Voetproblemen: Eksterogen en Eelt Hoe de Pijn te Verlichten

Eksterogen en Eelt Hoe de Pijn te Verlichten

Als er één lichaamsdeel is dat we veel gebruiken en ook misbruiken dan zijn dat wel je voeten.

Hoe onze voeten in elkaar zitten is erg indrukwekkend. Voeten zijn ontworpen om veel slijtage te kunnen weerstaan. Je voeten dragen je hele lichaamsgewicht, de kleding die je draagt en ook alles wat je verder nog bij je hebt. Het valt niet te ontkennen dat voeten geraffineerde structuren zijn. Maar toch kan het wel eens misgaan en kunnen er voetproblemen ontstaan. Eksterogen en eelt zijn de twee meest voorkomende voetproblemen.

Wat Zijn Eksterogen en Eelt?

Misschien heb je zelf wel eens eksterogen of eelt op je voeten gehad. Maar wat zijn het nu precies en hoe en waarom komen ze op onze voeten? Eksterogen en eelt zijn stukjes huid die hard geworden zijn. Ze ontstaan om het gevoelige weefsel van de voeten te beschermen tegen wrijving en druk.

Eksterogen op Je Voeten
Eksterogen kunnen hard of zacht zijn. Harde eksterogen zitten meestal op de toppen van je tenen of op de buitenkant van de kleine teen. Dat zijn de delen van je voet die vaak tegen je schoenen of sokken wrijven. Zachte eksterogen groeien meestal tussen de tenen. Ze ontstaan wanneer de botjes van een teen druk uitoefenen op botjes van naburige tenen.
Harde en zachte eksterogen zien er allebei kegelvormig uit waarbij de top naar de voet wijst (wat je ziet is dus de onderkant van de kegel). Als een schoen of een andere teen tegen de eksteroog aandrukt kan de top het gevoelige weefsel onder de eksteroog raken en dat doet dan pijn.

Eelt op Je Voeten
Eelt ontstaat meestal op gladde oppervlakken op gedeelten van je voet die je gewicht dragen. De bal van je voet en je hiel zijn meestal de plaatsen waar zich eelt vormt. Naarmate we ouder worden wordt de bodem van onze voeten dunner. Eelt ontstaat dan als een natuurlijke bescherming tegen druk en schaven. Dat is waarom je meer eelt krijgt als je ouder wordt.

Eelt en eksterogen beschermen onze voeten. Toch zijn er momenten dat eelt of eksterogen niet alleen maar vervelend zijn maar ook pijnlijk worden. Als je bijvoorbeeld al eelt op de bal van een voet hebt en er onmiddellijk daarnaast ook een eksteroog ontstaat, kan elke stap die je zet felle pijn veroorzaken. Ook eelt zelf kan op den duur pijn gaan doen omdat het bij elke stap tegen het onderliggende weefsel aandrukt.

Het goede nieuws is dat er manieren zijn om de pijn van eksterogen en eelt te verlichten. We zullen deze manieren in een toekomstige post bespreken.

Deel dit artikel over Voetproblemen met je vrienden! Sharing is caring!