Deze producten moet je vermijden bij een beschadigde huid

Vermijd sommige etenswaren bij een beschadigde huid

Je huid is het grootste orgaan van je lichaam en enorm belangrijk. Je huid vormt namelijk de barrière dus jouw lichaam en de buitenwereld.

Als die barrière, door wat voor oorzaak dan ook, beschadigd raakt, herken je dat aan schilfers, roodheid en algehele irritatie.

De beschadigingen kunnen veroorzaakt en verergert worden door de zon en slechte huidverzorging, maar ook door wat je eet en drinkt!

Zonder dat je het doorhebt, vererger je misschien wel je huidaandoeningen. Het vermijden van deze etenswaren kan je huid al een hoop verbeteren.

Wat zijn veelvoorkomende huidaandoeningen?

De meest voorkomende huidaandoeningen waarbij de huid beschadigd raakt, zijn dermatitis, eczeem en psoriasis.

Dermatatis is aan aandoening waarbij de huid, soms acuut, ontstoken raakt. Eczeem is het bekendste voorbeeld hiervan.

Psoriasis is een aparte ziekte, waarbij de huid, voornamelijk de hoofdhuid en de huid op ruwe plekken zoals je knieën en ellebogen, dik en schilferig wordt.

Eten en drinken dat je beter kunt vermijden bij een beschadigde huid

Wat je eet heeft grote invloed op de conditie van je huid. Sommige voedingsmiddelen irriteren en beschadigen je huid, terwijl anderen je huid juist ondersteunen bij het zelfherstellend vermogen.

Alcohol

Alcohol droogt je huid uit en dat is extra slecht nieuws voor de huid die al beschadigd is. Je huid heeft namelijk vocht nodig om zichzelf te herstellen, door alcohol laat je huid essentieel water uit je poriën ontsnappen. Het regelmatig drinken van alcohol verhoogt zelfs de kans op psoriasis!

Vet vlees

Vooral als je last van eczeem hebt, kun je vet vlees beter vermijden. De verzadigde vetten in vlees zoals worstjes, ham en hamburgers veroorzaken ontstekingen die je direct terug zit in je huid.

Arganolie Noten

Zuivel

Zuivelproducten zoals melk, kaas en yoghurt zijn bekende triggers van huidproblemen. Dat komt door de hormonen, het suiker en de hoge mate verzadigde vetten die erin zitten. Je poriën raken verstopt door de suikers, de vetten veroorzaken ontstekingen en we weten allemaal dat hormonen je huid op allerlei vervelende manieren doen opspelen. Let op dat je zuivel niet vervangt met sojaproducten, want soja is ook een bekende trigger. Probeer in plaats daarvan amandel- of rijstmelk.

Frisdrank

De combinatie van cafeïne en suiker in frisdranken is echt een ramp voor je huid. Te veel suikers in je lijf vormen zogenaamde AGEs (advanced glycation end products) die de elastine en het collageen in je huid beschadigen. Hierdoor wordt huidveroudering versnelt en ontstaan verkleuringen op je huid. Helaas zijn ook de suikervrije opties niet de oplossing. De kunstmatige zoetstoffen daarin irriteren niet alleen je huid, maar beschadigen veel meer in je lijf.

Hoe herstel je een beschadigde huid met arganolie?

Arganolie helpt je huid van binnen en van buiten te herstellen. In de strijd tegen huidbeschadiging zijn anti-oxidanten van essentieel belang. Anti-oxidanten zijn ontstekingsremmend, ze voorkomen huidveroudering en ondersteunen het zelfherstellend vermogen van de huid. Daarnaast herstellen en voeden de gezonde vetten in arganolie je huid. Je kunt je huid met behulp van arganolie ondersteunen door het aan je eten toe te voegen en je gezicht twee per dag van een laagje wonderolie te voorzien.

De belangrijkste dingen die je beschadigde huid belasten zijn: suiker, verzadigde vetten en cafeïne. Als je producten die daar vol mee zitten vermijdt en je huid goed verzorgt met onder andere arganolie, zal ook de beschadigde huid weer tot rust komen.

Wat zijn jouw ervaringen met het gebruik van arganolie op een beschadigde huid? Hoe heb je arganolie gebruikt om jouw huidproblemen te verminderen? Deel het met ons!