5 Tips voor het kiezen van verantwoorde babyverzorging?

Baby Huidverzorging

Zorgen voor een baby is een hele verantwoordelijkheid. Ze zijn zo klein en kwetsbaar! We willen ze natuurlijk zo goed mogelijk beschermen, maar dat is vandaag de dag niet altijd makkelijk. Iedere week wordt het merendeel van de baby’s alsnog blootgesteld aan allergenen, neurotoxines (die de werking van het zenuwstelsel beïnvloeden) en schadelijke chemicaliën via babyproducten. Het is daarom belangrijk om ingrediënten goed te leren kennen en etiketten te controleren. Ook kennis van natuurlijke alternatieven kan veel helpen. De onderstaande 5 tips helpen bij het maken van verantwoorde keuzes.

Hoe verschilt de babyhuid van die van een volwassene?

De huid van een baby is een stuk dunner, gevoeliger en sneller geïrriteerd dan die van een volwassene. De babyhuid neemt een groter oppervlak in ten opzichte van het lichaamsgewicht, vergeleken met die van een volwassene, wat ze ook kwetsbaarder maakt. Bovendien zijn het immuunsysteem en de lichaamsfuncties van een baby nog minder ontwikkeld dan die van een volwassene. Reden te meer om zorgvuldig te zijn in de keuze voor huidverzorgingsproducten voor baby’s.

Welke ingrediënten kunnen het beste vermeden worden?

Wie een blik werpt op het etiket van veel babyverzorgingsproducten kan soms aardig schrikken. Vaak bevatten deze een flinke hoeveelheid ingrediënten die niet altijd makkelijk te herkennen zijn. Enkele veelvoorkomende ingrediënten om te vermijden zijn:

Parfum

Dit ingrediënt bestaat meestal uit veel verschillende chemicaliën en kan de babyhuid snel irriteren. Ook kunnen deze de hormoonbalans en het zenuwstelsel van de baby verstoren.

baby wordt verzorgt door mama

baby wordt verzorgt door mama

Benzyl alcohol en isopropyl alcohol

Deze irriteren de huid eveneens en zijn ook zorgwekkend als het gaat om neurotoxines.

Vormen van Ceteareth en PEG

Dit zijn petrochemische elementen die mogelijk kankerverwekkende onzuiverheden bevatten.

Oxybenzone

Het is heel belangrijk om de tere babyhuid te beschermen tegen de zon, maar kies een zonnecrème die geen oxybenzone bevat. In het zonlicht kunnen hieruit schadelijke chemicaliën ontstaan.

Parabenen

Dit zijn conserveermiddelen die in opspraak zijn geraakt omdat ze de hormoonbalans verstoren en mogelijk kankerverwekkend zijn.

Kleurstoffen

Ook deze kunnen kankerverwekkende eigenschappen hebben.

5 tips om de juiste babyproducten te kiezen

1. Kies voor hypoallergeen

De gevoelige babyhuid vertoont snel allergische reacties. Daarom is dit een veilige keuze.

2. Kies voor parfumvrij

Parfum bestaat vaak uit schadelijke chemicaliën. Vermijd dit daarom zo veel mogelijk.

3. Kies voor biologisch

Veel producten bevatten tegenwoordig het woord ‘natuurlijk’, maar dit is een term die vrij gebruikt mag worden, zonder dat er instanties zijn die controles uitvoeren. Het gebruik van de term ‘biologisch’ is beter gereguleerd en zegt dus meer over de veiligheid van het product.

4. Controleer de ingrediëntenlijst

Het is verstandig om goed op de hoogte te zijn van schadelijke stoffen om te vermijden en desnoods hiervan een lijstje mee te nemen naar de winkel, zodat de ingrediënten op de etiketten goed gecontroleerd kunnen worden.

Beroemdheden Die Gek Zijn Van Arganolie

5. Kies voor zo weinig mogelijk ingrediënten

Hoe minder ingrediënten een product bevat, hoe kleiner de kans op irritatie. Sommige zachte vormen van natuurlijke huidverzorging, zoals plantaardige oliën, zijn zelfs geheel puur. Amandelolie en arganolie zijn hier goede voorbeelden van. Ze bevatten veel hydraterende, beschermende en herstellende eigenschappen en geen chemicaliën. Daarom zijn ze meestal ook geschikt voor de gevoelige babyhuid. Hier is meer te lezen over het gebruik van arganolie voor het hele gezin, zelfs voor de allerkleinsten. Het is wel van belang om eerst na te gaan of er sprake is van notenallergie in de familie. Dan zijn deze oliën af te raden.

Met zorg gekozen babyproducten voor optimale bescherming

Omdat baby’s een stuk gevoeliger en kwetsbaarder zijn dan volwassenen, is het belangrijk om hun verzorgingsproducten zorgvuldig uit te kiezen. Zelfs speciaal voor baby’s bedoelde producten kunnen nog allerlei chemicaliën, allergenen en neurotoxines bevatten. Het is daarom zeker verstandig om hier eerst meer over te leren en altijd de etiketten te controleren. Let ook steeds op hoe de huid van de baby op een product reageert en neem bij twijfel contact op met de huisarts.

Vond je dit artikel interessant? Deel het dan op social media!