Je Lichaam Heeft Essentieel Vetzuur Nodig

Je Lichaam Heeft Essentiële Vetzuren Nodig

Met de opkomst van fast food ketens is gebakken of zoet voedsel vaste prik geworden voor veel mensen, vooral in de stad. Voeg aan dit ongezonde eten nog een zittende en ongezonde levensstijl toe, en je kunt wachten op de ramp die komt. Veel mensen, zelfs jongeren, lopen vandaag de dag het risico op serieuze hartziektes of suikerziekte. Deze ziektes kunnen leiden tot gecompliceerde ziektebeelden of zelfs de dood.

Het goede nieuws is dat er een beweging op gang is gekomen die dit probleem aanpakt. Steeds meer mensen worden zich van hun gezondheid bewust. We zien dat het probleem van overgewicht en ongezond eten nu ook in de media besproken wordt. Je hebt shows zoals the Biggest Loser en Heavy die tot doel hebben mensen voor te lichten over gezond eten en een gezonde levensstijl.
Waarschijnlijk heb je in deze shows of in TV reclames wel eens de kreet essentiële vetzuren horen vallen. Maar wat zijn dit nu eigenlijk en hoe essentieel zijn ze voor ons lichaam? Je leest op etiketten vaak “bevat essentiële vetzuren” (EVZen) of “bevat Omega 3 of Omega 6”, maar weet jij precies wat dit voor voedingsstoffen zijn?

EVZen zijn voedingsstoffen die het menselijk lichaam nodig heeft maar zelf niet aan kan maken. We krijgen de EVZen die we nodig hebben via verschillende voedselbronnen binnen. Omega 3 en Omega 6 zijn twee verschillende types EVZen. Omega 3 zit in visolie en plantaardige olie, terwijl Omega 6 in plantaardige olie gevonden wordt. Omega 9 is weer een ander essentieel vetzuur. Het lichaam kan dit zelf produceren na inname van Omega 3 en Omega 6. Omega 9 kan ook uit plantaardige olie verkregen worden.
In Noord-Europese landen lijden veel mensen aan slopende ziektes zoals hartziektes, kanker, artritis of astma. Ook zien we vaker afwijkingen in de werking van de hersenen. Voorbeelden hiervan zijn depressie of ADHD (Attention Deficit Hyperactive Disorder) wat tegenwoordig bij kinderen vaak voorkomt.

Hoe Bevorderlijk zijn nu deze EVZen?

EVZen zijn onmisbaar bij vele lichaamsfuncties. Ze spelen bijvoorbeeld een grote rol bij de vorming van gezonde celmembranen en bij een goede cognitieve ontwikkeling en functioneren van ons brein en het zenuwstelsel. Ze zijn ook cruciaal bij de productie van hormonen en voor een goede werking van schildklier en bijnieren.

EVZen helpen ook bij het reguleren van onze bloeddruk en het functioneren van lever en immuunsysteem. Omega 6 staat erom bekend dat het bloedproppen tegengaat en Omega 3 zorgt dat het bloed niet te veel stolt. Het is dus belangrijk dat jouw lichaam een voldoende hoeveelheid van deze twee essentiële vetzuren binnenkrijgt.

EVZen zorgen ook voor transport en afbraak van cholesterol in ons lichaam. Omdat ze de opbouw van cholesterol verhinderen wordt de kans op hartziekten kleiner. EVZen zijn verder ook goed voor huid en haar.

Wil je zien hoe je arganolie het beste kunt gebruiken voor het lichaam? Bekijk dan onze arganolie instructie video op Youtube:

Een uitstekende bron van Omega 6 is Arganolie. Deze olie uit Marokko wordt ook wel wonderolie genoemd en is in de cosmetische industrie populair vanwege zijn voordelen voor huid en haar. Arganolie kan echter ook in de keuken gebruikt worden. Een beetje Arganolie over salades en gegrilde maaltijden geeft een stevige dosis van het o zo belangrijke Omega 6.

Deel dit artikel over essentieel vetzuur met je vrienden! Sharing is caring!

Reageer

[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[[0-9]
[[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z]
[a-zA-Z]
[.-]
[.-]
[.-]
[.-]