Hoe Vaak moet je je Huid Controleren op Huidkanker

Hoe vaak moet je je huid controleren op huidkanker

Laat jij je huid regelmatig controleren of onderzoeken op huidkanker?

Waarom is het controleren op huidkanker belangrijk

Het is belangrijk om je huid regelmatig te laten controleren of onderzoeken op huidkanker. Ongeacht of je het al eerder overwonnen hebt, nooit eerder gediagnosticeerd werd met de ziekte, bezorgd bent omdat een aantal van je gezinsleden of familieleden gediagnosticeerd zijn met huidkanker, je een normaal gesproken gezond persoon bent zonder tekenen van de ziekte en geen symptomen ervaart van een medische aandoening, toch is het belangrijk dat je agenda een screeningsafspraak bevat met je dermatoloog om je te laten onderzoeken op huidkanker, omdat huidkanker één van de meest voorkomende vormen is van kanker die veel mensen over de hele wereld treft. Deze vorm van kanker hoeft niet altijd in de familie voor te komen. Met te veel blootstelling aan de zon kan je deze ziekte gemakkelijk krijgen. Als het niet wordt opgemerkt, wordt genegeerd en voor lange tijd onbehandeld blijft, kan huidkanker leiden tot de dood.

Vroege opsporing van huidkanker

Het goede nieuws is dat wanneer huidkanker vroeg wordt opgemerkt en behandeld, de kansen op genezing zeer groot is. Je zou het een gewoonte moeten maken je huid te controleren op mogelijke tekenen van deze ziekte. Meestal wordt huidkanker opgemerkt via moedervlekken. Mensen die deze vorm van kanker hebben, merken dat hun moedervlekken veranderen of dat er nieuwe moedervlekken verschijnen. Als je je moedervlekken regelmatig laat controleren, dan weet je hoe ze er normaal gesproken uitzien. Een camera kan handig zijn voor het registreren van je moedervlekken. Vergelijk het uiterlijk van je moedervlekken met eerdere opnamen en als je onregelmatigheden of abnormale plekken ziet, moet je direct contact met je arts opnemen. Je moet vooral letten op moedervlekken met een donkerdere kleur of grillige vorm en die groter zijn dan een standaard potloodgum. Als één van je moedervlekken aan deze beschrijving voldoet, moet je deze gelijk door een arts laten controleren.

Reguliere screening op huidkanker

Maar hoe vaak zou je je huid moeten laten screenen op huidkanker?
Als je al eerder huidkanker hebt gehad, moet je zorgen dat je jezelf regelmatig laat controleren, idealiter minstens eenmaal in de paar maanden of zoals geadviseerd door je arts. Hierdoor kan je arts je moedervlekken controleren en uitsluiten dat de kanker niet is teruggekeerd. Voor mensen die nooit eerder gediagnosticeerd zijn met huidkanker is een jaarlijkse controle ideaal. Als je tussen je controles in veranderingen opmerkt in je moedervlekken, zoals de vorm en grootte, moet je direct contact opnemen met je arts. Dit geldt vooral voor mensen met familieleden die ooit kanker hebben gehad.

Huidkanker voorkomen
Huidkanker kan worden voorkomen. Bescherm jezelf tegen deze ziekte door elke dag zonnebrandcrème op te smeren en door overmatige blootstelling aan de zon tussen 9am – 4pm te vermijden. Voedingsmiddelen die vol met anti-oxidanten zitten, kunnen ook helpen.

Maak er een gewoonte van om je huid te controleren op tekenen van huidkanker en zorg ervoor dat je je huid regelmatig op deze ziekte laat screenen.

Deel dit artikel over Huidkanker met je vrienden! Sharing is caring!