Een Harig Verhaaltje, Alles Over Haar en Meer!

Een Harig Verhaaltje, Alles Over Haar!

Je hebt niet alleen haar op je hoofd. Bijna ieder deel van je lichaam heeft haar. Kun jij lichaamsdelen opnoemen die geen haar bevatten? Als je goed naar je lichaam kijkt, kun je een paar plekjes zonder haar ontdekken. Je lippen, handpalmen en voetzolen hebben geen haar.

Sommige haren op je lichaam zijn duidelijk zichtbaar. Het is duidelijk dat je het haar op je hoofd, armen en benen, en wenkbrauwen makkelijk kunt zien. Maar sommige haren op je lichaam zijn zo fijn dat ze bijna niet zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld het haar op je wangen.

Waarom hebben we haar?

Waarom denk je dat we haar hebben? Nou, het haar dient voor verschillende doeleinden. De plaats bepaalt wat de functie is.

Je prachtige haardos

Waarom denk je dat we haar op ons hoofd hebben? Veel mensen zien haar als iets om te stylen en de individualiteit mee uit te drukken. Maar eigenlijk heeft het haar op ons hoofd, waar graag naar verwijzen als onze prachtige haardos, meer functies dan alleen deze. Je prachtige haardos dient eigenlijk ter isolatie, wat betekent dat het het hoofd warm houdt. Bovendien bedekt het ook je hoofdhuid.

Je wimpers en wenkbrauwen

Door te knipperen met je wimpers kan het soms makkelijker zijn om dingen op jouw manier gedaan te krijgen en het oplichten van je wenkbrauwen kan dezelfde uitwerking hebben, maar je wenkbrauwen en wimpers hebben absoluut andere functies. Je wimpers beschermen je ogen tegen stof en te veel licht, terwijl je wenkbrauwen voorkomen dat het zweet van je voorhoofd in je ogen drupt.

Waar komt haar eigenlijk vandaan?

Waar je haren ook mogen zitten, één ding is zeker, ze komen allemaal op dezelfde manier uit de huid. Als je beter kijkt neemt naar wat er onder je huid zit, dan zie je de haarwortel waar de cellen bij elkaar komen. Ze komen samen, zodat ze keratine kunnen vormen. Wat is keratine? Dit is de proteïne, die het haar vormt. De haarwortel zit in een klein buisje in de huid, die follikel genoemd wordt. Bijna alle follikels zijn bevestigd aan een olieklier die sebum produceert, een substantie die de haar glanzend en een beetje waterproof maakt. Aan de basis van elke haarfollikel worden kleine bloedvaatjes gevonden. De voeding van het haar is afkomstig uit deze kleine bloedvaten en laat ze groeien. Wanneer het haar begint te groeien, wordt deze vanuit de wortel omhoog en vervolgens uit de follikel geduwd. Hierna gaat het door de huid, wat het punt is waar het haar zichtbaar wordt.

Is zichtbaar haar gelijk aan dode cellen?

Zodra je haar het oppervlakte van de huid bereikt, zijn de cellen binnen de haarstreng niet meer in leven. Dus in feite bestaat al het haar dat je op je lichaam ziet uit dode cellen. Dit is de reden waarom je bij de kapper geen pijn voelt bij het knippen of snijden van je haar. Maar uiteraard is het een heel ander verhaal als de persoon die je haar knipt per ongeluk in je huid knipt.

Deel dit artikel over haar en meer met je vrienden! Sharing is caring!

Reageer

[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[class*='col-']
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[^<>()[]
[[0-9]
[[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z-0-9]
[a-zA-Z]
[a-zA-Z]
[.-]
[.-]
[.-]
[.-]