Je Kunt Op Elke Leeftijd Je Leervermogen en Geheugen Verbeteren!

Je Kunt Op Elke Leeftijd Je Leervermogen en Geheugen Verbeteren

Waarom hebben sommige mensen een beter geheugen dan andere? Het antwoord zit ‘m in de gezondheid en vitaliteit van de hersenen. Als je niet tevreden bent met jouw geheugen is er veel wat je kunt doen om dit te verbeteren.

Je kunt je geheugen en je mentale capaciteit op verschillende manieren verbeteren. En het maakt daarbij niet uit of je nu student bent, een werkende professional of een senior. Er zijn veel dingen die je kunt doen om je geheugen aan te scherpen!

Geloof het oude gezegde niet dat je een oude hond geen nieuwe trucjes kunt leren. Misschien geldt dat wel voor honden maar wetenschap heeft aangetoond dat dat niet geldt voor het menselijk brein. In werkelijkheid heeft het menselijk brein een verbazingwekkend vermogen om zich aan te passen of te veranderen, zelfs op latere leeftijd. Dit noemen we neuroplasticiteit. Het brein kan nieuwe zenuwpaden aanmaken en reeds bestaande verbindingen veranderen. Het kan zich aanpassen en op nieuwe manieren reageren, zolang het maar op de juiste manier gestimuleerd wordt.

Ons brein heeft dit verbazingwekkend vermogen om zich aan te passen met als doel om iets te leren. Dit geldt ook voor het geheugen. Je kunt die neuroplasticiteit van jouw brein benutten. Op die manier kun je iets toevoegen aan de werking van het brein en ben je beter in staat om nieuwe dingen te leren of je geheugen aan te scherpen!

Hoe doe je dat nu?
Hier zijn een paar simpele dingen die helpen je hersencapaciteit en je geheugen te verbeteren!

Voldoende slaap en lichaamsbeweging!
Beschouw je hersenen als een atleet. We weten allemaal dat atleten het voor de beste prestaties moeten hebben van regelmatig trainen, goede voeding en voldoende rust. Hetzelfde geldt voor je hersenen!

Als je aan lichaamsbeweging doet oefen je ook je hersenen.
Waarschijnlijk vraag je je af hoe dat werkt. Wanneer je aan lichaamsbeweging doet neemt de toevoer van zuurstof naar je hersenen toe. Dit verlaagt het risico op suikerziekte of hart- en vaatziektes, ziektes die geheugenverlies kunnen veroorzaken. Wanneer we aan lichaamsbeweging doen produceren de hersenen nuttige chemicaliën. Als de hersenen zelf ook mee-oefenen vergroot dat het effect van deze chemicaliën waardoor de hersencellen beschermd worden.

Wil je je geheugen aanscherpen? Slaap er een nachtje over!
Als je gebrek aan slaap hebt kunnen je hersenen niet 100% functioneren. Als je je hersenen de broodnodige slaap onthoudt wordt je vermogen om problemen op te lossen, je denkvermogen en creativiteit allemaal minder. Dus of je nu student, professional of gewoon een erg druk persoon bent, tekort aan slaap maakt het allemaal erger. Onderzoek heeft aangetoond dat slaap cruciaal is voor het leervermogen en het geheugen. Het is namelijk in de diepste periodes van slaap dat de hersenen actief aan je geheugen werken.

In toekomstige posts zullen we nog meer wetenswaardigheidjes plaatsen die kunnen helpen je leervermogen en geheugen te verbeteren.

Deel dit artikel over Leervermogen en geheugen verbeteren met je vrienden! Sharing is caring!