Regelmatig Sporten is een Krachtig Anti-Aging Wapen

Regelmatig sporten is een krachtig anti-aging wapen

Als het gaat om het onderwerp “anti-aging” zullen veel mensen gelijk producten en procedures noemen die ontworpen zijn om de huid een jeugdige, levendige en gezonde uitstraling te geven. Natuurlijk zijn er een aantal effectieve producten en procedures die de tekenen van huidveroudering afweren. Maar vaak wordt één van de meest effectieve anti-aging wapens zelden genoemd.

Sport als krachtig anti-aging wapen

Wat is dit zelden genoemde krachtige anti-aging wapen? We hebben het over sporten! Nu moet je niet teleurgesteld zijn en denken dat dit bericht vol staat met nutteloze anti-aging tips. Het is een feit dat sport als krachtig anti-aging wapen ondersteund wordt door de wetenschap. Lees verder voor meer informatie over hoe sport ervoor zorgt dat je jezelf jong blijft voelen en er jong blijft uitzien.

Een onderzoek toont aan dat sporten effectief is tegen veroudering

Dr. Mark Tarnopolsky, een professor in de kindergeneeskunde aan de McMaster University in Hamilton, Ontario, en zijn collega’s voerden een experiment uit met muizen die genetisch waren gemanipuleerd om in een sneller tempo oud te worden. Deze laboratoriummuizen hadden een genetische mutatie die invloed had op hoe goed hun lichaam in staat was slecht functionerende mitochondriën te repareren. Het is waarschijnlijk al lang geleden dat je het woord mitochondriën hebt gehoord. Dit woord herinnert je waarschijnlijk aan je biologieles in de eerste klas van het voortgezet onderwijs. Mitochondriën zijn in principe de krachtcentrales van cellen. Stel je ze voor als kleine of beter nog microscopische elektriciteitsproducenten in cellen. Ze combineren zuurstof en voedingsstoffen om energie te creëren voor cellen.

Mitochondriën hebben hun eigen DNA, dat verschilt van het genetisch materiaal van cellen. Ze vermenigvuldigen ook zichzelf en kleine genetische mutaties kunnen toenemen gedurende het proces. Maar in de cellen bevinden zich gespecialiseerde reparatiesystemen die onder normale omstandigheden deze mutaties corrigeren. Naarmate we ouder worden, begint het aantal mutaties het vermogen van het reparatiesysteem van de cel te verminderen om reparaties uit te voeren. En dit is wanneer mitochondriën slecht gaan functioneren en afsterven.

Vele wetenschappers zijn van mening dat het verlies van gezonde mitochondriën een belangrijke rol speelt in het stimuleren van de veroudering bij zoogdieren. Als de mitochondriën gebrekkig functioneren, betekent dit dat de cellen niet langer de brandstof krijgen die ze nodig hebben, zodat ze verwelken of afsterven, wat zich vertaalt naar het krimpen van de spieren, haaruitval of grijs wordend haar, het hersenvolume daalt, de ontwikkeling van rimpels en fijne lijntjes, en natuurlijk worden we dan maar al te snel zowel van binnen als van buiten oud.

Aangezien er in het experiment van Dr. Tarnopolsky en zijn collega’s laboratoriummuizen werden gebruikt met een genetische mutatie die ervoor zorgde dat hun mitochondrische reparatiesysteem niet werkte zoals zou moeten, begonnen hun mitochondriën al vroeg slecht te functioneren, vergelijkbaar met 3 maanden of 20 jaar oud in een mensenleven. Op een leeftijd van 8 maanden (ongeveer 60 jaar in een mensenleven) waren de laboratoriummuizen zeer fragiel, zwak, toonden ze tekenen van veroudering en konden ze nauwelijks bewegen. Al deze laboratoriummuizen waren dood voordat ze de leeftijd van 1 jaar bereikten.

Maar dit gold niet voor de groep laboratoriummuizen (met, zoals eerder vermeld, dezelfde genetische mutatie die hun mitochondrische reparatiemechanisme verstoorde) die op een leeftijd van 3 maanden regelmatig actief waren. Op een leeftijd van 8 maanden, een leeftijd waarop de andere groep laboratoriummuizen zonder beweging zwak en afgetakeld was, bleef de actieve groep laboratoriummuizen jeugdig en geen enkele muis in deze groep ging in zijn eerste levensjaar op natuurlijk wijze dood.

De meest verrassende bevinding van de onderzoekers was misschien nog wel het feit dat zelfs met de genetische mutatie die de mitochondriale reparatie zou hebben aangetast, de bewegende laboratoriummuizen in totaal meer mitochondriën en veel minder mutaties hadden in vergelijking met de laboratoriummuizen die niet actief waren.
Zorg er dus voor dat sport deel uitmaakt van je anti-aging routine.

Wil je meer lezen over hoe je vroegtijdige huidveroudering kunt voorkomen? Lees dan hier Het complete verhaal over Anti Aging

Deel dit artikel over Anti-Aging met je vrienden! Sharing is caring!