Waarom Moet ik Mijn Lichaam Voeden met Anti-Oxidanten?

Waarom Moet ik Mijn Lichaam Voeden met Anti-Oxidanten?

Waarschijnlijk heb je wel eens gehoord van anti-oxidanten, maar wat is dat eigenlijk? Laten we anti-oxidanten en de voordelen ervan voor het lichaam eens van dichterbij bekijken.

Anti-oxidanten zijn eigenlijk voedingsstoffen die in ons voedsel zitten en het vermogen hebben oxidatieve schade in het lichaam te voorkomen of zelfs te vertragen. Maar welke gezondheidsproblemen worden veroorzaakt door oxidatieve schade? Hart- en vaatziekten, diabetes, kanker en macula degeneratie komen allemaal tot stand door oxidatieve schade. Laten we voor een beter begrip eens wat dieper graven. Vrije radicalen worden geproduceerd wanneer het lichaam zuurstof gebruikt. Deze vrije radicalen kunnen een ravage en schade aanrichten in het lichaam. Gelukkig hebben we anti-oxidanten. In feite jagen anti-oxidanten op vrije radicalen, waardoor wordt voorkomen dat ze schade aanrichten in het lichaam. Ze herstellen ook de schade veroorzaakt door vrije radicalen. Bovendien hebben anti-oxidanten de mogelijkheid het immuunsysteem te stimuleren, wat op zijn beurt het risico op de ontwikkeling van kanker en infecties vermindert.

Hier zijn enkele van de meest populaire en algemeen bekende anti-oxidanten en waar we ze kunnen vinden.

Vitamine A en carotenoïden

Ben je bekend met carotenoïden? Carotenoïden zijn bestandsdelen met gele, oranje en rode pigmentatie gevonden in planten, en sommige carotenoïden kunnen omgezet worden in vitamine A, een krachtige anti-oxidant. Je hebt misschien wel eens gehoord dat vitamine A nodig is voor een goed gezichtsvermogen. Maar dat is niet het enige voordeel van deze voedingsstof. Vitamine A is van cruciaal belang voor een normale groei, reproductie en botontwikkeling. Als je een gezonde en stralende huid wilt hebben, kun je het beste vitamine A opnemen in je dieet. Deze voedingsstof beschermt ook de ademhaling, spijsvertering en urinewegen tegen infecties.
Fel gekleurde vruchten en groenten, zoals wortelen, broccoli, pompoenen, zoete aardappelen, tomaten, boerenkool, meloen en perziken zitten boordevol vitamine A en carotenoïden.

Vitamine C

Vitamine C is niet alleen een krachtige anti-oxidant, het heeft ook talrijke gezondheidsvoordelen. Het beschermt het lichaam tegen infecties en helpt bij het behouden van gezonde botten en tanden. Een gezonde dosis vitamine C helpt ook het vermogen van ons lichaam te versnellen om wonden te genezen. Vitamine C stimuleert de immuunfunctie, het bestrijdt bacteriën, virussen en infecties. Dit is de reden waarom je meestal wordt geadviseerd vitamine C in te nemen als je last hebt van een verkoudheid. Deze voedingsstof fungeert ook als een antihistamine en vermindert dan ook de ongemakkelijke symptomen van een verkoudheid, zoals een verstopte neus en pijn. Citrusvruchten en groene bladgroenten zitten vol met vitamine C. Eet voldoende sinaasappelen, limoenen, broccoli, groene paprika’s, aardbeien en tomaten om je lichaam te voeden met een gezonde dosis van deze voedingsstof.

Vitamine E

De meeste gezondheidsvoordelen die we krijgen van vitamine E zijn afkomstig van de anti-oxiderende eigenschappen. Er zijn belangrijke aanwijzingen die verwijzen naar het feit dat Vitamine E het lichaam kan beschermen tegen hart- en vaatziekten, en achteruitgang die samenhangt met veroudering zelfs kan vertragen. Deze voeding staat er ook om bekend kanker te bestrijden, daar het cellen en DNA beschermt tegen schade door kanker, tumorgroei beperkt en het immuunsysteem versterkt. Vitamine E is ook van vitaal belang voor een gezonde en jeugdige huid, haren en nagels. Groene bladgroenten, noten, zaden, granen en plantaardige oliën zitten boordevol vitamine E! Marokkaanse Arganolie zit vol vitamine E en andere krachtige anti-oxidanten!

Deel dit artikel over anti-oxidanten met je vrienden! Sharing is caring!

Reageer

[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[[0-9]
[[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z]
[a-zA-Z]
[.-]
[.-]
[.-]
[.-]