Hoe kom je van je puistjes af, meer over acne en OTC-acnemedicatie!

Puist Uitknijpen

Velen willen nooit te maken krijgen met puistjes. Maar puistjes komen vrij vaak voor.

Puistjes zijn een soort van acne. Acne is een huidaandoening die vaak voorkomt. Ongeveer 75% van de tieners en 40% van de volwassenen krijgt te maken met een vorm van acne. Maar ondanks deze hoge aantallen zijn er slechts enkele mensen die echt begrijpen wat acne is en hoe dit huidprobleem effectief behandeld kan worden. Als je wilt weten hoe je acne effectief kunt behandelen, dan speelt meer informatie over deze huidaandoening een cruciale rol.

Hoe ontstaat een puistje?

In de medische wereld wordt acne ook wel aangeduid als acne vulgaris. Dit is een huidziekte van de talgklieren aan de basis van de haarfollikels. Acne komt vaak voor bij tieners, omdat dit het moment is dat de talg- of olieklieren tot leven komen. De klieren raken in de war door een sterke stijging van de mannelijke hormonen die, zowel bij mannen als vrouwen, door de bijnieren worden geproduceerd. Maar hoe ontstaan puistjes? Om het simpel te zeggen, huidcellen, talg (de natuurlijke olie van de huid) en het haar kunnen gaan samenklonteren en een blokkade vormen. Deze blokkade kan besmet raken met bacteriën (houd er rekening mee dat de acneveroorzakende bacterie van nature op de huid leeft), en resulteert in een zwelling. Als de blokkade zich afbreekt, wordt het puistje gevormd.

Hoe behandel je een puistje

Hoe ga je met je puistenprobleem om? De behandeling hangt af van de ernst en aanhoudendheid van het geval. In de meeste gevallen krijgen mensen een milde vorm van acne. Voor de behandeling van dit huidprobleem, kan je het beste een dermatoloog raadplegen. Milde vormen van acne kunnen worden behandeld met OTC of vrij verkrijgbare medicatie. Het is mogelijk OTC-medicatie in de apotheek te kopen zonder een recept van een dokter. OTC-acnemedicijnen zijn meestal in de vorm van topische zalven of crèmes.

Actieve ingrediënten in OTC-acnemedicatie

OTC-medicatie voor acne kan deze ingrediënten bevatten:

  • Resorcinol – Dit helpt mee-eters en witkoppen af te breken.
  • Benzoylperoxide – Dit doodt bacteriën en helpt bij het terugdringen van de overproductie van talg. Het beheersen van de overproductie van sebum speelt mogelijk een grote rol bij de bestrijding en behandeling van acne. Dit komt omdat de acnebacteriën, die van nature op de huid leven, zich voeden met en goed gedijen in de natuurlijke oliën op je huid. Dus hoe meer talg je huid heeft, hoe idealer het is voor de acneveroorzakende bacteriën. Benzoylperoxide werkt als een scrubmiddel. Het versnelt de huidvernieuwing en reinigt de poriën, waardoor het aantal bacteriën in het acnegetroffen gebied afneemt.
  • Salicylzuur – Dit ingrediënt helpt zowel mee-eters en witkoppen af te breken. En het vermindert ook het afstoten van cellen om de follikels van de talgklieren. Het reduceert ook ontstekingen en zwellingen.

Zwavel, Retine-A en azelainezuur zijn een paar veel voorkomende actieve ingrediënten die te vinden zijn in OTC-acnemedicatie.

Als je puistjes na het gebruik van OTC-medicatie aanhouden, kan je het beste ons eerste advies volgen en een dermatoloog raadplegen.

Deel dit artikel over behandeling van Puistjes met je vrienden! Sharing is caring!

Reageer

[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[[0-9]
[[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z]
[a-zA-Z]
[.-]
[.-]
[.-]
[.-]