Hou Van De Goede en Essentiële Vetzuren!

Hou Van De Goede en Essentiële Vetten!

De term VET is al genoeg om een frons op je gezicht te laten verschijnen. Of er nu ongezond voedsel mee wordt bedoeld of dat je een beetje aan de mollige kant bent, het woord heeft een negatieve bijklank. Maar “VET” heeft ook zijn goede kanten. Wetenschappers hebben het de naam “essentiële vetzuren” of EFA’s toebedeeld, alleen maar om ze te onderscheiden van de slechte, ongezonde vetten. Het wordt “essentieel” kan niet vaak genoeg worden benadrukt. Dit betekent dat het regelmatig consumeren van dit soort vetten niet zomaar een optie is, maar een noodzaak.

Waarom zijn EFA’s goed voor jou?

EFA’s, zoals omega-3 en omega-6, helpen bij de absorptie van andere vette vitaminen in het lichaam zoals A, B4, D, E, K, I en J. Wij kunnen voedingsmiddelen eten die rijk zijn aan deze vitaminen, maar als ze niet geassimileerd worden in onze lichaamssystemen, dan doen ze weinig om onze gezondheid te verbeteren. Om Omega-3 en 6 te laten werken, zou er een evenwicht tussen de twee moeten zijn. Een teveel aan Omega-6, bijvoorbeeld, zal waarschijnlijk leiden tot de productie van inflammatoire chemicaliën die de oorzaak zijn van de meeste chronische aandoeningen, variërend van acne tot hart- en vaatziekten. Ontstekingen leiden ook tot veroudering, dus als je ernaar op zoek bent om het meeste uit deze essentiële vetzuren te halen, of het nu gaat om gezondheids- of schoonheidsredenen, dan moet je de juiste balans vinden om ze te laten functioneren. We hebben per dag ongeveer 12 tot 25 gram EFA’s nodig. De meeste verse producten in de supermarkt bevatten tegenwoordig voedingstabellen die de hoeveelheid voedingsstoffen in het product aangeven.

Hoe kun je de inname van EFA’s stimuleren

Ons lichaam kan geen essentiële vetzuren produceren, dus we kunnen ze alleen binnenkrijgen via onze voeding. Hier is een lijst van voedingsmiddelen die je zou moeten inslaan, zodat je kan profiteren van de gezondheids- en schoonheidsvoordelen van EFA’s.

Omega-3 EFA’s

 1. vette koud water vis, zoals zalm, haring, ansjovis, makreel en sardines
 2. lijnzaad
 3. hennepzaden
 4. eieren
 5. fruit, zoals framboos, acai bessen
 6. melk van gras gevoede koeien
 7. walnoten

Omega-6 EFA’s

 1. plantaardige olie, zoals zwarte bessenolie, teunisbloemolie, wild muskus roosolie, bernagie-olie, Arganolie, zonnebloemolie, vlas/lijnzaadolie, katoenzaadolie, hennepolie, maïsolie, saffloerolie
 2. fruit, zoals avocado en acai bessen
 3. gevogelte
 4. eieren
 5. noten
 6. volkorenbrood
 7. granen
 8. pompoenpitten

Cosmetische Arganolie en EFA’s

De cosmetische Arganolie zit ook vol met EFA’s. De olie is zeer goed voor de huid, haren en nagels. EFA’s hebben hydraterende eigenschappen. Regelmatig gebruik op de huid zal resulteren in een goed gehydrateerde, zachte en gladde, en jeugdige huid. Aangebracht op het haar zullen de essentiële vetzuren van de olie helpen de lokken glad te maken, waardoor het haar beheersbaar en zijdezacht wordt. Op de nagels zullen EFA’s helpen de nagelriemen te conditioneren en de nagels te hydrateren!

Hebben wij je geïnspireerd ook eens arganolie te proberen? Deel dit artikel en spread the word!

Reageer

[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[[0-9]
[[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z]
[a-zA-Z]
[.-]
[.-]
[.-]
[.-]