Wat doen collageensupplementen nu écht voor je?

Vrouw Met Collageensupplement in de hand

Collageen, je hebt de naam vast weleens voorbij horen komen. Op internet heb je misschien wel enthousiaste verhalen gelezen over collageensupplementen die hét middel tegen veroudering zouden zijn. Maar wat is collageen nu eigenlijk precies? En is het nu wel of geen goed idee om collageensupplementen te gebruiken? Lees dit artikel en je weet er alles over!

Wat is collageen?

Zoals gezegd hoor je in verschillende media juichende geluiden van mensen die collageen lijken te beschouwen als een waar wondermiddel. Als je bij dit soort verhalen een bepaald wantrouwen voelt, is dat natuurlijk alleen maar goed; in de praktijk blijkt immers meer dan eens dat een middel uiteindelijk allesbehalve doet wat het beloofde. Laten we daarom eens kijken naar de feiten.

Collageen is een eiwit dat je lichaam zelf produceert en dat dient om de weefsels in je lichaam bij elkaar te houden. Je zou het kunnen omschrijven als een soort lijm of cement. Collageen houdt je botten en je nagels stevig, je haar gezond, je gewrichten flexibel en je huid soepel.

Dit doet collageen

Uit het voorgaande blijkt dat collageen al met al onmisbaar is voor een gezond lichaam en een vitale uitstraling. Naarmate je ouder wordt, neemt de hoeveelheid collageen in je lichaam van nature echter af. Ook onze levensstijl en gezondheidstoestand (stress, voedingspatroon, darmproblemen) kunnen de hoeveelheid collageen beïnvloeden. Afbrokkelende nagels, dof haar dat snel breekt, fijne lijntjes en rimpels zijn daar een paar gevolgen van. Ook gewrichtspijnen en cellulitis (de zogeheten ‘sinaasappelhuid’) kunnen ontstaan door een tekort aan collageen.

Huidtypes

Vitaal met collageensupplementen

Natuurlijk krijg je het liefst niet te maken met de effecten van een collageentekort; met een goed functionerend lichaam en een gezonde, levendige uitstraling zit je nu eenmaal het lekkerst in je vel. Door te kiezen voor een collageensupplement voorkom je deze effecten en ondersteun je je gezondheid en uitstraling optimaal. Je hebt hierbij de volgende opties:

  • Collageenpoeder: dit is een gehydroliseerde vorm van gelatine, wat betekent dat de eiwitten zijn afgebroken tot kleinere deeltjes. Hierdoor is dit soort collageensupplementen relatief makkelijk verteerbaar. Bovendien kun je collageen in deze vorm verwerken in zo ongeveer alle warme en koude drankjes, ook omdat het neutraal van smaak is.
  • Gelatinepoeder: gelatine is de pure vorm van collageen, zoals die bijvoorbeeld ook voorkomt in van botten getrokken bouillon. Voor mensen die een speciaal dieet (GAPS, SCD) volgen vanwege darmproblemen is dit vaak de meest geschikte vorm. Deze supplementen werken als bindmiddel als je ze aan een gerecht toevoegt.

Wat doen collageensupplementen voor je?

Collageensupplementen kunnen zoals gezegd de vitaliteit van je haar, huid, nagels, gewrichten et cetera ondersteunen. Het mooie is bovendien dat dit soort supplementen ook de natuurlijke collageenproductie van je lichaam lijkt te stimuleren.

Twijfel je nog of een collageensupplement iets voor je is? Dan is er gelukkig een prachtig en helemaal natuurlijk alternatief in de vorm van arganolie! De effecten van deze bijzondere, al eeuwenlang beproefde olie uit Marokko zijn vergelijkbaar met die van collageensupplementen. De grote hoeveelheid vitamine E in arganolie zorgt voor net zo’n krachtig ‘anti-aging’ effect als collageensupplementen.

Gebruik jij al een collageensupplement? Deel dan vooral je ervaringen in de comments! Heb je nog geen ervaring met dit soort supplementen? Dan hopen we dat dit artikel je inspireert om nóg wat meer aandacht aan je gezondheid te besteden door een collageensupplement te gaan gebruiken!

Reageer