De 5 Meest Voorkomende Huidaandoeningen

Huidaandoeningen

Niet iedereen is gezegend met een gezonde, mooie huid. Huidaandoeningen als acne en eczeem – of nog veel erger: huidkanker – komen helaas vaker voor dan we zouden willen.

In dit artikel benoemen we de vijf meest voorkomende huidaandoeningen en vertellen we bij welke van deze aandoeningen arganolie kan helpen.

Acne

De meest voorkomende huidaandoening is acne. Dit vervelende probleem waarbij witkoppen en mee-eters de kop opsteken, kan verschillende oorzaken hebben.

De meeste vormen van acne ontstaan in de pubertijd, wanneer de hormoonhuishouding verandert. Huid deskundigen zijn het erover eens: hormonale disbalans speelt een grote rol bij acne. Niet zo vreemd dus dat ruim 85% van de tieners te maken krijgt met puistjes.

In veel gevallen gaat acne over wanneer de pubertijd voorbij is. De huid wordt rustiger en pukkels verdwijnen. Helaas blijft 5% van de volwassen mannen en vrouwen last houden van acne.

Niet alleen hormonen zorgen voor acne. Ook suikerrijke voeding, slecht slapen en gebrek aan huidverzorging kunnen acne veroorzaken.

Wie last heeft van pukkels doet er verstandig aan de huid twee keer per dag mild te reinigen, gezond te eten en veel water te drinken. En nog veel belangrijker: knijp de puistjes niet uit, dit verergert het probleem.

Door het uitknijpen van pukkels worden de talgklieren gestimuleerd, waardoor ze juist meer talg gaan aanmaken. Ook verspreid je bacteriën over het gezicht bij het uitknijpen van pukkeltjes.

Cystische Acne, Acnelittekens en Spataderen Bestrijden

Arganolie tegen acne

Het lijkt tegenstrijdig, maar arganolie werkt uitstekend tegen acne. De olie is in staat de vochtbalans van de huid te reguleren, waardoor de huid niet onnodig veel vet en talg aanmaakt. Bovendien bevat arganolie verschillende ontstekingsremmende ingrediënten, waaronder vitamine E en polyfenolen.

Heb je last van littekentjes ten gevolge van acne? Arganolie laat ze minder opvallen en doet ze sneller verdwijnen.

Eczeem

De term eczeem is ontstaan uit het Griekse woord ‘overkoken’. Het is een algemene aanduiding voor een ontsteking van de huid. Eczeem is er in drie soorten: atopische dermatitis, allergische contact dermatitis en nummulaire dermatitis.

Het meest voorkomende type is atopische dermatitis, een soort die vaak voorkomt bij kinderen. Allergische contact dermatitis daarentegen ontstaat vaak bij volwassenen, ten gevolge van parfum, cosmetica en metalen gebruikt voor sieraden.

De laatste variant, nummulaire dermatitis, uit zich in rode en schilferige vlekken op de huid. Dit type eczeem wordt veroorzaakt door een droge huid en kan erg jeuken.

Hoe om te Gaan met Eczeem

Arganolie tegen eczeem

Eczeem kan niet volledig worden genezen door arganolie, maar deze helende olie kan de symptomen van eczeem wél verlichten.

De polyfenolen in arganolie werken antiallergisch en zijn bovendien een natuurlijke ontstekingsremmer. Ook squaleen is een natuurlijk bacteriedodend component.

De combinatie van de herstellende, verzorgende, kalmerende en voedende eigenschappen zorgt ervoor dat het een huidolie is die de ontstekingssymptomen van eczeem aanpakken.

Smeer arganolie op de jeukende plekken, zo vaak als nodig. Je zult merken dat arganolie direct verlichting brengt. Bij regelmatig gebruik kan eczeem afnemen.

Seborroïsche dermatitis

Seborroïsche dermatitis, of seborroïsch eczeem, is een huidaandoening die zich ontwikkelt op de hoofdhuid. Het is onderliggende oorzaak van roos.

Seborroïsche dermatitis gaat gepaard met een rode huid en vettige, wasachtige plekken op de hoofdhuid, vaak met gele schilfers. Het is een eczeemsoort die voor irritatie zorgt, maar ook nog eens niet erg fraai oogt.

In tegenstelling tot wat weleens beweerd wordt, is seborroïsche dermatitis geen oorzaak van slechte hygiëne. De aanleg is erfelijk bepaald en helaas chronisch.

Bij baby’s komt de aandoening ook voor; bij hen wordt het aangeduid als berg. De schilfers zouden moeten verdwijnen als het kind ouder wordt, uiterlijk rond het derde levensjaar.

Arganolie tegen seborroïsche dermatitis

Omdat seborroïsche dermatitis en eczeemsoort is, geldt ook hier dat arganolie deze huidaandoening niet kan verhelpen. Wel kan het de jeuk op de hoofdhuid verlichten.

Neem eens per week een arganoliekuur door de olie in te masseren op de hoofdhuid. Laat een half uur intrekken onder een warme, vochtige handdoek, spoel uit en was de haren zoals gewoonlijk. De hoofdhuid zal prettiger en minder trekkerig aanvoelen.

Wat is huidkanker? c

Huidkanker

De ernstigste aandoening van de vijf meest voorkomende huidaandoeningen is huidkanker. Soorten huidkanker die vaak voorkomen, zijn basaalcelcarcinoom en plaveiselcelcarcinoom. Melanoom, die op de derde plek staat van de meest voorkomende vormen van huidkanker, is echter de dodelijkste van allemaal.

Melanoom is verantwoordelijk voor zo’n 75% van de sterfgevallen door huidkanker. Huidkanker houdt nauw verband met blootstelling aan zonlicht. Hoe vaker je onbeschermd in de zon ligt en hoe vaker je verbrandt, hoe groter de kans op huidkanker.

Deze gevaarlijke huidaandoening kan worden voorkomen door de huid te allen tijde te beschermen tegen ultraviolette straling. Hoe hoger de zonbeschermingsfactor, hoe beter de bescherming.

Ga bij voorkeur nooit de zon in zonder zonbeschermingsfactor en smeer tijdig bij.

Psoriasis

Psoriasis is een chronische huidaandoening, wat betekent dat het een aandoening is die je levenslang met je meedraagt. Psoriasis kan periodes kennen met uitbraken en periodes waar de symptomen naar de achtergrond verdwijnen.

De ellebogen en knieën zijn plekken waar psoriasis het meest optreedt, maar ook de hoofdhuid kan worden getroffen door psoriasis. In sommige gevallen kan psoriasis ook de gewrichten aantasten.

Psoriasis wordt veroorzaakt door een defect in het immuunsysteem en activeert een overtollige ophoping van huidweefsel dat er rood en gezwollen uitziet en bedekt is met zilverachtige schilfers.

Het is belangrijk de huid te hydrateren om uitbarstingen te voorkomen. Psoriasis is op geen enkele manier besmettelijk.

Tekenen en Symptomen van Psoriasis

Arganolie tegen psoriasis

De huid soepel en gehydrateerd houden, kan een uitbarsting van psoriasissymptomen voorkomen. Arganolie haalt zijn vochtinbrengende eigenschappen uit zijn hoge gehalte vitamine E en essentiële vetzuren.

Vitamine E is een anti-ontstekingsmiddel en de essentiële vetzuren bestrijden infecties. Daarnaast zit arganolie vol met fenolen en triterpenen, wat eveneens krachtige ontstekingsremmende ingrediënten zijn.

Deel dit artikel over Huidaandoeningen met je vrienden! Sharing is caring!