Huidverzorging van Tatoeages en Permanente Make-Up

Huidverzorging van Tatoeages en Permanente Make-Up

Er zijn dingen die je kunt doen om te zorgen dat je tatoeage of permanente make-up op z’n mooist blijft. Hier zijn een paar tips die we van huidartsen hebben gekregen.

Huidverzorgingstips voor de Getatoeëerde Huid

  • Als je de deur uitgaat, zorg dan dat je zonnebrandlotion op je huid inclusief de tatoeage aanbrengt. UV licht van de zon kan soms de inkt van tatoeages verbleken. Voor de beste bescherming van je huid en je tatoeage kies je een zonnebrandlotion met een breed spectrum bescherming. De lotion moet je tegen UVA en UVB beschermen en moet tenmiste beschermingsfactor 30 hebben. Het wordt ook aangeraden een waterafstotende zonnebrandlotion te gebruiken. En wacht 20 minuten na het aanbrengen van de lotion voordat je naar buiten gaat.
  • Voor mensen met permanente make-up op de lippen wordt lippenbalsem met UVA en UVB bescherming en met beschermingsfactor van tenminste 30 aanbevolen. Mensen met een permanente eyeliner wordt aanbevolen om een hoed met een brede rand te dragen zodat de make-up beschermd wordt tegen de schadelijke effecten van de zon.
  • Let goed op je getatoeëerde huid. Er kunnen reacties zoals zonnebrand achtige uitslag optreden. Een pas getatoeëerde huid is erg gevoelig. De pijn van een zojuist getatoeëerde huid is vergelijkbaar met een schaafwond op je knie. UV licht, of het nu van de zon of van een bruiningsbed komt, kan de gevoeligheid en het ongemak verergeren. Sommige mensen ervaren bij een tatoeage een pijn als van een zonnebrand op de huid. Zowel gele als rode inkt kan reageren met UV licht, maar ook bij andere kleuren kan dit voorkomen. Als je zo’n reactie hebt kun je het beste je getatoeëerde plaats met kleding afdekken voordat je de deur uitgaat. In het artikel “12 Tips voor een Juiste Verzorging van je Tatoeage” kan je meer lezen over het verzorgen van je tattoo.
  • Als je van bruiningsbedden en zonnelampen houdt zou je toch moeten overwegen dit in te korten of er helemaal mee te stoppen. Daar zijn twee redenen voor. De eerste is dat je de kans op huidkanker daarmee verkleint; de tweede is dat UV licht de inkt kan laten verbleken. Sommige inkten kunnen met UV licht reageren en pijn in de huid veroorzaken.
  • Als je getatoeëerde huid droog aanvoelt, breng er dan lotion of crème op aan. Vermijd echter producten die op petroleum gebaseerd zijn omdat daarvan de inkt kan verbleken. Een op water gebaseerde crème of lotion is veel beter. Je kunt ook natuurlijke oliën zoals Marokkaanse Arganolie gebruiken om je getatoeëerde huid gehydrateerd te houden. Arganolie bevat krachtige moisturizers en anti-oxidanten waardoor de huid goed gehydrateerd blijft en tegelijkertijd beschermd blijft tegen schadelijke elementen zoals UV straling.

Als je een reactie op je huid ziet of veranderingen op je getatoeëerde huid kun je het beste meteen een afspraak met je huidarts maken. Het kan zijn dat je huid een slechte reactie heeft op de inkt. Hou in de gaten dat de reactie meteen na het tatoeëren kan optreden maar ook jaren later. Ga naar je huidarts voor een diagnose zodat je meteen met de behandeling kan beginnen.

Deel dit artikel over Huidverzorging van Tatoeages met je vrienden! Sharing is caring!