Bestrijd Haarverlies met Goede Voeding

Bestrijd Haarverlies met Goede Voeding

Haaruitval is een natuurlijke proces in het lichaam. Maar wanneer je zo’n honderd haren per dag begint te verliezen is dat niet meer normaal. Behalve wanneer je graag met een kaalgeschoren hoofd rondloopt is dit zorgwekkend en iets waar je wat aan zou moeten doen.

Natuurlijk zou je graag de oorzaak willen weten waarom je haar verliest en dan meteen de oorzaak aan willen pakken. Hier zijn enkele oorzaken van dunner wordend haar en haaruitval.

 • Erfelijkheid – als je ouders kalend zijn is er grote kans dat je dit erft.
 • Roos of andere schimmelinfecties op de hoofdhuid
 • Stress
 • Ernstige ziekteszoals kanker of suikerziekte
 • Vitaminegebrek

Wat de meeste mensen niet weten is dat ze met de juiste voeding haaruitval kunnen voorkomen en hun haar gezond en sterk kunnen houden. Verkeerd eten is een oorzaak van haaruitval die makkelijk weggenomen kan worden.

Dieet voor Gezond Haar

Er zijn enkele voedingsstoffen die je lichaam nodig heeft voor gezonde haargroei en om haaruitval te verhinderen. Neem voedsel dat deze voedingsstoffen bevat in je dagelijkse maaltijden op.

 • Essentiële Vetzuren zijn goed voor haargroei en herstel. Deze vetzuren helpen de opname van voedingsstoffen door de haarfollikels en verbeteren het immuunsysteem. Een tekort aan deze voedingsstoffen geeft symptomen zoals een droge en schilferige hoofdhuid wat tot haarverlies kan leiden. Omega-3 vetzuren zitten in vissoorten zoals zalm, haring en tonijn. Omega-6 vetzuren worden gevonden in de meeste plantaardige oliën zoals Arganolie, olijfolie en lijnzaadolie.
 • Proteïne is de belangrijkste component van je haar. Een dieet met te weinig proteïne brengt het haar in een rustfase wat tot haarverlies kan leiden. Een dieet dat rijk is aan proteïne helpt het haar zich te herstellen en bevordert de groei.
 • Ijzer is een noodzakelijke voedingsstof om haarverlies te voorkomen. Bij gebrek aan ijzer heb je een grotere kans op haarverlies. Vrouwen met zware menstruatie zijn gevoeliger voor haarverlies dan anderen, en moeten dus tijdens deze dagen extra aandacht aan hun haarverzorging besteden. Eet voedsel dat rijk is aan ijzer zoals tofu, linzen, oesters, bonen, spinazie en rozijnen.
 • Vitamine C helpt het lichaam het ijzer op te nemen uit de groenten die ik net noemde. Bovendien zouden
 • B-Vitamines ook een onderdeel van je dieet moeten zijn. Haarverlies is vaak een gevolg van vitamine B gebrek. De B-vitamines (pantotheenzuur, niacine, foliumzuur, biotine en inositol) versnellen de haargroei en bevorderen de gezondheid van het haar. Voedsel dat rijk is aan vitamine B is onder andere tonijn, spinazie, hele granen, rode en groene paprika, zalm, asperges, bonen, sinaasappelen en kantaloepa. Belangrijke bronnen van vitamine B-12 zijn vlees, gevogelte, vis en zuivelproducten.
 • Vitamine E houdt het haar gezond, glad en zacht. Deze vitamine is bovendien een krachtige anti-oxidant die beschadigd haar repareert. Hij doet dat door vrije radicalen in het lichaam te bestrijden en te voorkomen dat deze verdere schade kunnen aanrichten. Voedsel dat rijk is aan vitamine E is onder andere pinda’s, spinazie, tarwekiemen, eieren, asperges, zaden, avocado’s, melk, hele granen, knolrapen en Arganolie.

Als je een einde wil maken aan haaruitval, zorg dan dat je voedselgroepen in je maaltijden opneemt die vol zitten met deze voedingsstoffen.

Deel dit artikel over hoe haarverlies te stoppen met je vrienden! Sharing is caring!