Natuurlijke Haarverf: De Complete Gids!

vrouw prachtig rood haar krullen haarverf complete gids alles wat je wil weten natuurlijke haarverf

Wil jij je haar graag een stralende nieuwe kleur geven maar wil je jouw haar niet beschadigen met chemische ingrediënten? Overweeg dan eens natuurlijke haarverf!

Er zijn talloze manieren om je haar te verven zonder schadelijke stoffen, waar veel voordelen aan verbonden zijn!

Ben jij benieuwd geworden naar natuurlijke haarverf? In dit artikel vind je alles wat je moet weten over natuurlijk gekleurd haar.

Wat is natuurlijk geverfd haar?

Henna haarverf rood haar natuurlijke haarkleuring natuurlijke haarverf hennapoeder

Natuurlijke geverfd haar betekent in principe dat je jouw haar verft door enkel ingrediënten uit de natuur te gebruiken. Dat betekent dus dat je chemische stoffen zoals bleek en ammoniak links laat liggen.

Veel mensen kiezen voor natuurlijke haarverf omdat deze vaak een stuk minder schadelijk is dan gewone haarverf met chemische stoffen.

Is natuurlijke haarverf permanent?

De meeste soorten natuurlijke haarverf zijn permanent maar er zijn ook manieren om je haar met natuurlijke ingrediënten een tijdelijke kleur te geven.

Permanente haarkleuring met natuurlijke ingrediënten ontstaat doordat de kleurstoffen in de verf zich aan je haar hechten. Hierdoor blijft de kleur zichtbaar totdat je je haar afknipt. De kleur kan echter wel vervagen.

Bij chemische verf worden de schubben van je haar geopend, waardoor de verf je haar van binnenuit aantast. Dat geeft ook een permanent effect, maar is vaak ook erg schadelijk voor je haar.

De ingrediënten van natuurlijke haarverf kunnen zich veel makkelijker aan je haar hechten, waardoor het niet nodig is om de schubben te openen. Hierdoor beschadigd je haar minder snel.

Wat zit er in natuurlijke haarverf?

Het spreekt natuurlijk voor zich dat er alleen natuurlijke stoffen in deze haarverf zitten. In de praktijk zijn dit eigenlijk altijd planten of kruiden die vermalen zijn en die je met water moet mengen.

Dat is de reden waarom natuurlijke haarverf zo mild is: er zitten geen agressieve stoffen in.

De specifieke ingrediënten van de haarverf kunnen wel verschillen. Zo zijn sommige planten goed wanneer je donkerbruin haar wilt, maar zul je andere ingrediënten nodig moeten hebben voor rood haar.

Voor welke kleur je ook kiest: er zijn een aantal belangrijk voordelen verbonden aan natuurlijke haarverf:

Wat zijn de voordelen van natuurlijke haarverf?

Voordelen natuurlijke haarverf before and after haarkleur lang haar

Het is natuurlijk ontzettend leuk om je haar in een nieuwe kleur te kunnen verven. Je zorgt ervoor dat je uiterlijk fris en hip blijft, maar je kunt ook experimenteren met je uiterlijk. Bovendien vinden veel mensen het fijn om grijze haren te kunnen bedekken met behulp van haarverf.

Over het algemeen wordt er gedacht dat het verven van je haren ontzettend schadelijk is. Dat is vaak ook zo, maar dan wel alleen wanneer je chemische verf gebruikt.

Verf met natuurlijke ingrediënten kan je haar juist verzorgen terwijl je ook geniet van een nieuw kleurtje, wat slechts één van de voordelen van natuurlijke haarverf is.

Natuurlijke haarverf bevat geen schadelijke chemicaliën

Een van de grootste nadelen van chemische haarverf is dat het een aantal schadelijke en agressieve chemicaliën bevat. Hierbij kan je denken aan peroxide, ammoniak, p-fenyleendiamine, lood en zelfs steenkoolteer.

Sommige van deze stoffen worden in verband gebracht met vervelende allergische reacties en ziektes zoals kanker.

In natuurlijke haarverf zitten al deze schadelijke ingrediënten niet. Het is dus beter voor je eigen gezondheid om over te stappen op haarverf die helemaal is gemaakt van plantaardige ingrediënten. Zo weet je zeker dat jouw haar de beste behandeling krijgt.

Natuurlijke haarverf is goed voor semi-permanente haarkleuring

Ben jij iemand die snel van gedachten wisselt en vind je het dus eng om je haar een nieuwe kleur te geven? Ook dan komt natuurlijke haarverf goed van pas. Er zijn namelijk verschillende soorten haarverf waarmee je je haar slechts tijdelijk kunt verven.

Semi-permanente haarverf spoelt geleidelijk uit je haar wanneer je het wast. Hierdoor kan je soms een week, een maand of twee maanden genieten van de kleur voordat deze weer helemaal weg is.

Niet alle natuurlijke haarverf is semi-permanent, dus let er goed op dat je niet per ongeluk een permanent kleurtje in je haar doet.

Je haar wordt verzorgd door natuurlijke haarverf

Wist je dat natuurlijke bronnen zoals planten vaak ontzettend goed zijn voor je haar? Ze bevatten namelijk rijke vitamines, mineralen en oliën die er allemaal voor zorgen dat je haar gehydrateerd wordt en gaat glanzen.

Het is dus alleen maar goed om natuurlijke producten voor je haar te gebruiken. Met natuurlijke haarverf kun je je haar dus namelijk tegelijkertijd kleuren en verzorgen!

De actieve bestanddelen zorgen ervoor dat je haar zijdezacht aan gaat voelen en kunnen je haar ook herstellen. Waar chemische haarverf je haar vooral beschadigt, zorgt natuurlijk haarverf ervoor dat je haar gezond blijft.

Je kunt je haar verven zonder bijwerkingen

Wanneer je je haar met chemische verf behandelt, krijg je vaak te maken met bijwerkingen. Zo kan damp van de verf je ogen irriteren, maar kan je ook allergische reacties op je hoofdhuid krijgen. Agressieve middelen zoals bleek kunnen zelfs voor milde brandwonden zorgen.

Deze stoffen vind je allemaal niet terug in natuurlijke haarverf, dus je weet zeker dat je huid en haar veilig zijn tijdens het verven.

Zelf natuurlijke haarverf maken [DIY] recepten voor iedere haarkleur.

DIY natuurlijke haarverf citroen henna

Wij raden aan om je haar met natuurlijke haarverf te laten verven bij een natuurkapper. Mocht dit geen optie zijn en wil jij liever je eigen natuurlijke haarverf maken? Dat kan natuurlijk ook!

Meestal heb je alleen maar een paar ingrediënten nodig die je gewoon al in huis hebt:

  • Koffie
  • Thee
  • Kruiden
  • Bieten- en wortelsap
  • Henna
  • Citroensap
  • Walnotenschil
  • Cacao

Let op: niet ieder recept geschikt is voor iedere haarkleur. Grijs haar heeft bijvoorbeeld een andere structuur dan haar dat niet grijs is. Hierdoor is het verven van het haar lastiger en is niet ieder recept geschikt.

Wij geven per recept aan voor welke haarkleuren de desbetreffende methode geschikt is. Voor uitgebreid persoonlijk advies verwijzen wij je echter door naar de (natuur)kapper.

Koffie voor donkerder haar

Koffie is de goede keuze wanneer je graag donkerder haar wilt. De stof kan grijze haren laten verdwijnen en zorgt ervoor dat brunettes meer dimensie in hun haar krijgen.

  1. Zet een sterk kopje koffie en laat deze goed afkoelen.
  2. Mix het kopje koffie vervolgens met meerdere kopjes leave-in conditioner en doe er nog een paar theelepels gemalen koffie bij.
  3. Masseer dit in droog en schoon haar en laat het ongeveer een uur intrekken.
  4. Was vervolgens uit met lauwwarm water en indien gewenst met een milde shampoo.

Thee voor extra boost

Met thee kun je vooral je natuurlijke haarkleur een extra boost geven. Zo is zwarte thee perfect voor brunettes, kunnen blondines hun haar levendiger maken met kamillethee en is rooibos een goede keuze voor roodharigen.

Je kunt je haar dus niet een andere kleur geven met behulp van thee. Voor grijs haar werkt dit recept dus helaas niet.

  1. Voor deze haarverf moet je hele sterke thee zetten, dus gebruik ongeveer drie tot vier theezakjes voor één kopje thee.
  2. Laat het water afkoelen en breng de thee aan op je droge haar.
  3. Je kunt het zo lang in laten trekken als je wilt door een badmuts over je haar heen te doen.
  4. Zodra de kleur/gloed naar wens is, was je de thee uit met lauwwarm water en indien gewenst met een milde shampoo.

Kruiden voor een opvallende kleur

Ook verschillende kruiden zijn goede ingrediënten wanneer je je natuurlijke haarkleur iets meer op wilt laten vallen.

Voor rood haar zijn hibiscus, calendula, afrikaantjes en rozenbottel een goede keuze. Brunettes zijn juist gebaat bij kruiden en planten zoals rozemarijn, brandnetel en salie.

Kamille is goed voor blondines, net zoals saffraan en zonnebloembladeren. Ook in dit geval is dit helaas niet de beste optie voor grijs haar.

  1. De kruiden kun je het beste in een pannetje met water laten koken.
  2. Zeef het water vervolgens, laat het afkoelen en smeer het in je haar voor een natuurlijke boost.
  3. Was vervolgens uit met lauwwarm water en indien gewenst met een milde shampoo.

Bieten- en wortelsap voor rood haar

Wil jij je haar rood verven op een natuurlijke manier? Dan zijn bieten en wortelen je beste vrienden. Deze twee groenten bevatten namelijk ontzettend veel rode kleurstoffen die je prima voor je haar kunt gebruiken.

Je kunt het sap van deze groenten soms in de winkel kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te maken. In dat geval heb je wel een sapcentrifuge of blender nodig. Zo wordt het sap van de pulp gescheiden.

Met bietensap krijg je echt een diepe rode kleur, terwijl wortelsap juist goed is voor mensen die een iets zachtere oranje tint zoeken. Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen om de twee sapjes met elkaar te mengen. Zo krijg jij precies de kleur die je zoekt.

Dit recept is voornamelijk geschikt voor blondines.

Henna Haarverf voor verschillende kleuren

Henna is misschien wel een van de populairste natuurlijke middelen waarmee je je haar kunt verven. Henna is een plant en de bladeren worden vaak tot een poeder gemalen. Dit poeder kan je vervolgens mengen met water om Henna haarverf te maken.

Henna geeft van nature altijd een rode tint af, dus dit middel is vooral geschikt wanneer je rood haar wilt. Er zijn ook poeders verkrijgbaar waarmee je je haar bruin kunt verven, maar hier zijn vaak weer andere kleurstoffen aan toegevoegd.

Je kunt rode henna zelf ook wat meer ingetogen maken door er wat kamille aan toe te voegen, waardoor de kleur minder oranje wordt.

Henna wordt ook wel met blue indigo gemengd, wat een donkerblauw of zwart resultaat geeft. Daarnaast heb je ook de keuze tussen oranje rood, of juist een diepere mahonie kleur.

Koele donkerbruine tinten henna zijn ook verkrijgbaar, dus er is voor ieder wat wils!

1. Gemiddeld kun je het beste een kopje hennapoeder mengen met twee kopjes citroensap en een eetlepel azijn.
2. Laat dit papje ongeveer vier tot zes uur staan zodat het dikker wordt.
3. Breng het vervolgens aan en wikkel je haar in met plastic folie.
4. Laat de henna dan één tot twee uur intrekken voordat je het weer goed uitspoelt.
5. Henna is in principe geschikt voor alle haarkleuren.

Wil je meer lezen over Henna? Lees dan ook ons Henna als Haarverf artikel

Citroensap voor blonderen haar

Voor het lichter maken van je haar is citroensap ontzettend handig. Let wel op dat citroensap het haar kan uitdrogen. Zeker in combinatie met veel zon.

Heb je rood, blond of bruin haar? Dan wordt je gehele haar lichter met deze methode.

1. Pers een paar citroenen en doe het sap in een spuitbus.
2. Vervolgens kun je het sap in je haar spuiten en goed doorkammen.
3. Verdeel het sap goed door je haar, anders krijg je een vlekkerig resultaat.

Walnootschillen voor donkerbruine kleur

Walnootschillen komen goed van pas wanneer je je haar een donkerbruine kleur wilt geven. Het mooiste resultaat krijg je in dit geval bij rood of bruin haar.

  1. Pel een paar walnoten en breek de schillen in kleine stukjes.
  2. Deze kan je vervolgens een half uur lang koken in een pot met water.
  3. Zeef het gekookte water en laat het een tijdje afkoelen.
  4. Vervolgens kun je het in je haar aanbrengen voor een subtiele en natuurlijke bruine haarkleur.

Je kunt het water ook op kleine stukjes haar aanbrengen met een watje, zodat je bijvoorbeeld alleen je grijze haren bedekt of je uitgroei behandelt.

Cacao voor bruin haar

Voor bruin haar is cacao ook een hele goede optie. Dit poeder heeft namelijk van nature een mooie bruine kleur en het is ook nog eens heel makkelijk in gebruik.

In principe wordt je haar donkerder des te langer je het cacaopoeder in je haar laat zitten.

  1. Het enige wat je hoeft te doen is een beetje cacaopoeder mengen met water tot het een dikke pasta wordt.
  2. Deze pasta smeer je vervolgens in je haar en laat je ongeveer twintig minuten intrekken, maar langer kan ook geen kwaad.
  3. Was het poeder vervolgens uit met lauwwarm water en indien gewenst met een milde shampoo.

Staat jouw wens niet tussen de recepten? Neem dan contact op met een natuurkapper voor passend advies.

De voor en nadelen van geverfd haar op een rijtje.

voordelen nadelen natuurlijke haarverf haar vrouw verft haar

De voordelen van geverfd haar

Vaak zorgt haarverf ervoor dat je haar gezond, stralend en glanzend oogt. Dat komt gedeeltelijk door de verzorgende ingrediënten die je vooral in natuurlijke haarverf terugvindt. Tegelijkertijd heeft de kleur van je haar een boost gekregen, wat zorgt voor stralende lokken.

Spelen met je uiterlijk

Soms is het gewoon leuk om jezelf een totaal andere look te geven. Met haarverf is dat ontzettend makkelijk, want je bent vaak binnen een paar uur klaar met je metamorfose.

Bovendien kan haarverf je algemene uitstraling veranderen. Zo oog je vaak wat jonger wanneer je je haar een lichte kleur geeft, terwijl donkere kleuren voor meer elegantie zorgen. Met een felle kleur val jij uiteraard altijd op.

Op maat gemaakte kleur

Je hebt weinig te zeggen over je natuurlijke haarkleur, dus het is fijn dat je met haarverf een look kan creëren die bij je past. Dankzij de talloze soorten natuurlijke verf kan je altijd een kleur vinden waarmee jij je op je best voelt!

Bovendien kun je je haar tijdelijk een andere kleur geven voor een speciale gelegenheid.

De nadelen van natuurlijk geverfd haar

Het is duidelijk dat haarverf je ontzettend veel vrijheid geeft om met je uiterlijk te spelen. Tegelijkertijd zijn er helaas ook een aantal nadelen verbonden aan het verven van je haar:

Onderhoud

Een van de meest vervelende nadelen van geverfd haar is dat je het goed moet onderhouden. Vooral wanneer de verf een totaal andere kleur heeft dan je natuurlijke haar, moet je regelmatig weer aan de slag.

Denk bijvoorbeeld aan het bijwerken van je uitgroei of het verfrissen van vervaagde haarverf.

Allergische reacties

Het komt niet vaak voor, maar het kan zo zijn dat je huid heftig reageert op het gebruik van haarverf. Vooral haarverf met harde chemicaliën kunnen ervoor zorgen dat je huid gaat irriteren, jeuken en soms zelfs branderig aanvoelt.

Dit risico is een stuk kleiner wanneer je natuurlijke haarverf gebruikt, aangezien deze vooral milde bestanddelen bevatten die goed zijn voor je huid en haar.

Tips om optimaal te zorgen voor je natuurlijk geverfde haar

Tips behoud natuurlijk geverfd haar arganolie lang haar

Het kan soms lastig zijn om goed voor je geverfde haar te zorgen. Je wilt natuurlijk dat de kleur zo lang mogelijk mooi blijft en dat je je haar gezond houdt. Volg daarom een aantal van deze tips om je geverfde haar zo goed mogelijk te verzorgen.

Was je haar minder

Shampoo is ervoor gemaakt om allerlei soorten vuil en olie uit je haar te halen. Tijdens iedere wasbeurt wordt er dus ook een beetje van je haarkleur weggehaald door de shampoo. Daarom is het beter om je haar zo min mogelijk te wassen, maximaal één tot twee keer per week.

Gebruik shampoo zonder sulfaten

Sulfaten worden in shampoo verwerkt om het meer te laten schuimen, maar deze stofjes zijn helemaal niet goed voor je haar. Ze zorgen er bijvoorbeeld voor dat de kleur sneller vervaagt. Ga dus op zoek naar een shampoo zonder sulfaten.

Gebruik speciale producten voor gekleurd haar

Er zijn allerlei verschillende shampoos, conditioners en verzorgingsproducten verkrijgbaar die geschikt zijn voor gekleurd haar.

Soms zijn ze extra mild en soms bevatten ze subtiele kleurstoffen die je haar weer een extra boost geven. Gebruik deze speciale producten om de kleur van je haar zo mooi mogelijk te houden.

Vermijd hitte

Veel stylingapparaten brengen je haar in model met behulp van hitte. Dit is niet goed wanneer je zo lang mogelijk van je kleur wilt genieten. Laat je föhn of krultang dus liggen en laat je haar natuurlijk opdrogen.

Vermijd chloor

Ben jij het liefste zo vaak mogelijk in het zwembad te vinden? Zorg er dan voor dat je een badmuts draagt of doe je haar in een knotje.

Chloor is namelijk vrij agressief en kan de kleur uit je haar trekken, wat natuurlijk zonde is.

Verzorg je haar met arganolie

Voor gezond gekleurd haar kun je het beste arganolie gebruiken als dagelijks verzorgingsmiddel. Dankzij de natuurlijke vetten en vitaminen in deze olie wordt je haar namelijk van binnenuit verzorgd. Hierdoor gaat het meer glanzen, maar kan beschadigd haar ook hersteld worden.

Arganolie kun je het beste al gebruiken voordat je je haar verft, want het zorgt ervoor dat je haar in optimale conditie is. Hierdoor komt de kleur beter tot zijn recht en krijg je een mooier en stralender resultaat.

Breng de olie aan op nat haar, laat het even intrekken en spoel het eventueel weer uit voor een verzorgde haardos.

Wil je meer lezen over hoe je arganolie voor het haar kunt gebruiken? Lees dan ook onze gebruiksaanwijzing voor arganolie voor het haar.

Zo krijg je prachtig gekleurd haar

henna haarverf natuurlijke haarkleuring hennapoeder vrouw prachtig gekleurd lang haar

Met natuurlijke haarverf kun je ervoor zorgen dat je haar er stralend uitziet. Henna haarverf is een van de populairste, maar er is voor iedereen wel natuurlijke verf beschikbaar. Naar welke kleur je ook op zoek bent.

Bovendien zijn er een aantal belangrijke voordelen verbonden aan natuurlijke verf:

  • Het beschadigt je haar niet.
  • Je haar wordt verzorgd tijdens het verven.
  • Je kunt de verf zelf maken.
  • Het werkt zowel permanent als semi-permanent.
  • Je hebt minder kans op allergische reacties.

Door je haar goed te verzorgen, kwalitatieve producten te gebruiken en door het niet te vaak te verven zorg je ervoor dat de kleur van je haar er altijd prachtig uitziet.

Heb jij al eens geprobeerd om je haar te verven met behulp van natuurlijke ingrediënten? Laat ons dan vooral weten wat jouw ervaring is en deel dit artikel met je vrienden die op zoek zijn naar een nieuwe haarkleur!