Natuurlijke shampoo? Die maak je makkelijk zelf!

Vrouw Die Natuurlijke Shampoo Maakt

Honing, je leest er veel over. Dit natuurproduct wordt vanwege zijn vele bijzondere eigenschappen voor de menselijke gezondheid beschouwd als ‘superfood’. Maar wist je dat honing ook wonderen doet voor je haar (en je huid)? Lees snel door als je wilt weten hoe je op een natuurlijke manier kunt zorgen voor gezond en glanzend haar! 

Honing: een uniek natuurproduct

Als je je verdiept in de manier waarop bijen hun honing maken, dan kun je niets anders dan concluderen dat honing een soort ‘wonder van de natuur’ is. En dat heeft dit heerlijk zoete goedje ook nog eens ontzettend veel goede eigenschappen. Zo zorgen de enzymen, die de bijen aan de honing toevoegen, voor een bacterie- en schimmelremmende werking. Dat heeft zijn effect als je honing eet, maar óók als je het voor je haarverzorging gebruikt! Bij uitwendig gebruik worden aan honing verder ook hydraterende en huidherstellende eigenschappen toegeschreven. Het zijn precies deze kenmerken die honing ook heel geschikt maken om je haar mee te verzorgen.

Lief voor je haar

Als je honing gebruikt om je haar mee te wassen, maak je een goede keuze. De honing maakt je haar zacht, zorgt dat het minder gaat kroezen en pluizen, voorkomt uitdroging én gaat de strijd aan met roos. De mildheid van de honing voorkomt dat je met een wasbeurt de beschermende olie, die je hoofdhuid van nature aanmaakt, verwijderd wordt. Hierdoor zet je de huid dus ook niet aan tot overproductie van dit soort olie, zoals wel het geval is als je agressievere producten gebruikt.

Glanzend en gezond

Juist die overproductie maakt dat je haar sneller vet is, waardoor je het weer moet wassen, waardoor de natuurlijke beschermlaag weer wordt aangetast, et cetera. Door je haar met honing te verzorgen, doorbreek je deze vicieuze cirkel waar je haar niet blij van wordt. Het resultaat? Zacht, glanzend haar en een gezonde hoofdhuid!

Vette Huidtypes

Eenvoudig recept

Het leuke van natuurlijke shampoo op basis van honing is dat je het heel eenvoudig zelf kunt maken. Je hebt er maar een paar ingrediënten voor nodig en het kost nauwelijks tijd. In feite doe je er langer over om in de winkel shampoo te gaan kopen! Met honing, (gezuiverd) water en een paar druppeltjes essentiële olie ben je al klaar. Als je hiervoor arganolie kiest, versterk je de positieve eigenschappen van honing extra. Arganolie staat immers niet voor niets ook bekend om haar bijzondere haarverzorgende kwaliteiten!

Zo maak je het

Om je eigen honingshampoo te maken, heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • 1 eetlepel rauwe honing
  • 3 eetlepels (gefilterd) water
  • 5 druppels arganolie

Voeg deze ingrediënten samen en meng ze goed met elkaar, zodat de honing oplost in het water. Lukt dit niet meteen, dan kun je het water eventueel heel licht verwarmen. Vind je het lekker als je shampoo een geurtje heeft, dan kun je als je wilt nog een drupje van een geurige essentiële olie toevoegen. Denk hierbij aan citrus-, lavendel- of teatree-olie; iedere olie heeft ook weer eigenschappen die je haar en hoofdhuid goed doen!

Wil je ook weten hoe je zelf haarmaskers maakt van natuurlijke producten? Lees dan ook ons artikel: De Beste Natuurlijke Haarmaskers voor Jouw Haartype

Kleine hoeveelheden

Met de hoeveelheden die we hierboven noemen, maak je shampoo voor één wasbeurt. Als je een grotere hoeveelheid tegelijk wilt maken, zorg dan dat je hygiënisch te werk gaat en dat het flesje waar je de shampoo in wilt bewaren gesteriliseerd (uitgekookt) is om bederf te voorkomen. Wees je ervan bewust dat rauwe honing kan gaan fermenteren en maak liever kleine porties als je dit wilt voorkomen.

Heb je na het lezen van dit artikel zin om meteen je eigen honingshampoo te gaan maken? Deel dan je ervaringen én je favoriete shampoorecept in de reacties hieronder!