Waarom Besteden We Zo Veel Aandacht Aan Ons Haar

Waarom Besteden We Zo Veel Aandacht Aan Ons Haar

Heb je je ooit afgevraagd waarom we zoveel aandacht besteden aan ons haar? Haarverzorging, kapsels en haarkleur zijn allemaal een populair onderwerp, vooral voor vrouwen. We geven een aanzienlijke hoeveelheid geld uit om ons haar gezond en mooi te houden. Maar waarom besteden we in de eerste plaats zo veel aandacht aan onze haren terwijl de hoofdhuid, het haar en lichaamshaar – in tegenstelling tot de andere weefsels van ons lichaam – eigenlijk niet belangrijk zijn voor onze lichamelijke gezondheid.

Wanneer je je haar als gevolg van het fysiologische proces van kaalheid of alopecia androgenetica verliest, maakt dit je niet ziek en wanneer je haar grijs begint te worden door het fysiologische proces van veroudering dan wordt dit niet veroorzaakt door metabole veranderingen. Dus waarom vinden veel mensen het dan erg als we onze haren beginnen te verliezen als gevolg van kaalheid of wanneer je haar grijs wordt als gevolg van veroudering?

Het belang dat wij aan onze haren toekennen, heeft geen enkele relatie met onze lichamelijke gezondheid. De sterke significantie is een manifestatie van de samenleving, cultuur en religie. Ons haar, vooral ons hoofdhaar of in de volksmond aangeduid als ‘de kroon op je hoofd’, wordt beschouwd als een vitale representatie van iemand zijn ‘persoonlijkheid’. Het kan niet ontkend worden dat een groot deel van de wereldbevolking positief bekeken wil worden en dus werken we er hard aan om ervoor te zorgen dat onze haren overeenkomen met de normen van een “goed imago”.

Er zijn tal van haarverzorgingsproducten, -behandelingen en -procedures die zijn ontworpen om het beeld van jezelf via het haar te verbeteren. Het feit dat we bereid zijn geld te besteden aan deze verschillende haarverzorgingsproducten, -behandelingen en -procedures betekent simpelweg dat we erg veel belang hechten aan hoe we ons presenteren aan de wereld en hoe de wereld ons ziet. Dit is de reden waarom de haarverzorgingsindustrie zo groeit.

Culturele en religieuze symbolen gelinkt aan het haar
Het is duidelijk dat er in vele samenlevingen ook culturele en religieuze symbolen zijn gelinkt aan het haar. In sommige traditionele culturen zijn er bepaalde regels die ofwel door de samenleving of religie worden opgelegd over hoe, wanneer en aan wie een vrouw het haar op haar hoofd kan tonen. Mannelijke monniken scheren hun hoofdhaar echter af als een religieus symbool van hun keuze voor een leven van kuisheid en armoede.

Tijdens de jaren ’60 kwam het Hippietijdperk om de hoek kijken en mannen in Amerika en Europa lieten hun haren lang groeien om te laten zien dat ze het niet eens waren met de standaarden van de samenleving. Ze lieten hun haren lang groeien en druisten hiermee in tegen de geaccepteerde en verwachte mannelijke kapsels, die vroeger altijd kort waren. Dit symbool was zo krachtig dat de jaren ’60 zelfs tot op de dag van vandaag nog steeds wordt gezien als het tijdperk van de mannen met lang haar en ‘protesten’.

Haarinvloeden
Filmsterren, tv-persoonlijkheden en beroemdheden in de popmuziek hebben in het dagelijkse leven misschien wel de meeste invloed op kapsels. Een van de meest bekende invloeden op het kapsel van vrouwen in de afgelopen tijd is die van het karakter van Jennifer Aniston uit de populaire tv-serie Friends uit 1990. Jennifer Aniston speelde in deze tv-serie Rachel en niet lang daarna begonnen vrouwen in de Verenigde Staten en andere delen van de wereld om dit bijzondere kapsel te vragen, waarbij de term “Rachel haar” tot stand werd gebracht.

Deel dit artikel over aandacht aan haar met je vrienden! Sharing is caring!