Als je je badkamerkastje, de plank onder je spiegel of je toilet- of handtas aan een kritische blik onderwerpt, kom je vast meerdere verzorgingsproducten tegen die je al lang hebt.
Maar hoe weet je nu of deze producten nog bruikbaar zijn? En wat zijn de gevolgen voor je huid als je crèmes, reinigers en scrubs gebruikt die misschien wel ‘over de datum’ zijn? Lees dit artikel en je bent helemaal op de hoogte!
Zonde om weg te gooien?
Als Nederlanders zijn we een zuinig volkje, waardoor het niet in onze aard ligt om dingen ‘zomaar’ weg te gooien. Op zich is dat een mooie eigenschap, maar als het om huidverzorging gaat, is het wel een ander verhaal.
Verzorgingsproducten gebruik je immers om je huid te verzórgen. Maar van die lang geleden geopende tube crème die je ergens achterin je badkamerkastje vindt, is het nog maar de vraag of die je huid nog wel zo veel te bieden heeft.
Werkzame bestanddelen in verzorgingsproducten boeten aan werkzaamheid in naarmate de verpakking langer open is. Het gevolg is dat het product je huid dus niet meer precies geeft wat ze nodig heeft.
De eigenschappen waar je het product nu juist voor kocht verdwijnen immers na verloop van tijd. En in het slechtste geval kan een dergelijke te oude huidverzorger zelfs leiden tot huidirritatie en bacteriële infecties!
Gebruik je ogen
Hoe weet je nu of je verzorgingsproducten nog bruikbaar zijn? Natuurlijk kun je afgaan op de informatie die op de verpakking staat (als je die tenminste nog hebt). Nog handiger is het om gewoon met je eigen ogen te kunnen beoordelen of je die crème nog kunt gebruiken.
We geven je een paar tips waarmee je kunt achterhalen of je misschien maar beter afscheid kunt nemen van een verzorgingsproduct:
- Als de kleur anders is dat toen je het product kocht, is de kans groot dat de kwaliteit niet optimaal meer is.
- Ook als het product van een egale substantie is veranderd in een deels waterig, deels klonterig geheel, is het waarschijnlijk niet meer honderd procent effectief.
- Een veranderde geur duidt er eveneens op dat je het product maar beter weg kunt doen.
- Voelt het product ‘anders’ aan op je huid (bijvoorbeeld korreliger of plakkeriger)? Ook dan kan het richting prullenbak!

Te gebruiken tot…
Wil je toch gebruikmaken van de informatie op de verpakking, zoek dan naar een icoontje van een geopende pot. Hier staat een cijfer bij met de letter M: het getal geeft het aantal maanden aan dat het product na opening nog houdbaar is.
Houd er daarbij wel rekening mee dat bepaalde omstandigheden deze gebruiksperiode kunnen verkorten. Dit kan bijvoorbeeld zo zijn als je het product in zonlicht of op een erg warme plek bewaart, de dop niet goed vastdraait na gebruik, enzovoorts.
Vind je dit allemaal nogal veel gedoe? Kies dan gewoon voor een verzorgingsproduct dat van zichzelf lang meegaat, zoals arganolie. Op een dergelijk zuiver natuurproduct kun je altijd rekenen!
Langer plezier van je producten
Als je langer plezier wilt hebben van je favoriete beautyproducten, dan hebben we nog een paar handige tips voor je:
- Bewaar verzorgingsproducten op een koele, donkere plek.
- Was je handen voor gebruik als ze in aanraking komen met de inhoud van de verpakking.
- Kies bij voorkeur voor producten met een doseerpompje om besmetting te voorkomen.
Heb jij weleens huidproducten gebruikt die ‘over de datum’ waren en wat was daar het effect van? Deel vooral je ervaringen!
En heeft dit artikel je ideeën over het bewaren van verzorgingsproducten veranderd? Dan is dit het perfecte moment om je badkamerkastje eens flink op te gaan ruimen!