Hoe Je Angst In Je Voordeel Kunt Laten Werken

Hoe Je Angst In Je Voordeel Kunt Laten Werken

Soms lijkt het of de hele wereld tegen je is. Misschien heb je dat wel eens gevoeld of voel je het zelfs op dit moment. Misschien heb je wel eens gedacht dat de goden tegen je samenspannen alleen maar om eens lol te hebben met hoe ongelukkig jij je voelt .

We hebben allemaal wel iets op ons verlanglijstje staan. Een betere baan, een betere auto, een groter huis, betere relaties, meer succes op het werk, een vrediger leven etc. Maar de meeste mensen durven geen grote stappen te ondernemen om daadwerkelijk hun leven te verbeteren. De reden? We zijn bang. We zijn bang om te falen en bang dat we belachelijk worden gemaakt. En sommige mensen zijn gewoonweg bang voor het onbekende, houden het bij wat ze kennen en blijven ongelukkig.
Als je goed oplet dan merk je dat er twee krachten aan het werk zijn in ons leven. Dat zijn verlangen en angst.

Verlangen is de drijfveer van succes, plezier en het bereiken van onze doelen. Angst daarentegen is wat ons ervan weerhoudt om te falen en belachelijk te worden gemaakt. Het zijn onze verlangens die ons inspireren en onze angsten die maken dat we dingen vermijden of uitstellen.

Op een bepaald moment moet je kiezen welke van deze twee emoties je je leven laat bepalen. Als je je door angst laat overmeesteren bereik je niet wat je wil en blijf je net zo ongelukkig als je nu bent. Als je echter je verlangen de overhand geeft gaan er dingen gebeuren en kunnen dingen precies gaan zoals je wil.

Het probleem is dat bij veel mensen de angst overwint en dat zij niet de eerste stap durven zetten. Veel mensen weten niet hoe ze hun angst opzij moeten zetten. Hier is een idee dat je kan helpen je angst te overwinnen.

Stel bijvoorbeeld dat je je eigen bedrijf wil starten en je baan wil opzeggen. Maar je zit vol twijfel en negatieve gedachten. Je geest blijft maar negatief doen over die eerste stap en over jouw plannen en ten einde raad besluit je dan maar om niets te doen. Klinkt bekend, nietwaar? Veel mensen hebben dat al wel eens meegemaakt.

Je kunt je angst onderdrukken door jezelf een paar simpele vragen te stellen.

  • Als ik niets doe, hoe ziet mijn toekomst er dan uit? Zie ik deze toekomst zitten?
  • Wat als ik voor eeuwig in deze situatie blijf omdat ik niets doe? Hoe zou ik me daarbij voelen?

Stel jezelf deze vragen en bedenk dan wat je vindt van de consequenties van niets doen. Waarschijnlijk word je nog ongelukkiger dan toen je na zat te denken over de negatieve gevolgen van iets ondernemen. Niets doen leidt alleen maar tot een vicieuze cirkel van ellende en pijn. Doorbreek die cirkel en doe iets. Neem die eerste stap. De weg vooruit mag dan moeilijk zijn maar leidt tot iets beters.

Verander je angst in angst voor passiviteit en laat angst in je voordeel werken in plaats van in je nadeel. Angst voor passiviteit kan je richting succes, plezier en prestaties drijven.

Deel dit artikel over angst met je vrienden! Sharing is caring!