Hoe houd je de PH-waarde van je huid in balans? De 5 belangrijkste weetjes

ph waarde huid

‘PH-neutraal’ is een uitdrukking die je misschien wel eens op een zeepflesje of iets dergelijks hebt zien staan. Weinig mensen weten echter niet dat een PH-waarde die uit balans is, de oorzaak kan zijn van allerlei huidklachten. Denk aan acne, rimpels, overgevoeligheid or irritatie. Zowel qua voeding als verzorging kun je veel doen om deze waarde in balans te krijgen en deze klachten te voorkomen. De onderstaande 5 weetjes zullen je hierbij helpen!

1. Was je gezicht niet met zeep

De natuurlijke PH-waarde van je huid is tussen de 4,5 en 5,5, op een schaal van 0 tot 14. De PH-waarde van de meeste zeep is 9-10. Dit betekent dat de zuurgraad van zeep veel lager is dan die van je huid. Het resultaat is dat deze de natuurlijke olie aan je huid onttrekt, waardoor deze uitdroogt en zijn natuurlijke beschermlaagje verliest. Kies dus voor reinigingsmiddelen die PH-neutraal en zeepvrij zijn.

2. Reinig je huid met olie

Natuurlijk olie is een zacht middel om je huid te reinigen. Dit verwijdert vet, vuil en zelfs waterproof mascara, maar laat de beschermlaag van je huid intact. Arganolie is een ideaal natuurproduct om hiervoor te gebruiken. Hier lees je er meer over het gebruik van deze wonderolie voor je gezicht.

Bekijk ook onze video hieronder voor gebruiksaanwijzingen hoe je arganolie het best gebruikt voor op je gezicht ?

3. Pas op met peelings

Een peeling ontdoet je huid van dode huidcellen. Dit maakt hem zacht en stralend, maar je moet het niet te vaak doen. 1 à 2 keer per week is voldoende. Veel peelings hebben een te hoge zuurgraad. Gebruik je ze te vaak, dan kan deze rood, geïrriteerd en onzuiver worden. Herken je deze symptomen, zet je peeling dan even aan de kant en gebruik het minder vaak nadat je huid gekalmeerd is.

Vitamine en Anti-Oxidanten

4. Weet wat je eet

Je dieet bepaalt deels de zuurgraad van je hele lichaam en dus ook je huid. Is deze te droog of te vet, dan kan dit dus aan je voeding liggen. Streef naar een balans van 25% verzurende en 75% basische voedingsmiddelen. Enkele sterk verzurende voedingsmiddelen zijn: brood, gebak, pasta, rund- en varkensvlees, kaas en ijs. Eet deze dus met mate en eet er genoeg basische voedingsmiddelen bij.

5. Herstel de zuurgraad van je lichaam

Staan er sterk verzurende voedingsmiddelen zoals hamburgers of pasta met kaassaus op je menu? Eet er dan basische voedingsmiddelen bij, bijvoorbeeld bladgroenten zoals broccoli en (rauwe) spinazie. Een makkelijke manier om je zuurgraad te herstellen na een maaltijd is het drinken van een glaasje warm water met vers citroensap. Ook een kopje muntthee zal helpen. Dit is ook nog eens heel goed voor je spijsvertering!

Je huid in balans

Door je huidverzorging en voeding kan de PH-waarde van je huid uit balans raken. Dit kan leiden tot onder andere vroegtijdige veroudering, acne, irritatie en zelfs eczeem. Herken je deze verschijnselen, of wil je ze voorkomen? Dan helpen bovenstaande weetjes je om je huid in balans te krijgen! Wat ga jij ondernemen om dit te bereiken?

Heb je dit artikel met plezier gelezen? Deel het dan op social media!

Reageer

[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[[0-9]
[[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z]
[a-zA-Z]
[.-]
[.-]
[.-]
[.-]