Meer Informatie over de Huid en Huidkanker

Meer informatie over de huid en huidkanker

Wist je dat de huid enorme belangrijke functies vervult?

Functies van de huid

Wellicht weet je dit niet, maar de huid beschermt ons tegen letsel en infecties. Het is ook verantwoordelijk voor de regulering van onze lichaamstemperatuur, zodat we niet te warm worden en niet doodvriezen. Een andere belangrijke functie van de huid is het regelen van vochtverlies, wat voorkomt dat we uitdrogen. De huid heeft zweetklieren die afvalstoffen afgeven.

De drie lagen van de huid

De huid heeft drie belangrijke lagen. Epidermis is wat wij de buitenste laag noemen. Dit is de huid die met het blote oog te zien is. De laag daaronder wordt de dermis genoemd. De derde laag wordt het onderhuidse vet genoemd en bestaat uit vetweefsel.

Plaveiselcellen vormen de bovenste laag van de opperhuid. Basale cellen bevinden zich onder deze plaveiselcellen. Melanocyten bevinden zich tussen de basale cellen. De melanocyten produceren melanine, het pigment dat verantwoordelijk is voor de kleur van je huid. Hoe minder melanine je hebt, hoe lichter je huidskleur is, en natuurlijk geldt ook dat hoe meer melanine je hebt, hoe donkerder je huidskleur of toon van je huid is.

De belangrijke rol van melanine
Melanine speelt een belangrijke rol. Het absorbeert UV-licht en beschermt ons daarmee tegen de schadelijke effecten van UV-stralen. UV-stralen beschadigen de huidcellen en bevorderen de ontwikkeling van huidkanker. Het is echter belangrijk op te merken dat melanine niet alle UV-stralen volledig afschermt, aangezien ons lichaam hierdoor geen vitamine D meer zou krijgen. Kortegolf UV-stralen moeten de huid binnendringen om deze voedingsstoffen te kunnen produceren. Naar schatting wordt 90% van vitamine D in de huid gevormd. Een gebrek aan vitamine D kan leiden tot ernstige gezondheidsproblemen, zoals hart- en vaatziekten, diabetes, hoge bloeddruk, artritis en zelfs kanker.

Huidkanker

Huidkanker is de meest ernstige huidaandoening en melanoom is de meest ernstige soort. Er zijn 3 belangrijke types of de 3 meest voorkomende vormen van huidkanker. Dit zijn basaalcelcarcinoom, plaveiselcelcarcinoom en melanoom. De eerste twee worden aangeduid als niet-melanoom. Hieronder gaan we verder in op deze 3 belangrijke vormen van huidkanker.

3 Belangrijke vormen van huidkanker

  • Basaalcelcarcinoom – Zoals de naam al doet vermoeden, ontwikkelt basaalcelcarcinoom zich in de basale cellen. Veel experts zijn het erover eens dat dit de minst ernstige vorm van huidkanker is, omdat het erg langzaam groeit en zich niet naar andere organen verspreidt. Basaalcelcarcinoom ontwikkelt zich meestal in de gebieden van de huid die het meest aan UV-licht worden blootgesteld.
  • Plaveiselcelcarcinoom – Plaveiselcelcarcinoom ontwikkelt zich eerst in de epidermis. Het is ernstiger dan basaalcelcarcinoom, omdat het naar andere organen kan verspreiden. Wanneer het wordt ontdekt en behandeld, is de kans op genezing hoog. Plaveiselcelcarcinoom ontwikkelt zich meestal in gebieden van de huid die het meest zijn blootgesteld aan de zon.
  • Melanoom – De meest ernstige vorm van huidkanker. Het ontwikkelt zich in de melanocyten en kunnen in elk deel van de huid voorkomen, maar worden meestal gevonden op delen van het lichaam die niet vaak worden blootgesteld aan de zon. Melanoom kan leiden tot de dood en is verantwoordelijk voor de meeste sterfgevallen door huidkanker.

Met een goede huidverzorging en zonnebescherming kun je huidkanker voorkomen en ervoor zorgen dat de huid gezond blijft.

Deel dit artikel over Huidkanker met je vrienden! Sharing is caring!