Jouw Gids voor een Gezond Hart

Jouw Gids voor een Gezond Hart

Verrassing! Je hoeft niet op een crash dieet of elke dag naar de sportschool. Hier is wat jij en je geliefden moeten weten (en opvolgen) om een gezond hart te hebben.

De Getallen die je in de Gaten Moet Houden

Cholesterol is het eerste waar je aan denkt als het gaat om risico’s voor het hart. Maar er zijn andere dingen waar je op moet letten als je die risico’s wil verkleinen. Hier zijn de details:

 • Totale cholesterol: minder dan 200 mg/dl.
 • LDL: Minder dan 100 mg/dl.
 • HDL: vrouwen – meer dan 50 mg/dl; mannen – meer dan 40 mg/dl
 • Triglyceriden: minder dan 150 mg/dl
 • Bloedsuiker nuchter: minder dan 100 mg/dl
 • Bloeddruk: onder 120/80 mmHg
 • BMI (Body Mass Index): minder dan 25
 • Taille: vrouwen – 89 cm of minder; mannen – 102 cm of minder

Leer met Stress Om te Gaan

Psychosociale stress is een bekende risicofactor voor hartziektes. Ook lange werkuren verhogen het risico op hartziektes. Stress verhoogt je hartslag, bloeddruk en behoefte aan zuurstof van je hart. Uiteindelijk kan emotionele stress leiden tot een grotere kans op hartaanval. Ook heb je een grotere kans op hartziektes als je je altijd zorgen maakt, depressief bent en geen sociaal network hebt waar je steun bij kunt vinden.

Leef een Gezonde Levensstijl

Een gezonde levensstijl erop na houden is je eerste verdediging tegen het risico op hartziektes en andere ziektes.

 • Lichaamsbeweging is het beste medicijn. Regelmatige lichaamsbeweging is je beste medicijn als het erop aankomt ziektes te voorkomen. Onderzoek toont aan dat bij vrouwen die tenminste drie uur per week aan lichaamsbeweging doen het risico op een hartaanval minstens 30 tot 40% lager is.Aerobic oefeningen pompen het hart op, verlagen slecht cholesterol en verhogen het goede. Triglyceriden worden vernietigd en er kunnen zich geen vetafzettingen in je bloedvaten ophopen. De oefeningen helpen ook buikvet te bestrijden. Je hoeft er niet voor naar een sportschool als je niet wil; traplopen, wandelen met een stevige pas of huishoudelijk werk geeft al voldoende lichaamsbeweging als je het tenminste regelmatig doet.
 • Stop met roken. Adem gezond en leef gelukkig. Roken is de grootste vermijdbare doodsoorzaak in de wereld. 90% van alle longkankerpatiënten hebben deze ziekte van het roken gekregen. Onderzoek toont aan dat er meer dan 4000 stoffen in sigarettenrook zitten, de meeste giftig, die je cellen beschadigen en kanker veroorzaken.

Hou het bij een Gezond Dieet

 • Eet met mate. Je kunt best je favoriete eten eten, maar in kleinere porties. Vaker en in kleinere porties eten versnelt de spijsvertering en houdt je fit. Cornflakes en fruit bevatten veel vezels en verbeteren de stoelgang.
 • Een vetarm dieet is niet noodzakelijk een goed dieet. Onderzoek toont aan dat een dieet met de nadruk op “goede” vetten (onverzadigd) beter is voor je hart en bloedvaten dan een vetarm dieet. Vermijd voedsel dat rijk is aan “slechte” vetten (verzadigd) en gebruik elke dag “goede” vetten in de keuken. Plantaardige oliën zoals Arganolie zijn rijk aan onverzadigde vetten. Onverzadigde vetten zijn goed voor het hart.
 • Drink geen frisdranken, die bevatten namelijk calorieën waar je dikker van wordt. Zorg dat je minder koolhydraten binnenkrijgt. Brood, pasta en voedsel met veel suiker zijn allemaal rijk aan koolhydraten.

Iedereen moet op de gezondheid van zijn hart letten, volwassenen, kinderen en tieners. Kennis is de beste bescherming en kan zelfs je leven redden.

Deel dit artikel over een gezond dieet met je vrienden! Sharing is caring!

Reageer

[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[[0-9]
[[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z]
[a-zA-Z]
[.-]
[.-]
[.-]
[.-]