet helemaal hetzelfde. Bij de vork splijt je haar namelijk in drie delen.
Er is een middelste uiteinde en nog twee uiteindes die naar de zijkanten wijzen.
Over het algemeen geeft deze split aan dat je haar erger beschadigd is. Gelukkig komt deze vorm niet vaak voor.
De boom
Niet alle schade aan je haar is symmetrisch. soms raakt de ene kant van je haarschacht sneller beschadigd dan de andere zijde.
Wanneer dit gebeurt, kan er een boom in je haar ontstaan. In dat geval vormen zich kleine takjes in je haar, die allemaal naar buiten steken. Zo krijgt één haarschacht meerdere uiteindes.
Aan de ene kant heeft je haar misschien wel 5 kleine takjes, terwijl de andere kant maar een enkele afsplitsing heeft.
De kaars
Wordt het uiteinde van je haar ineens een stuk dunner, maar is deze niet gespleten? Dan heb je te maken met deze vorm van slijtage.
Bij deze vorm van beschadiging zijn de buitenste lagen van je haarschacht zo erg gehavend dat ze zijn afgesleten. Hierdoor wordt je haar ineens veel dunner zodra je bij het uiteinde komt.
Het is mogelijk dat slecht een millimeter is beschadigd, maar je kunt ook een gespleten punt van bijna een centimeter hebben.
De knoop
Je kunt er eigenlijk niet omheen: soms raakt je haar in de knoop. Mensen met erg beschadigd en droog haar, zullen veel meer klitten in hun haar krijgen.
Zodra er een kleine knoop in één enkele haarlok zit, weet je bijna zeker dat deze af gaat breken. Wanneer je je haar kamt, scheurt de knoop namelijk los en heb je een gespleten punt.
Ook kleine knoopjes in je haar zijn dus een indicatie van gespleten haarpunten.
Je weet nu precies hoe je gespleten punten kunt herkennen en welke vormen ze hebben, maar wat veroorzaakt dit vervelende probleem nou precies?
De oorzaken van gespleten haarpunten

Wanneer je gespleten haarpunten wilt voorkomen, is het belangrijk om te weten hoe deze beschadigingen ontstaan.
De oorzaak is niet hetzelfde voor iedereen. Er zijn verschillende redenen waarom je kunt merken dat je haren langzaam maar zeker splijten.
Genetische aanleg
Het is niet eerlijk, maar sommige mensen hebben nou eenmaal meer kans op gespleten punten dan anderen. Dit heeft voor een groot deel met de textuur van je haar te maken.
Is je haar kwetsbaar en breekt het snel? Dan is de kans groot dat je gespleten uiteindes zult krijgen.
Daarnaast zijn er mensen met genetische afwijkingen zoals Trichothiodystrophy en Trichorrhexis Nodosa. Deze aandoeningen maken je haar zwakker en zorgen ervoor dat schade aan je haar sneller zichtbaar is.
Hitte
Behandel jij je haar vaak met krultangen, een föhn of een stijltang? Dat vergroot de kans op gespleten punten.
Hitte doet namelijk een aantal dingen met je haar: het droogt uit en het verliest zijn natuurlijke elasticiteit. Het resultaat? Uiteindes die ontzettend gemakkelijk breken en splijten.
Chemische behandelingen
Het is leuk om je haar af en toe een ander kleurtje te geven, maar je moet wel uitkijken met chemische behandelingen. Agressieve verf of bleek kunnen je haar namelijk ook beschadigen.
De natuurlijke textuur van je haar wordt namelijk aangetast, waardoor de haarschacht langzaam maar zeker kan afbreken. Je haar is namelijk een stuk minder sterk wanneer het zijn natuurlijke balans verliest.
Ook behandelingen zoals een permanent kunnen schade aanrichten.
Je haar verkeerd borstelen
Ook de manier waarop jij met je haar omgaat kan voor gespleten punten zorgen. Je moet namelijk voorzichtig te werk gaan wanneer je je haar verzorgt en behandelt.
Wanneer je je haar kamt, moet je altijd bij de puntjes beginnen en langzaam naar boven werken. Zo voorkom je dat je haar afbreekt doordat je klitten veroorzaakt.
Het is bovendien beter om je haren niet te kammen wanneer het nat is. Je haar rekt dan makkelijker uit, waardoor het uiteindelijk beschadigd aanvoelt.
De zon
Het is heerlijk om even in de zon te zitten, maar de stralen van de zon zijn ook schadelijk voor je haar. Het is dus beter om een pet of hoed te dragen wanneer je van plan bent om te zonnebaden.
De UV-stralen van de zon beschadigen de natuurlijke proteïnen in je haar. Wanneer deze zwakker worden, wordt je haar ook kwetsbaarder. Het resultaat is een haarbos vol gespleten haarpunten.
Slechte voeding
Wil je je haar gezond houden? Dan moet je ook gezond eten.
Er zijn een aantal stofjes die belangrijk zijn om binnen te krijgen wanneer je gezonde lokken wilt houden: zink, ijzer, aminozuren en proteïnen. Eet je gezond en gevarieerd, dan krijg je vaak genoeg van deze stofjes binnen.
Heb je een tekort aan een van deze stofjes? Dan zal je merken dat je haar gaat splijten en erg kwetsbaar wordt.
De oorzaken van gespleten punten zijn nu duidelijk, maar wat kan je doen om dit probleem te behandelen?
Hoe verzorg je gespleten haarpunten?

Sommige mensen denken dat je gespleten haarpunten alleen kunt behandelen door ze af te knippen. Gelukkig is dat niet waar.
Er zijn een aantal natuurlijke middeltjes waarmee jij de gespleten uiteindes weer kunt helpen herstellen, zodat ze mooi glanzen en glad aanvoelen.
Eidooier
Een eidooier zit vol met gezonde vetten en proteïnen die je haar helpen hydrateren en versterken. Daarnaast geeft ei je haar een prachtige natuurlijke glans.
Het is mogelijk om een eidooier direct op je haar aan te brengen, maar je kunt ook een masker maken door het te mengen met arganolie. Laat het tien minuten intrekken, spoel het uit met lauw water en je bent klaar.
Bier
Bier is misschien wel het favoriete drankje van je haar. De natuurlijke suikers voeden je haar, terwijl de proteïnen in het bier je natuurlijke haarschacht versterken.
Laat het bier eerst een tijdje in een glas staan zodat al het schuim is verdwenen. Was je haar vervolgens met het bier en laat het even intrekken voordat je het uitspoelt.
Honing
Honing is een natuurlijk middel dat je lichaam helpt herstellen, dus ook je haar. Honing voorkomt dat je haar uitdroogt en kan helpen met het verstevigen van de textuur van je haar.
Het is beter om de honing te mengen met een olie, zoals arganolie, zodat je haar niet plakkerig wordt. Breng dit mengsel aan op je haar en laat het een kwartier intrekken.
Kamille
Het is mogelijk om dode haarcellen te verwijderen met behulp van kamille. Deze plant is ook nog in staat om de droogheid en pluizigheid van je haar te verminderen.
Zet een kopje kamillethee en laat dit een tijdje afkoelen. Masseer het vervolgens in je haar, waarna je het een kwartier laat intrekken.
Papaja
Een papaja is rijk aan foliumzuur en vitamine A: twee stofjes die je haar helpen groeien. Het zorgt voor balans in je talgproductie maar stimuleert ook je bloedsomloop, waardoor je haar krachtiger zal worden.
Neem een rijpe papaja en blend deze samen met een eetlepel yoghurt. Dit mengsel laat je vervolgens een kwartier intrekken, waarna je het goed uitspoelt met lauw water.
Kokosolie
Deze natuurlijke olie is in staat om vuil uit je haar te halen, maar hydrateert je haren ook ontzettend goed. Hierdoor voorkom je dat je haren afbreken en help je beschadigd haar te herstellen.
Neem een beetje kokosolie en verwarm dit. Zorg dat het niet te warm is wanneer je het aanbrengt en masseer het in je haar. Laat de olie minstens een uur intrekken.
Aloë vera
Aloë vera staat bekend als een hydraterende plant die ook nog eens een antibacteriële werking heeft. Dat betekent dat de gel van deze plant jouw haren helpt soepel en zacht te worden, terwijl je hoofdhuid ook wordt verzorgd.
Neem wat aloë vera gel en masseer dit direct in je haar, eventueel met handschoenen aan. Spoel de gel uit na dertig tot veertig minuten. Gebruik een milde shampoo om alle restjes te verwijderen.
Avocado
Het is rijk aan vetten en het bevat ook nog een proteïne: avocado is een goede vrucht om je haar te helpen hydrateren. De natuurlijke vetten verzorgen je beschadigde haar en laten het er minder pluizig uitzien.
Prak een rijpe avocado en meng deze eventueel met een beetje olie. Breng het masker aan en laat het minstens twintig minuten intrekken.
Hoe fijn deze verzorgende producten ook zijn: voorkomen is nog altijd beter dan genezen. Het is dus goed om te weten hoe je gespleten punten voorkomt.
Hoe voorkom je gespleten punten?

Wanneer je je haar goed verzorgt, is de kans aanzienlijk kleiner dat je last krijgt van gespleten punten. Er zijn een aantal tips om rekening mee te houden.
Laat je haar op tijd knippen
Hoe goed je ook voor je haar zorgt: het is altijd nodig om je haar elke acht tot twaalf weken te laten knippen. Dit verwijdert de kwetsbare uiteindes, waardoor je achterblijft met gezond haar dat minder snel breekt.
Gebruik goede conditioner
Door conditioner te gebruiken, verminder je de kans dat er klitten in je haar ontstaan. Dit zorgt weer voor minder afgebroken uiteindes en houdt je haar zacht en glanzend. Kies eventueel een leave-in conditioner uit wanneer je erg kwetsbaar haar hebt.
Droog je haar voorzichtig
Natte haren droog je het beste door ze even met een handdoek te deppen, zonder te hardhandig te zijn. Laat ze vervolgens natuurlijk opdrogen, want de hitte van de föhn zorgt juist voor gespleten punten.
Gebruik een wijde kam
Veel mensen kammen hun haar met een borstel, maar de fijne tandjes trekken aan je haar en kunnen dus voor slijtage zorgen. Een wijde kam is milder en zorgt ervoor dat je minder aan je haar trekt.
Gebruik arganolie

Arganolie bevat allerlei gezonde vetten die je haar helpen hydrateren, wat de kans op uitdroging verkleint en dus zorgt voor minder afgebroken haren. Tegelijkertijd bevat de olie veel vitamine E: een stofje dat verantwoordelijk is voor het stimuleren van de celvernieuwing.
Met arganolie houd je je haar dus zacht en glanzend, maar zorg je er ook voor dat je haar sterk aangroeit. Breng elke dag een paar druppels van de olie aan op je haar voor de beste resultaten.
Infograpic

Zeg vaarwel tegen gespleten haarpunten
Gespleten punten zijn een volledig natuurlijk fenomeen, waarbij de uiteindes van je haar splijten en beschadigen. Deze beschadigingen kunnen er verschillend uitzien, want er zijn vijf verschillende soorten.
De oorzaken van gespleten haarpunten zijn divers: van beschadiging door hitte, het gebruik van chemische producten of door je haar niet goed te kammen. Ook voeding speelt een belangrijke rol.
Je kunt dit probleem gelukkig wel goed behandelen. Natuurlijke producten zoals ei, honing, olie en aloë vera kunnen al voor verbetering zorgen.
Het is natuurlijk het beste om schade te voorkomen, bijvoorbeeld door je haar te verzorgen met arganolie en door het regelmatig te laten knippen.
Heb jij een goed middeltje gevonden tegen gespleten haarpunten? Laat het dan vooral weten!
Deel dit artikel meteen met je vrienden, zodat zij ook leren over de oorzaak van gespleten punten.
Laat ons meteen weten wat jij doet om gespleten uiteindes te voorkomen.