Wat Weet jij Over Valentijnsdag?

Wat weet jij over Valentijnsdag?

Ongeacht of je je nu neerslachtig voelt of gespannen bent voor Valentijnsdag, waarschijnlijk heb je je weleens afgevraagd (of doe je dat nog steeds) hoe het allemaal is ontstaan.

Hoe Valentijnsdag is ontstaan

Er zijn verschillende theorieën over hoe Valentijnsdag is ontstaan, maar de meest populaire theorie gaat helemaal terug tot het Romeinse Rijk toen Claudius II, AD 270, de heersende keizer was. Er wordt gezegd dat Claudius erop tegen was dat mannen in oorlogstijd gingen trouwen, omdat hij geloofde dat alleenstaande mannen betere soldaten waren dan wanneer ze getrouwd waren. Maar, Bisschop Valentijn verzette zich hiertegen en voltrok huwelijksceremonies in het geheim. Nadat dit bekend werd bij Claudius II, stopte hij Valentijn in de gevangenis. Terwijl Valentine in de gevangenis zat, werd hij verliefd op de dochter van de gevangenbewaarder en vlak voor zijn dood schreef hij een liefdesbrief aan haar die werd ondertekend met “Van je Valentijn”, een inmiddels zeer populaire uitdrukking. De keizer beval de executie van Valentijn op 14 februari, de dag die de wereld nu viert als Valentijnsdag.

Geschiedenis gerelateerd aan Valentijnsdag

Lupercalia
Lupercalia was een feest dat door de oude Romeinen op 14 februari werd gevierd. Dit feest is ter ere van Juno, de koningin van de Romeinse goden en godinnen, en de godin van vrouwen en het huwelijk.

De Middeleeuwen
Door velen wordt aangenomen dat tijdens de middeleeuwen het symbool X synoniem werd aan de kus. Mensen die niet wisten hoe ze hun namen moesten schrijven, ondertekenden met een X in het bijzijn van een getuige en om hun oprechtheid te tonen, kusten ze de X die ze daarvoor hadden geschreven.

Er wordt gezegd dat tijdens de middeleeuwen meisjes vreemd voedsel zouden eten op Valentijnsdag, zodat ze zouden dromen over hun toekomstige echtgenoot.

“Wear your heart on your sleeve”
Waarschijnlijk heb je weleens van de uitdrukking gehoord “wear your heart on your sleeve” (het hart op de tong dragen). Heb je je ooit afgevraagd waar dit vandaan komt? In de Middeleeuwen was er een kom met namen van jonge mannen en vrouwen, en degene die ze zouden trekken, zou hun Valentijn zijn. Jonge mannen en vrouwen bevestigden de naam een week lang op hun mouw, zodat iedereen zou weten wie hun Valentijn was. En dit is waar de uitdrukking “wear your heart on your sleeve” vandaan komt.

King Henry VII
Het was King Henry VII die in 1537 14 februari officieel vastlegde als Valentijnsdag.

Valentijnsdag en chocolade

Als de dag van de liefde aanbreekt, breekt de verkoop van chocolade alle records. Hier zijn een aantal feiten over chocolade en de relatie met Valentijnsdag.

De beste minnaar ter wereld
Je kunt zeggen dat je geliefde de beste minnaar is, maar Cassanova wordt omschreven als ’s werelds beste minnaar en hij hield van chocolade eten, omdat hij geloofde dat dit hem sterk zou maken.

Chocolade en verloren liefde
Gedurende 1800 was het gebruikelijk voor doktoren om hun patiënten te adviseren chocolade te eten om hun pijn van een verloren liefde te verzachten.

Richard Cadbury
In 1800 werd de eerst doos chocolade voor Valentijnsdag geproduceerd en de man hierachter was Richard Cadbury.

1 Miljard dollar
In Amerika wordt meer dan 1 miljard dollar besteedt aan chocoladeaankopen voor Valentijnsdag.
Ongeacht of je Valentijnsdag alleen viert, met een special iemand, met je vrienden of helemaal niet, we hopen dat je een leuke 14 februari hebt!

Deel dit artikel over Valentijnsdag met je vrienden! Sharing is caring!