Een Terugblik op de Geschiedenis van Valentijnsdag

Een Terugblik op de Geschiedenis van Valentijnsdag

Het is bekend dat Valentijnsdag een traditie is die al sinds de oudheid gevierd wordt. Vandaag de dag vieren we Valentijnsdag op 14 februari als herinnering aan de dood of begrafenis van St Valentijn rondom het jaar 270 A.D..

Sommige mensen geloven echter dat de Christelijke kerk St Valentijn’s feest in het midden van februari wilde vieren om Lupercalia, een heidens vruchtbaarheidsfeest, te “verchristelijken”. Lupercalia is een viering die elk jaar op 15 februari gehouden werd. Het is een heidense viering voor vruchtbaarheid, gewijd aan Faunus, de Romeinse god van landbouw. Lupercalia was ook een viering gewijd aan de stichters van de stad Rome, Romulus en Remus.

Lupercalia
De festiviteiten worden gestart door een orde van Romeinse priesters genaamde de Luperci. Zij verzamelen zich bij een grot die door de Romeinen als heilig wordt beschouwd. Zij geloven dat het de grot is waar de stichters van Rome, Romulus en Remus, grootgebracht zijn door een lupa of vrouwtjeswolf. De Luperci priesters offeren daarbij een geit en een hond. De geit is het symbool van vruchtbaarheid; de hond wordt geofferd voor zuivering. De huid van de geit wordt in reepjes gesneden en dan in het offerbloed gedoopt. De priesters slaan vervolgens de vrouwen en de gewassen in het veld zachtjes met de reepjes huid. De Romeinse vrouwen waren niet bang om door de geitenhuid aangeraakt te worden. Integendeel, zij verwelkomden dit en wilden graag aangeraakt worden omdat zij geloofden dat het aanraken door de huid hen het komende jaar vruchtbaarder zou maken. Na dit ritueel worden de namen van de jonge vrouwen uit Rome in een grote urn gedaan. De vrijgezellen uit de stad kiezen vervolgens een naam uit de urn. De jongeman wordt dan voor de rest van het jaar aan de jonge vrouw gekoppeld die hij uitgekozen heeft. Deze koppeling leidt meestal tot een huwelijk.

Valentijnsdag
Het was op het einde van de 5e eeuw dat Lupercalia ophield te bestaan. Het werd verboden omdat het als “on-Christelijk” werd gezien. Paus Gelasius riep daarop 14 februari uit tot Valentijnsdag om de dood van de priester en martelaar Sint Valentijn te herdenken.

Valentijnsdag als Dag van Liefde en Romantiek
Toen 14 februari door de Katholieke kerk tot Valentijnsdag werd uitgeroepen had die nog niet meteen met met liefde en romantiek te maken. Dat kwam pas veel later, in de Middeleeuwen. In Frankrijk en Engeland geloofde men dat 14 februari de start van het paarseizoen van vogels was. Dat voegde nog wat extra’s toe aan het idee dat midden februari een dag zou moeten zijn die aan romantiek gewijd was.

Ik hoop dat je deze korte terugblik leuk vond en we hopen dat jouw Valentijnsdag vol zit met liefde en romantiek.

Deel dit artikel over valentijnsdag met je vrienden! Sharing is caring!

Reageer

[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[[0-9]
[[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z]
[a-zA-Z]
[.-]
[.-]
[.-]
[.-]