Beauty ingrediënten die je beter niet kunt combineren!

Beauty ingrediënten naast elkaar

Er zijn veel verschillende schoonheidsproducten op de markt die je een gladde, zachte en stralende huid beloven. Velen van ons hebben de neiging om ze allemaal te willen uitproberen en vaak tegelijkertijd. Heb je een uitgebreide beauty routine, met reinigers, toners, crèmes, serums, primers enzovoorts? Let dan goed op de ingrediënten van je producten. De volgende kun je namelijk beter niet combineren!

Retinoïden en AHA’s (alpha hydroxy acids)

Retinoïden zijn afgeleid van vitamine A en versnellen de celvernieuwing van je huid. Ze worden veel gebruikt in anti-acne en anti-aging producten. Hetzelfde geldt voor AHA’s (alpha hydroxy acids). Deze zuren zijn onder andere te vinden in fruit en melk en verwijderen ook dode huidcellen. Beide kunnen leiden tot huidirritatie en als je ze combineert vergroot je dit risico.

Retinoïden en Benzoyl peroxide

Ook Benzoyl Peroxide wordt vaak gebruikt als acne bestrijdend ingrediënt. Het heeft een uitdrogende werking op de huid en kan daardoor irriterend zijn; helemaal in combinatie met Retinoïden, die de huid gevoeliger maken.

Retinoïden en Vitamine C (ascorbic acid)

Vitamine C is een anti-oxidant die veel positieve effecten kan hebben op de huid. Het stimuleert de aanmaak van collageen, waardoor de huid langer elastisch blijft. Ook kan het pigmentvlekken verminderen en kan het heilzaam zijn bij acne. Vitamine C kan de werking van retinoïden verminderen en deze combinatie kan bovendien voor irritatie zorgen.

Benzoyl peroxide en Hydroquinone

Omdat opgedroogde puistjes vaak donkere vlekjes achterlaten, wordt in sommige producten Hydroquinone opgenomen. Dit heeft een blekende werking. Dit ingrediënt zie je ook vaak terug in lotions tegen pigmentvlekken en huidverhelderende middelen. Gebruik je het samen met Benzoyl Peroxide, dan kan het juist verkleuring van de huid veroorzaken! Dit is een tijdelijk effect, maar erg prettig is het niet.

Lage Kwaliteit

Octinoxate en Avobenzone

Voor het langer mooi en gezond huiden van je huid is goede zonbescherming onmisbaar. Deze ingrediënten zitten vaak in zonnebrandcrème; soms zelfs tegelijk. Let goed op de etiketten van je zonneproducten en voorkom deze combinatie. Ze verminderen elkaars werking, waardoor je minder goed beschermd bent tegen UV-straling.

Enkele ingrediënten om helemaal te vermijden

Cosmeticaproducten zitten vaak vol verschillende ingrediënten. Sommige gaan niet goed samen, andere kunnen op zichzelf al schadelijk zijn. Wil je het zekere voor het zekere nemen, dan kun je deze ingrediënten het beste helemaal vermijden:

  • parabenen
  • synthetische kleurstoffen
  • parfum
  • ftalaten
  • SLS/SLES
  • propylene glycol
  • PABA
  • alcohol

Natuurlijke alternatieven

Zie je het niet zitten om van al je producten de etiketten te gaan controleren? Kies dan voor natuurlijke alternatieven. Verruil talloze potjes en flesjes voor een product dat heel veelzijdig is, zoals pure arganolie. Dit is zeer rijk aan vitaminen, anti-oxidanten  en essentiële vetzuren, die een positieve werking hebben op acne en huidveroudering. Bovendien helpen ze de huid herstellen en beschermen tegen schade. Arganolie is toepasbaar als reiniger, moisturizer en masker en is ook goed voor haar en nagels!

Kies bewust voor een mooie huid

De bovenstaande ingrediënten kom je vaak tegen in cosmetica. Vaak worden ze gebruikt om acne en huidveroudering tegen te gaan. Combineer je ze, dan kan dit echter leiden tot irritatie, uitdroging, huidverkleuring en een afgenomen werking. Met natuurlijke alternatieven kun je dit voorkomen. Ook heb je minder verschillende producten nodig. Probeer eens pure arganolie en ervaar hoe eenvoudig het kan zijn om een jonge, gladde, soepele en stralende huid te krijgen! Welke natuurlijke producten gebruik jij graag?

Heb je dit artikel met plezier gelezen? Deel het dan op social media!