Simpele Tips om Roos te verhelpen

Lachende vrouw hand in haar

Roos is een vervelend probleem, dat je vooral herkent aan de witte schilfertjes op je hoofdhuid.

Miljoenen mensen hebben last van dit probleem, er zijn namelijk meerdere oorzaken en soorten.

Gelukkig zijn er goede manieren om deze vervelende schilfertjes te behandelen, zelfs met behulp van natuurlijke middeltjes.

Hier lees je alles over roos en hoe het veroorzaakt wordt. Natuurlijk geven we je ook een aantal handige anti-roos tips!

Wat is roos?

Roos is een huidprobleem dat zich kenmerkt door witte vlokjes die van je hoofdhuid vallen. Deze vlokjes zijn eigenlijk gewoon dode huidcellen.

Je hoofdhuid maakt constant nieuwe cellen aan die steeds een nieuw gezond laagje op je hoofd moeten vormen.

De oude cellen maken plaats voor de nieuwe huid door van je hoofd af te vallen.

Dit proces is normaal bij iedereen, maar bij mensen met roos wordt de aanmaak van cellen versneld.

Hierdoor vallen er dus vanzelf meer dode huidcellen naar beneden, waardoor ze ook sneller zichtbaar zijn.

De symptomen van roos?

Vraag jij je af of je last hebt van roos? Er zijn een aantal symptomen waaraan je het probleem kunt herkennen.

Ten eerste zijn er de witte vlokjes die je op je tussen je haren ziet. Deze vlokjes kunnen gedurende de dag ook op je schouders vallen, waardoor je witte vlekjes op je kleding ziet.

Daarnaast hebben veel mensen last van jeuk, wat komt doordat de huid geïrriteerd is.

Deze irritatie zorgt er ook voor dat je hoofdhuid er rood uit kan zien. Droogheid komt ook veel voor bij mensen met roos.

De meeste van deze symptomen komen ook voor bij andere huidaandoeningen, zoals dermatitis, psoriasis of een te droge huid.

Raadpleeg daarom altijd een arts om zeker te weten wat het echte probleem is, zodat je het probleem ook goed behandelt.

Wist je dat er meerdere soorten roos bestaan? Wij vertellen je er alles over.

Verschillende soorten roos oorzaken

De oorzaken van roos en hoe je deze herkent

Niet alle soorten roos worden op dezelfde manier veroorzaakt. Over het algemeen zijn er vijf belangrijke hoofdoorzaken.

Elke soort heeft bovendien weer andere symptomen en kan er ook anders uitzien.

Het is dus de moeite waard om te bekijken welke soort roos bij jou het probleem is, zodat je de juiste behandeling kunt vinden.

Te hoge talgproductie

Talg is een natuurlijke afscheiding van je hoofdhuid die helpt met het gezond houden van je haar.

De meeste mensen maken een normale hoeveelheid talg aan, waardoor hun haar zacht en glanzend aanvoelt.

Sommige mensen maken juist te veel van dit stofje aan. De talg kan niet meer gemakkelijk worden weggewassen, waardoor het zich mengt met vuil en je haarzakjes verstopt.

Doordat de talg gaat samenklonteren en niet zomaar van je hoofd af valt, ziet het er vervolgens weer uit als vlokjes in je haar, oftewel: roos.

Deze vlokjes zijn vaak niet wit maar hebben een gelige tint. Je hoofdhuid kan jeuken en meestal voelt je haar vet aan.

Droge huid

Waar sommige mensen last hebben van te veel talg en een vette hoofdhuid, hebben andere mensen juist last van een te droge huid.

Doordat de huid te weinig vocht bevat, gaat het scheuren en zullen gezonde huidcellen afsterven en vlokjes vormen.

Roos door droge huid komt vooral veel voor in de wintermaanden. De koude buitenlucht en de droge lucht van de verwarming zorgen er samen voor dat je huid uitdroogt.

Deze soort ziet er over het algemeen gewoon uit als witte schilfertjes. Het kan over je hele hoofd voorkomen, maar dit probleem ontstaat soms ook alleen rondom je haarlijn.

Je herkent deze soort roos aan een trekkerig en droog gevoel. De schilfertjes zijn klein, wit en rond.

Schimmels

We hebben allemaal een aantal schimmels die van nature op onze huid leven. Dat is geen probleem, totdat je last begint te krijgen van roos.

In sommige gevallen ontstaat roos door een natuurlijke schimmel die op iedereens hoofdhuid te vinden is: malassezia globosa.

Deze schimmel voedt zich door de talg van je hoofdhuid te eten, waarbij er een stofje vrijkomt dat oliezuur heet.

Sommige mensen zijn overgevoelig voor dit stofje, waardoor de hoofdhuid geïrriteerd raakt en op hol slaat.

Daarom maakt je hoofdhuid meer nieuwe cellen aan, wat dus weer voor roos zorgt.

Roos die wordt veroorzaakt door schimmels, kan verschillende kleuren hebben: van wit tot geel. Jeuk is ook een belangrijk symptoom bij dit type.

Hygiëne

Het is altijd belangrijk om je haar regelmatig te wassen. Dit verwijdert de natuurlijke oliën uit je haar, maar ook alle verzorgingsproducten die je regelmatig gebruikt.

Wanneer je dat niet doet, klonteren de restjes van je verzorgingsproducten samen en mengen ze zich met vuil en dode huidcellen. Dat ziet er vervolgens weer uit als roos.

Was je haar dus minstens twee keer per week en gebruik voldoende shampoo. Zo weet je zeker dat al het vuil uit je haar gewassen wordt.

De symptomen van deze soort roos zijn een geïrriteerde huid en misschien zelfs haaruitval. De roos ziet er meestal uit als grote witte of gele vlokken.

Medische oorzaak

Er zijn verschillende medische problemen die zorgen voor een extreem droge en schilferige hoofdhuid. Denk hierbij aan psoriasis en seborroïsch eczeem.

In de meeste situaties raakt de hoofdhuid geïrriteerd wanneer je last hebt van deze huidaandoeningen. Daardoor heb je niet alleen last van roos, maar ook nog eens van een rode en gevoelige huid.

De roos ziet er uit als gele vlokjes en gaat gepaard met stukken droge huid en vet haar.

In de meeste gevallen moet je met dit soort problemen een bezoekje brengen aan de huisarts of dermatoloog. Zij kunnen je helpen om het probleem te verhelpen.

In alle andere gevallen kan je het probleem meestal wel oplossen met anti-roos shampoo. Je moet dan alleen wel de juiste soort gebruiken.

Wat is de juiste anti-roos shampoo?

Over het algemeen wordt roos behandeld met behulp van een shampoo. Dit is een goede methode, doordat je je haar iedere wasbeurt weer verzorgt met stofjes die de roos bestrijden.

Daarom is anti-roos shampoo een goede optie wanneer je op zoek bent naar een behandeling die ook op de lange termijn werkt. Dat is belangrijk, want roos heeft de neiging om steeds terug te keren.

Toch is niet iedere shampoo tegen roos het beste voor jouw haar en huid. Doordat iedere shampoo weer een andere formule heeft, zal het verzorgingsproduct niet bij iedereen werken.

Daarom is het de moeite waard om verschillende anti-roos shampoos uit te proberen, zodat je zeker weet dat de shampoo goed werkt voor jouw haar.

Het is mogelijk dat je huid na een tijd immuun is voor de actieve stoffen in jouw favoriete anti-roos shampoo. In dat geval moet je overstappen naar een ander merk om weer goede resultaten te behalen.

Er zijn een aantal verschillende ingrediënten die in deze shampoos worden gebruikt. Ieder ingrediënt heeft weer zijn eigen werking en is geschikt voor verschillende soorten roos.

Let dus op deze ingrediënten om te bepalen wat de juiste anti-roos shampoo voor jou is.

Koolteer

Koolteer is een stofje dat het afsterven van oude huidcellen vertraagt. Dat betekent dus dat er minder witte vlokjes worden gevormd op je hoofdhuid, waardoor de roos aanzienlijk minder zichtbaar is.

Dit ingrediënt is vooral geschikt wanneer je last hebt van een overactieve hoofdhuid of wanneer je last hebt van een medische aandoening zoals psoriasis en eczeem.

Pyrithionzink

Dit stofje is van nature goed in het doden van schimmels en bacteriën. Shampoos met pyrithionzink zijn dus een goede keuze wanneer je vermoedt dat je roos wordt veroorzaakt door een schimmel.

Seleendisulfide

Seleendisulfide is een stof die eigenlijk op twee manieren tegen roos werkt. Aan de ene kant vertraagt het de afsterving van cellen, terwijl het ook schimmel bestrijdt.

Het is af te raden om een shampoo met deze stof te gebruiken wanneer je grijs of blond haar hebt, of wanneer je haar chemisch behandeld is. Het kan je haar namelijk een beetje verkleuren.

Ketoconazol

Deze stof is in staat om allerlei verschillende schimmels te bestrijden. Het is daarom een goed middel tegen roos, aangezien meerdere schimmels dit probleem kunnen veroorzaken.

Ketoconazol is alleen niet effectief wanneer de roos door iets anders wordt veroorzaakt, dus shampoos met dit stofje werken niet wanneer je veel talg produceert of een droge huid hebt.

Salicylzuur

Vaak wordt salicylzuur aan shampoos toegevoegd om vuil grondig weg te halen.

Het stofje is dus ook goed in het verwijderen van de resten van verzorgingsproducten die huidschilfers kunnen veroorzaken.

Deze stof droogt je huid wel uit. Daarom is het beter om geen shampoos met salicylzuur te gebruiken wanneer je al een droge huid hebt.

Behalve deze shampoos kan je ook natuurlijke middeltjes gebruiken om roos onder controle te krijgen.

Natuurlijke DIY middeltjes tegen roos

Het is niet altijd nodig om chemische stofjes te gebruiken wanneer je roos wilt bestrijden. Er zijn namelijk ook verschillende natuurlijke middelen die hierbij helpen.

Limoen- en citroensap

Het sap van limoenen en citroenen zorgt ervoor dat de natuurlijke pH waarde van je hoofdhuid in balans wordt gebracht. Dit kan de vorming van roos verminderen.

Meng gewoon een eetlepel limoen- of citroensap met een kopje warm water, smeer dit op je hoofdhuid en laat het een kwartier intrekken. Spoel het vervolgens goed uit met lauw water.

Appelazijn

Biologische appelazijn zorgt ervoor dat de pH waarde van je hoofdhuid wordt gereguleerd.

Door de zuurgraad van de azijn, kunnen schimmels die roos veroorzaken niet meer op je hoofdhuid groeien.

W

Je hebt slechts een paar druppels van de azijn nodig, die je vervolgens in je haar smeert en een kwartier laat intrekken.

Tea tree olie

Deze natuurlijke olie is van nature goed in het bestrijden van schimmels en helpt de geïrriteerde huid te kalmeren.

Daarom kan het helpen met het bestrijden van roos die wordt veroorzaakt door schimmels of huidirritatie.

Voeg een paar druppeltjes tea tree olie aan je favoriete shampoo toe en was hier vervolgens je haar mee.

Arganolie tegen roos

Arganolie is een volledig natuurlijk product dat in Marokko wordt gemaakt. De olie komt uit de noten van de arganboom die alleen in dat land groeit.

De Marokkaanse olie kan je haar voeden dankzij verschillende gezonde vetzuren en doordat de olie rijk is aan vitamine E.

Tegelijkertijd kan arganolie de talgproductie van je hoofdhuid reguleren, wat de vorming van roos kan verminderen.

Doe elke dag een paar druppeltjes arganolie op je hoofdhuid en masseer dit goed in. Je hoeft de olie niet uit te spoelen.

DIY anti-roos masker

Je kunt je haar eens per week verzorgen met een speciaal anti-roos masker dat helpt om je talgproductie te reguleren.

Hiervoor hoef je alleen maar één deel arganolie met twee delen basterdsuiker te mengen. Roer het goed door elkaar en masseer het ruwe mengsel zachtjes op je hoofdhuid.

Wikkel je haar in een warme handdoek en laat het masker minstens tien minuten inwerken. Daarna spoel je het uit met warm water.

Naast deze natuurlijke middeltjes zijn er ook nog simpele alledaagse tips die je kunt volgen om roos te verminderen of te verhelpen.

Tips om roos te voorkomen

Door een aantal simpele dingen aan te passen, kan je de kans op roos aanzienlijk verkleinen.

Let op wat je eet

Er zijn een aantal voedingsstoffen die de vorming van roos kunnen tegengaan.

Zo zitten groene groenten en fruit vol met antioxidanten, die de gezondheid van je hoofdhuid kunnen verbeteren.

Ook visolie is goed, want deze olie helpt met het hydrateren van je hoofdhuid. Hierdoor maakt je huid uiteindelijk minder talg aan.

Verder is het goed om iets minder suikers en koolhydraten te eten. Suiker is namelijk het lievelingseten van de schimmels die roos veroorzaken.

Was je haar vaker

Heb je van nature erg vet haar? Dan is het verstandig om je haar iedere dag of om de dag te wassen.

Wanneer er te veel olie op je hoofdhuid zit, kan dit bacteriën en schimmels aantrekken. Dit zorgt uiteindelijk weer voor de vorming van roos.

Drink voldoende

Een gehydrateerde hoofdhuid heeft over het algemeen minder last van schilfers.

Daarom is het goed om voldoende te drinken, zodat je huid in optimale conditie blijft.

Neem eventueel altijd een waterflesje mee, zodat je nooit vergeet om af en toe iets te drinken.

Scrub je hoofdhuid

Om zeker te weten dat oude verzorgingsproducten en dode huidcellen verwijderd worden, is het de moeite waard om je hoofdhuid af en toe te scrubben.

Je kunt dit doen met een speciaal product, maar je kunt ook je eigen scrub maken met suiker en arganolie.

Wrijf de scrub zachtjes over je hoofdhuid en sla geen enkel plekje over.

Het is de moeite waard om dit één keer per week te doen, maar niet vaker. Dit kan je huid namelijk beschadigen.

Bestrijding van Roos in beeld

Infographic antiroos

Een rode huid, jeuk en witte schilfertjes: roos is een vervelend probleem.

Dit kan veroorzaakt worden door een schimmel, maar ook door een medische aandoening, een te grote talgproductie en door de opbouw van verzorgingsproducten.

Het is mogelijk om het probleem aan te pakken met een goede anti-roos shampoo, maar er zijn ook natuurlijke middeltjes die het probleem kunnen verhelpen.

Zo kan een masker met arganolie een goede natuurlijke oplossing zijn.

Heb jij een goed middel gevonden dat helpt tegen roos? Deel het dan in de comments!

Laat ons ook meteen weten wat jij allemaal doet om te voorkomen dat je roos krijgt.

Deel dit artikel verder met je vrienden, want zo krijgen zij een aantal simpele anti-roos tips!