Zijn Cosmeceutische Producten de Bron van Eeuwige Jeugd?

Zijn Cosmeceutische Producten de Bron van Eeuwige Jeugd

Cosmeceutische producten zijn deze dagen een hippe trend, vooral in de westerse wereld. In de Verenigde Staten bijvoorbeeld stijgt de vraag naar deze producten sterk. Men schat de verwachte toename in de vraag naar cosmeceutische producten in de VS op ongeveer 5.8% per jaar. Zo’n toename betekent 8,5 miljard dollar in het jaar 2015. Dat geeft maar weer eens aan dat veel mensen nog steeds op zoek zijn naar de bron van eeuwige jeugd. Hebben we met cosmeceutische producten deze bron gevonden?

Laten we eerst eens wat meer leren over cosmeceutische producten.
Cosmeceutisch is een term die bedacht is door Albert Kligman. Hoewel cosmeceutische producten pas de laatste jaren veel in de belangstelling staan kwam Kligman al in 1984 met deze term op de proppen. Met de term worden producten aangeduid die goed zijn voor het uiterlijk en bovendien ook therapeutisch werken. Cosmeceutische producten bevatten biologisch actieve ingrediënten die het aanzien van de huid verbeteren. Ze bevatten ook componenten die ervoor zorgen dat de actieve ingrediënten voor een gezonde huid ook daadwerkelijk in de huid terechtkomen.

Veelgebruikte Ingrediënten in Cosmeceutische Producten

Hier volgt een lijst met enkele van de meest gebruikte ingrediënten in cosmeceutische producten.

  • Alfa Hydroxy Zuren (AHA’s)
    AHA’s worden ook wel vaak fruitzuren genoemd. Voorbeelden van AHA’s zijn citroenzuur, glycolzuur, melkzuur en wijnsteenzuur. AHA’s verbeteren de structuur van de huid en minimaliseren de tekenen van huidveroudering. AHA’s bestrijden veroudering van de huid op twee manieren: door het afschudden van huidcellen in de buitenste lagen van de opperhuid te versnellen en door de huid te hydrateren. AHA’s maken dat de huid er jonger uitziet. Men denkt dat AHA’s de concentratie aan calcium ionen in de opperhuid vermindert. Dat op zijn beurt bevordert dan weer de celgroei met als gevolg dat de jongere huid sneller aan de oppervlakte komt.
  • Anti-oxidanten
    Intussen weet je waarschijnlijk wel dat anti-oxidanten schade aan de huid door vrije radicalen op celniveau kunnen verminderen. Anti-oxidanten verhinderen ook irritaties die het niveau aan collageen anders flink zouden kunnen verminderen. Collageen is eiwitvezel dat de huid zijn soepelheid, sterkte en buigzaamheid geeft. Collageen is daarnaast ook belangrijk voor de continue vernieuwing van huidcellen. Anti-oxidanten beschermen de huid ook tegen beschadiging door licht, en een van de belangrijkste goede eigenschappen van anti-oxidanten is dat ze bescherming bieden tegen huidkanker. De meest populaire anti-oxidanten in cosmeceutische producten zijn Alfa-liponzuur oftewel ALA, Vitamine C, Vitamine B3, Vitamine E, N-acetyl-glucosamine (NAG) en CoQ10.
  • Botanische of Plantenextracten
    Cosmeceutische producten bevatten meestal ook botanische of plantenextracten. Drie van de meest gebruikte en naar men denkt beste botanische toevoegingen aan cosmeceutische producten zijn groene thee extract, druivenpit extract en ferulinezuur. Onderzoek heeft aangetoond dat polyfenolen in groene thee de kankerverwekkende activiteit van UV straling kunnen verminderen. Ook kunnen ze de huid beschermen tegen zonnebrand, veroudering door licht en vermindering van het afweersysteem. Ferulinezuur staat bekend als een krachtige anti-oxidant die de huid beschermt tegen beschadiging door UV straling. Druivenpit extract is ook een anti-oxidant en kan de genezing van wondjes versnellen.
Deel dit artikel over cosmeceutische producten met je vrienden! Sharing is caring!