Hoe Roken Je Lichaam en Je Gezondheid Aantast

Hoe Roken Je Lichaam en Je Gezondheid Aantast

Duizenden mensen over de hele wereld zijn al het slachtoffer geworden van de schadelijke effecten van roken. Roken kan een aantal verschillende ziektes veroorzaken en elk jaar overlijden wereldwijd honderdduizenden mensen aan de gevolgen van roken.

Hoe gevaarlijk is roken nu precies?
Statistieken wijzen uit dat 1 op de 2 mensen die hun leven lang roken aan de gevolgen hiervan overlijden. En bij naar schatting de helft daarvan is dat al op middelbare leeftijd.

Ziektes Die In Verband Staan met Roken

 • Kanker
  Deskundigen geven aan dat roken aan diverse vormen van kanker bijdraagt zoals longkanker, mondkanker, keelkanker, maagkanker, blaaskanker en darmkanker. En het risico op een van deze soorten kanker wordt groter als je niet alleen rookt maar ook nog drinkt.
 • Longkanker en Emphyseem
  Het meest voorkomende type kanker wat door roken veroorzaakt wordt is longkanker. 1 op de 4 rokers overlijdt aan longkanker. Het risico op longkanker is bij rokende mannen iets hoger dan bij rokende vrouwen. Mannen die roken hebben een 20% hoger risico op longkanker, voor vrouwen is dat 13%.
 • Longkanker wordt veroorzaakt door de teer in sigaretten. Als je rookt breng je een laagje teer op je longen aan. Stel je een schoorsteen voor die met roet bedekt is. Dat is precies wat roken met je longen doet. Als je een jaar lang 20 sigaretten per dag rookt is dat alles bij elkaar 210 gram teer die je inademt. Sommige rokers denken dat overstappen op sigaretten met een laag teergehalte de kans op longkanker verkleint. Dat helpt echter niet omdat rokers van sigaretten met een laag teergehalte langer en dieper inademen. Daardoor komt de teer juist dieper in de longen.
 • Van jarenlang roken kunnen de longen gaan opzwellen. En als dat gebeurt komt er minder lucht in de longen zelf. Emphyseem komt erg vaak voor bij rokers. Mensen met emphyseem hebben longen die langzaam wegrotten. Emphyseem patiënten hebben vaak moeite met ademhalen en zijn erg gevoelig voor ontstekingen aan de luchtwegen. Emphyseem kan leiden tot uitvallen van beide longen en van het hart.
 • Hartziektes
  Van roken trekken je hart en bloedvaten samen. Dat komt omdat de chemicaliën in sigaretten, nicotine en koolmonoxide, ervoor zorgen dat hartslag en bloeddruk omhoog gaan. De kans op een hartaanval of beroerte wordt daardoor behoorlijk groot. De koolmonoxide in sigaretten berooft spieren, hersenen en weefsels van zuurstof. Gevolg daarvan is dat het hart harder moet werken en dat kan leiden tot een hartaanval of andere hartproblemen.
 • Amputatie van Ledematen
  Roken vertraagt de bloedsomloop. Dat leidt er vaak toe dat de zuurstoftoevoer naar handen en voeten afgesneden wordt. Als gevolg daarvan hebben enkele rokers al ledematen moeten laten amputeren.
 • Voortijdige Veroudering van de Huid
  Roken veroorzaakt ook voortijdige veroudering van de huid. Als je niet al op jonge leeftijd rimpels wil hebben zou je nu meteen met roken moeten stoppen.

Er is geen betere tijd om te stoppen met roken dan nu meteen!

Deel dit artikel over roken en je lichaam met je vrienden! Sharing is caring!