Wat is Keratosis Pilaris? (Anservel), Hier Een Uitgebreide Uitleg

Keratosis Pilaris

Heb je wel eens ruwe bultjes op je huid gezien of gemerkt dat je huid er als kippenvel uitziet? Misschien heb je dan wel last van een huidaandoening die we keratosis pilaris noemen, oftewel KP. Mensen met KP hebben deze kippenvel achtige bultjes vaak op armen of dijen. De kleine en ruwe bultjes die eruit zien als een rasp kunnen echter ook op wangen, rug of billen voorkomen.

Keratosis Pilaris is Onschuldig

Deze huidaandoening is medisch gezien dan wel onschuldig maar niet al te plezierig om naar te kijken. De ruwe bultjes kunnen ook knap vervelend zijn. De meeste mensen hebben graag een gave en gladde huid en daarom zijn mensen met keratosis pilaris niet blij met deze onooglijke bultjes.

Wie hebben Last Van Keratosis Pilaris?

Keratosis Pilaris komt best wel vaak voor. Als je het zelf niet hebt is de kans groot dat je wel iemand kent die het heeft. Ongeveer de helft van de wereldbevolking heeft KP. Het komt vaker voor bij kinderen en tieners. Statistieken wijzen uit dat 50% tot 80% van de kinderen er last van heeft. KP is ook niet ongewoon bij volwassenen: 4 van de 10 volwassenen hebben het. Vrouwen hebben het vaker dan mannen. Er zijn maar weinig mensen die weten wat KP is en zelfs mensen die het hebben weten dat vaak niet en weten ook niet dat er behandelingen voor zijn. Als je iemand kent die KP heeft hoef je niet bang te zijn dat jij het ook krijgt. Het is wel erfelijk maar op geen enkele manier besmettelijk.

Behandeling voor Keratosis Pilaris

Hoewel er geen genezing voor KP is zijn er wel behandelingen om het onder controle te houden. Bij het behandelen van deze huidaandoening proberen we die ruwe bultjes glad te maken. Met continue behandeling kunnen de bultjes verdwijnen en wordt het totale aanzien van de huid verbeterd.

 • Glycolzuur
  Huidartsen bevelen voor de behandeling van KP vaak het gebruik van AHA’s (alpha hydroxy zuren) aan. Zowel glycolzuur als melkzuur werken exfoliërend en huidartsen bevelen meestal vrij of op recept verkrijgbare melkzuurproducten aan.
 • Ureum
  Ureum is een ingrediënt waar veel huidartsen op vertrouwen voor het verzachten van een ruwe huid. Het is geen wonder dat huidartsen om deze huidaandoening te behandelen vaak producten aanbevelen die Ureum bevatten.
 • Vitamine A Behandelingen Treatments
  Huidartsen kunnen ook Vitamine A crème aanbevelen voor patiënten die behalve keratosis ook nog acne hebben. Het is belangrijk dat je de aanwijzingen van je huidarts bij Vitamine A behandelingen goed opvolgt. Er zijn ook retinolen die vrij verkrijgbaar zijn. Deze retinolen kunnen echter erg sterk zijn en in dat geval is een kleine hoeveelheid om de andere dag de aanbevolen hoeveelheid.
 • Microdermabrasie of Chemische Crème
  Microdermabrasie en chemische crème kunnen je op weg helpen naar een gladdere huid. Als je echter van plan bent om hiervoor te kiezen moet je wel bedenken dat je dit regelmatig moet blijven doen omdat KP een chronische aandoening is.
Deel dit artikel over Keratosis Pilaris met je vrienden! Sharing is caring!