De Wetenschap Achter Ouder Worden

De Wetenschap Achter Ouder Worden

We kunnen niet ontkennen dat velen nog steeds op zoek zijn naar de spreekwoordelijke bron van jeugd. Ook vandaag de dag is anti-aging nog steeds een van de meest besproken onderwerpen. Het is waar dat veel mensen graag heel erg oud willen worden, maar het is ook zo dat we graag onze jeugdigheid tot op hoge leeftijd willen behouden. Ouder worden heeft onvermijdelijk effect op ons lichaam, toch zijn we nog steeds wanhopig op zoek naar manieren om deze effecten uit te stellen.

Waarom Worden We Uberhaupt Ouder?

Er zijn al veel anti-aging geheimen ontdekt, onthuld en gedeeld. Eeuwige jeugd is echter nog altijd niet binnen handbereik. Maar waarom worden we überhaupt ouder? Wat is het in de menselijke biologie dat maakt dat we oud worden? Er zijn talrijke interne en externe factoren die een rol spelen bij de snelheid waarmee we ouder worden. Sommige van deze externe factoren die bijdragen aan beschadiging en herstel van cellen zijn dieet, lichaamsbeweging, keuzes in je levensstijl en de elementen. Deze spelen allemaal een rol bij hoe en hoe snel we ouder worden. Maar naast al deze factoren is er nog een belangrijke speler bij het ouder worden.

Een Biologische Klok

Misschien komt het als een verrassing maar de waarheid zit verborgen in onze genetische opmaak: het is een tikkende biologische klok. En deze klok houdt op een gegeven moment op met tikken. Met andere woorden: we zijn geprogrammeerd om dood te gaan. Dit is een biologisch feit en hoe onprettig sommigen zich daar ook bij voelen, dat verandert niets aan de waarheid.

Het menselijk lichaam bestaat uit triljoenen cellen die zich constant delen. Telkens wanneer een cel deelt wordt het DNA gecopieerd. Ons DNA zit zorgvuldig verpakt in structuren die we chromosomen noemen. We hebben daar 23 paar van. Waarschijnlijk vraag je je nog steeds af wat dat allemaal met ouder worden te maken heeft. Hier is het antwoord. Het proces waarbij het DNA gecopieerd wordt is niet helemaal perfect. Het slaat het einde van het chromosoom over. Ons lichaam produceert telomeren aan het eind van ieder chromosoom om de gevoelige DNA informatie te beschermen tegen verlies of beschadiging. Telomeren zijn niets meer dan betekenisloze herhalingen van DNA die het lichaam niet nodig heeft. Na elke celdeling worden de telomeren echter korter en korter totdat ze op een gegeven moment helemaal verdwenen zijn. En als dat gebeurt dan stoppen de cellen met delen.

Waarom We Niet Biologisch Onsterfelijk Kunnen Zijn

Er zijn een paar platwormen waarvan men denkt dat ze onsterfelijk zijn omdat zij hun telomeren telkens weer opnieuw kunnen aanmaken. De levenstijd van platwormen varieert echter en ze zijn nog steeds ook bevattelijk voor ziektes. En dat bewijst nog maar eens dat zowel genetische als omgevings factoren een rol spelen bij het ouder worden.

Maar waarom kunnen onze cellen niet zo zijn als die van platwormen? Het menselijk lichaam heeft een grens aan het copiëren van telomeren van ongeveer 50 keer, om zichzelf te beschermen tegen het ontstaan van kanker. Kanker ontstaat wanneer er ongecontroleerde celdeling plaatsvindt en cellen niet afsterven. Als cellen op het punt komen dat ze zich niet meer delen noemen we dat cellulaire veroudering. Op dat punt aangekomen verliezen cellen hun functie en sterven vervolgens. En dat leidt tot de symptomen van ouder worden.

Deel dit artikel over ouder worden met je vrienden! Sharing is caring!