Huidkanker is Een Ziekte die Serieus Moet Worden Genomen

Huidkanker is Een Ziekte die Serieus Moet Worden Genomen

Huidkanker is een ernstige ziekte, maar meestal wordt de ernst ervan door veel mensen onderschat. Een van de redenen is, omdat deze vorm van kanker de huid aantast en niet een intern orgaan. Mensen moeten weten dat huidkanker een zeer ernstige ziekte is en als deze genegeerd wordt, verwoestende gevolgen kan hebben, waaronder de dood.

Wanneer het vroeg wordt ontdekt, is huidkanker goed te behandelen. Statistieken tonen aan dat 99% van de gevallen van huidkanker kan worden behandeld en genezen wanneer het vroeg wordt ontdekt en correct wordt behandeld. Dit is inderdaad goed nieuws, maar helaas geeft dit feit mensen ook de indruk dat huidkanker helemaal niet zo ernstig is. Mensen zouden geen abnormale tekenen op hun huid moeten negeren, maar deze informatie zou ervoor moeten zorgen dat mensen zich realiseren dat een vroege ontdekking van huidkanker zeer cruciaal is.

Laten we eens dieper ingaan op huidkanker.

De oorzaak
De belangrijkste oorzaak van huidkanker is blootstelling aan UV licht voor een lange periode. Wie loopt er een hoger risico op het ontwikkelen van huidkanker? Als je jezelf blootstelt aan UV-licht van buiten of zonnebanken, dan zijn je kansen op het krijgen van huidkanker hoger. Mensen die hun immuunsysteem onderdrukt hebben, waaronder degenen die orgaantransplantaties hebben ondergaan, lopen een hoger risico op het ontwikkelen van huidkanker. Als je je afvraagt waarom, het antwoord is simpelweg omdat hun immuunsysteem te zwak is om de ontwikkeling van kankercellen te bestrijden.

Zijn er vormen van huidkanker?
Er zijn talloze vormen van huidkanker. Maar melanoom, plaveiselcelcarcinoom en basaalcelcarcinoom zijn de meest voorkomende. In 99 procent van de gevallen is er sprake van deze 3 vormen van huidkanker.

  • Melanoom – Dit is de dodelijkste vorm van huidkanker. Meer dan 75% van alle sterfgevallen zijn gerelateerd aan huidkanker veroorzaakt door melanoom. Melanoom lijkt meestal op een moedervlek die bruine of zwart is van kleur. De behandeling is meestal succesvol als melanoom vroeg wordt ontdekt. Maar zodra melanoom zich verspreid naar andere delen van het lichaam, zijn je kansen op het verslaan van melanoom stukken kleiner.
  • Plaveiselcelcarcinoom – Deze vorm van huidkanker ontwikkelt zich direct onder het huidoppervlak. Vaak ontwikkelt plaveiselcelcarcinoom zich in gebieden van de huid die aan UV-licht worden blootgesteld, maar het kan zich ook op andere delen van het lichaam ontwikkelen. Op het eerste gezicht lijkt het op een huidplekje dat er dik, ruw en schilferig uitziet. Plaveiselcelcarcinoom is misschien niet zo dodelijk als melanoom, maar het kan zich verspreiden en ook levensbedreigend worden.
  • Basaalcelcarcinoom – Dit is de meest voorkomende vorm van huidkanker. Deze vorm van huidkanker ontwikkelt zich in de basale cellen, vandaar de naam. Basale cellen bevinden zich net onder het huidoppervlak. Dit type huidkanker kan eruit zien als een glanzende bult of een stuk huid dat er roodachtig en geïrriteerd uitziet. Een zere keel die niet volledig geneest, is ook een symptoom. Basaalcelcarcinoom ontwikkelt zich langzamer dan andere vormen van huidkanker, maar het is nog steeds belangrijk om het vroeg te ontdekken, zodat verspreiding wordt voorkomen.
Deel dit artikel over huidkanker met je vrienden! Sharing is caring!

Reageer