Meer informatie Over Meest Voorkomende Vormen van Huidkanker

Meer informatie Over Meest Voorkomende Vormen van Huidkanker

Hoewel de huid het grootste orgaan van het menselijk lichaam is, geven niet veel mensen het de aandacht die het verdient. Onze huid bewijst ons een hele grote dienst. Het bedekt onze interne organen en beschermt ze tegen letsel. Het zorgt ervoor dat schadelijke microben, zoals bacteriën en virussen, je lichaam niet binnendringen en chaos creëren, en voorkomt vochtverlies.

Dankzij de huid bevriezen we niet en gaan we niet dood aan oververhitting, omdat het onze lichaamstemperatuur regelt. We moeten onze huid bovendien bedanken voor het verwijderen van afvalstoffen van het lichaam. Zonder de cellen in de huid die communiceren met de hersenen beschikken we niet over ons tastzintuig.

Statistieken van huidkanker
Wist je dat van alle kankersoorten huidkanker het meeste voorkomt? In de Verenigde Staten is huidkanker goed voor bijna de helft van alle gevallen van kanker. Elk jaar worden er in de VS meer dan 3,5 miljoen mensen gediagnosticeerd met basale huidkanker en plaveiselcel huidkanker. En dit jaar (2013) wordt verwacht dat het aantal melanoomgevallen, de meest ernstige vorm van huidkanker, zal oplopen tot meer dan 76.600.

Basaal- en plaveiselcelcarcinoom huidkanker
Basaal- en plaveiselcelcarcinoom huidkanker zijn vormen van huidkanker die een classificatie hebben van niet-melanoom. Keratoacanthomen, Merkel celcarcinoom, huid lymfoom, Kaposi sarcoom, huid adnexal tumoren en sarcomen zijn ook vormen van huidkanker die geclassificeerd worden als niet-melanoom. Deze classificatie is bedoeld om ze te onderscheiden van de meer ernstige vorm ‘melanoom’. Zoals de naam al aangeeft, ontstaat basaalcelcarcinoom meestal in de basale cellen, terwijl de huidkanker plaveiselcelcarcinoom meestal ontstaat in de plaveiselcellen. Basale en squameuze cellen zitten in de opperhuid.

In de meeste gevallen ontwikkelen basale en squameuze celkanker zich op gebieden van de huid die meestal aan de zon worden blootgesteld, zoals het gezicht, de oren, nek, lippen en rug van de handen. Afhankelijk van het type kunnen ze langzaam of snel groeien. Het is echter zeldzaam dat ze naar andere delen van het lichaam verspreiden. Als basaalcelcarcinoom of plaveiselcelcarcinoom kanker vroeg wordt opgespoord en behandeld, is het te genezen.

Melanoom huidkanker
Zoals eerder vermeld, is melanoom de meest ernstige vorm van huidkanker. Het ontstaat in de cellen die melanine produceren en melanocyten genoemd worden. Melanine is een pigment dat helpt bij het beschermen van de diepere lagen van de huid tegen de agressieve effecten van de UV-stralen van de zon.

Hoewel melanoom de meest ernstige vorm van huidkanker is, is het bijna altijd te genezen als het in een vroeg stadia wordt ontdekt en behandeld. Ondanks het feit dat het aantal melanoomgevallen relatief minder is dan de andere vormen van huidkanker, is het veel gevaarlijker en veroorzaakt het de meeste sterfgevallen door huidkanker.
Om huidkanker in een vroeg stadium te kunnen ontdekken, moet je ervoor zorgen dat je minstens eenmaal per jaar wordt gecontroleerd op huidkanker. Voor meer informatie over huidkanker en hoe je je risico kunt minimaliseren kun je het beste een afspraak maken met je dermatoloog.

Deel dit artikel over vormen van huidkanker met je vrienden! Sharing is caring!